Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nowa19

DZIWNY GINEKOLOG

Polecane posty

Gość nowa19

hej wszystkim! dzis bylam u ginekologa i mowie ze mnie kluja jajniki i chce sprawdzic czy nie zaszlam w ciaze,a on mi na to ze jak mialam miesiaczke to niemozliwe.tyle ze znam nie jedna kobiete ktora przez pierwsze 3 miesiace miala regularnie. wlozyl mi tylko palce i wiecej badan nie zrobil. czy tym badaniem dalo by sie wykryc ciaze???ale co sie dziwic na kase chorych wkoncu!

Gość nowa19
wypowie sie ktos???

Gość rejczel23
Pewnie, zmień gina! Mi babka, chociaż teraz różnie z nią bywa, ale kazała potwierdzić testem, dała skierowanie na badania i do przodu!

Gość nowa19
chyba musze zmienic. czyli raczej by nie wykryl tylko palcem ciazy nie?

Gość grryyy
a jak bys chciała zeby wykryl? Miał Ci test zrobic? Dziewczyno zrób sobie test i bedziesz wiedziec ...

Gość nowa19
zrobie. jak to jak mial wykryc no ku...a chyba od tego ginekolog jest ze jak do niego ide i prosze to powinien sprawdzic!

Gość grryyy
ta ,no chyba zeby to byla zaawansowana ciąża to wtedy moze i wyczuje a na poczatku niby jak...?

a dlaczego ma nie wykryć? mi w pierwszej ciąży lekarka od razu przez badane wykryła, wsadziła łapę, pomacała brzuch i powiedziała - 5-6 tygodniowa ciąża :D co było zgodne z prawdą ;) a w drugiej też poszłam w 6 tygodniu (od ostatniej miesiączki) i od razu zrobił mi usg i potwierdził lekarz na kasę chorych

Gość pani Violetta
To zależy , mądralo, ile ta ciaża mogłaby mieć juz tygodni, skoro jest juz po miesiaczce, to 3 tygodnie by miała minimum, a moze wiecej, wiec usg mozna by zrobić, prawda ?

Gość musztarda
Po zmianach w narządach rodnych i to wcześniej, niż Ci się wydaje.

Gość pani Violetta
Poza tym jeśli bolą ją jajniki, to tym bardziej należy zrobić usg, zeby zobaczyć, dlaczego bolą

Gość musztarda
Badanie ginekologiczne W celu rozpoznania ciąży ginekolog przeprowadza dokładne badanie ginekologiczne w celu potwierdzenia lub wykluczenia ciąży. Badanie takie ma zazwyczaj następującyc przebieg. Oglądanie przedsionka do pochwy, sromu i krocza Lekarz rozchyli wargi sromowe mniejsze i oceni wejście do pochwy w świetle dziennym czy nie stwierdza się zasinienia wejścia do pochwy oraz zasinienia między łechtaczką a cewką moczową albo tuż pod ujściem cewki moczowej w tzw. wałku pochwowycm cewki moczowej (objaw Labhardta). Badanie we wzierniku Badanie to może wykazać zasinienie całej pochwy w skutek zwiększonego unaczynienia w ciąży. Badanie we wzierniku umożliwia również ocenę szyjki macicy. Badane palpacyjne pochwy Badaniem palpacyjnym lekarz może stwierdzić aksamitną szorstkość powierzchni pochwy charakterystyczną w czasie ciąży. Pochwa jest również szersza i bardziej rozciągliwa. Badanie dwuręczne Jeśli lekarz podejrzewa ciążę ważne jest określenie macicy, która pod koniec 1 miesiąca jest nieco powiększona, pod koniec 2 miesiąca ma wielkość gęsiego jaja, pod koniec 3 miesiąca ma wielkość męskiej pięści a pod koniec 4 miesiąca ma wielkość główki noworodka. Lekarz ocenia również rozpulchnienie macicy, która w ciąży staje się miękka i ciastowata oraz zmianę konsystencji macicy, która zmienia się w twardą, mniejszą i kulistą.

już przy takiej wczesnej ciąży macica jest powiększona i gin bez problemu to potwierdzi oczywiście powinno się zrobić usg, czy na pewno ciąża jest przyczyną powiększenia a nie co innego

Gość grryyy
ja na poczatku Ciazy bylam u gina który zrobił USG i tylko stwierdził ze zmiany wskazują ze to moze byc ciąza , to byl jakis 3 tydz ... jeszcze nic nie bylo widac . Ale ja zrobilam sobie test a nie z powodu klucia jajników wkrecalam sobie ciąże

Gość nowa19
on stwierdzil ze to pewnie jelita a nie jajniki. chcialam zeby mnie dokladniej zbadal bo ostatnio mialam nadrzerke i plamki na jajnikach.bez sensu. chyba pojde prywatnie

Gość nowa19
nie wkrecam sobie ciazy po kluciu jajnikow to chcialam sprawdzic zeby wiedziec czy nie mam jakiegos stanu zapalnego czy cos.a ciaze chcialam sprawdzic poprostu i cjhodzi mi o to ze ginekolog powinien dokladnie przeprowardzic badanie a nie mi i moim 2 znajomym wypisal ten sam lek!

gryyy, jak 3 tydzień, ciążę liczy się zawsze od pierwszego dnia ostatniej miesiączki

Gość pani Violetta
Jak juz jest u ginekologa i skarzy sie na kłucie w tej okolicy, to on może ze swojej łaski zrobic usg, a nie odsyłać do gastrologa, żeby jej w dupę wkładali sondę i przeprowadzali nieprzyjemne badanie, a potem jak stwierdzą, ze to jedna k nie jelita, to moze do niego przyjść i wtedy już będzie mógł łaskawie zrobić badanie jaki to ma sens ?

Gość grryyy
rafinka 3 tydzien od owulacji liczony , poza tym nie kazdy lekarz ma w gabinecie usg..

no nie każdy ma to fakt :D chodzi mi o to, że gin nigdy nie powie, że jesteś w 3 tyg ciąży, tylko powie, że w 5 tyg, bo oni nie liczą od owulacji śmieszne to w sumie, człowiek zachodzi w ciążę i od razu jest w 2 tygodniu :D:D:D