Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Margotka1234

Jak odmówić przyjęcia dzioborożca?

Polecane posty

Gość Margotka1234

Trzy miesiące temu poznałam pewnego Izraelczyka. Właściwie to Arap, a konkretnie Palestyńczyk ale z obywatelstwem izraelskim. Poznałam go podczas wyprawy do Ziemi Świętej, on był kierowcą autobusu naszej grupy. Oczywiście teraz pomyślicie, że się z nim przespałam ale nic z tych rzeczy. On ma żonę i dziecko. Chodzi o to, ze pomogłam mu w pewnej sprawie, załatwiłam mu pewien lek na astmę, którego tam nie można było dostać. A teraz przysłał mi maila, że jest bardzo wdzięczny i że będzie w Polsce w listopadzie, jak jakaś grupa Żydów przyjedzie do polskiego obozu zagłady Auschwitz (też będzie kierowcą). I że w dowód wdzięczności chce mi podarować ptaka (żywego!!!) a konkretnie dzioborożca. Jest mi miło, że chce podziękować ale nie bardzo mi odpowiada taki prezent. Sprawdziłam w wikipedii, to dośc duży ptak, a ja mam małe mieszkanie, niespecjalnie chce mi się nim zajmować. Ale jak mu odpowiedzieć, żeby go nie urazić? Pokrętnie czy po prostu, że nie chcę tego pieprzonego ptaka? Boże, nawet nie wiem jak jest po angielsku "dzioborożec"? :-o

Gość goldwasser
Napisz, że masz ornitofobię :classic_cool:

Gość ararraa
zniechęć go barierami prawnymi - napisz mu zgodnie z prawdą, że przewóz egzotycznych zwierząt przez granicę jest przez polskie prawo zabroniony bez specjalnego zezwolenia

Gość Margotka1234
Sorry, faktycznie błąd. :-o Arab :-) Z tymi barierami prawnymi to nawet niezłe... chyba mu też jeszcze napiszę, że często wyjeżdżam i nie miałby kto się opiekować tym kręgowcem...

Skoro nie wiesz, jak jest po angielsku dzioborożec, to skąd wiesz, że akurat takiego ptaka chce Ci przywieźć?? Napisz, że wolisz kurę, to przynajmniej rosół będzie :)

Gość opchnie się na Allegro
:P

w najgorszym wypadku w mogę załatwić mu miejsce w poznańskim ZOO bo pracuję w każdym razie... nie wyobrażam sobie hodowli dzioborożca w domu. nie dasz sobie z tym ptakiem rady!!! nie wspomnę już, że jest potwornie hałaśliwy :)

Gość a takie coś można
w ogóle legalnie hodować? i legalnie wwieść do Polski? może jemu chodziło o jakąś figurkę, a ty nie dokładnie zrozumiałaś?

przewożenie egzotycznych zwierząt bez zezwolenia to przemyt przemyt to przestępstwo,

Gość Margotka1234
Desiree - ja właśnie też nie rozumiałam o co mu chodzi... ale dołączył fotkę i siorka mi powiedziała że to dzioborożec... Hanan - jak już dojdzie co do czego, to faktycznie się zgłoszę! 🌻 Mieszkam w Swarzędzu, więc to niedaleko od Poznania. Ale mam nadzieję, że jakoś się wywinę... Myrevin - co to jest to 1/10??? Sorry, ale nie znam tutejszych zwyczajów :-o

Gość draco
Jest wiele gatunków dzioborożców i niektóre są małe ;D

Gość Szyderra
Napisz, ze nie masz drzwi i wyfrunie..

Gość Freelancerka
Podziękuj elegancko i napisz, że u nas w blokach nie wolno tego trzymać i będziesz mieć problemy ze spółdzielnią/ wspólnotą.