Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie do prawnikow

czy wyrok w zawieszeniu oznacza ze ktos byl karany?

Polecane posty

czy wyrok w zawieszeniu zawsze oznacza posrane papiery? to znaczy ze ta osoba byla juz notowana i karana? czy jednak zawiasy to tylko zawiasy, i delikwent ma czyste papiery??

Gość karnnneeeee
tak, przecież to WYROK tylko zawieszony w wykonaniu

aha , czyli jak bedzie potrzebny np dowod o niekaralnosci (np do jakijes pracy) to ta osoba ma juz wpis ze byla notowana tak? a jest napisane za co? aha i z tego co wiem to zawiasy sa na jakis czas, czy to znaczy ze jak ten czas uplynie to co wowczas? nadal ma posrane te papiery? juz dozywotnio?

Gość sdxfhbj
zawiasow wogole nie powinno byc

Gość zatarcie wyroku
Czyste papiery masz pół roku po okresie próby. "Zgodnie z art. 76 kodeksu karnego, w przypadku skazania na karę pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem jej wykonania, zatarcie skazania następuje z upływem 6 miesięcy od zakończenia okresu próby. W analizowanym przypadku będzie więc to 6 miesięcy licząc od lutego 2002r. Jednakże, jeżeli wobec skazanego orzeczono grzywnę lub środek karny, zatarcie skazania nie może nastąpić przed ich wykonaniem, darowaniem albo przedawnieniem ich wykonania, jednakże ograniczenie to nie dotyczy to środka karnego wymienionego w art. 39 pkt 5 k.k., tj. obowiązku naprawienia szkody. "

wlasnie! o to mi chodzilo ;) a czy moga byc zawiasy od kary grzywny? czy zawsze tylko od pierdla? bo to co on zrobil to nie kwalifikuje sie do kary pozbawienia wolnosci.

Gość zatarcie wyroku
Ja wiem najlepiej: gówno wiesz.

no czy za spierdzielenie glin na funty, i rozwalenie im lusterka w aucie idzie sie do pierdla??? to nie jest kryminalista nikogo nie zabil wiec sorrki..darujcie sobie.

juz jestem glupią idiotka??zadalam PYTANIE.jak nie masz co odpoweidziec to jazda z tego tematu frystracie! i nie dotyczy to mojego "misia".

Zatarcie wyroku,chyba coś ci sie pomyliło chłopcze: zatarcie skazania następuje z mocy prawa z upływem 5 lat od wykonania lub darowania kary albo przedawnienia jej wykonania. Skazany może zgłosić do sądu wniosek o zatarcie skazania po upływie 3 lat od wykonania darowania albo przedawnienia wykonania kary (art. 107 par. 4 k.k. ).

Gość dxfghj
spierdzielenie glin na funty?

Gość yyyyyyyyyyyy
Jakby nie kwalifikowało się to by dostał ograniczenie wolności lub grzywnę. Zawiasów od grzywny nie ma (także od ograniczenia wolności) :-) Dostanie dozór kuratora. W wyroku masz napisany okres próby-czyli czas, w którym nie może popełnic tego samego przestępstwa lub podobnego. W papierach ma karalnośc ponieważ dostał wyrok. Jak ma zawiasy to i karany jest :-) Przedawnienie wyroków poniżej 5 lat zachodzi po 15 latach a zatarcie nie pamiętam (jak pisano wyżej po 5 latach może wystąpic o zatarcie skazania)

aha,czyli tylko od pierdla ma te zawiasy? ps. znajomy tak sie wkopal i mnie ciekawi czy pojdzie siedziec czy nie, bo sam rozmawiac o tym nie bardzo chce..

Gość ale bzdury co niektórzy piszą
przy zawiasach czyste papiery są po upływie pół roku od okresu próby, tak jak napisał ktoś tu wyżej. A zatarcie skazania to ze 107 kk to w razie kary na twardo. A grzywnę też można zawiesić.

Gość kfgdee
nie trzeba byc prawnikiem zeby odp na to pytanie, wyrok w zawieszeniu to wyrok - zaczy ze TAK

oczywiście grzywnę orzeczoną jako kara samoistna

ok dzieki, tak naprawde to nie wiem co on nawywyjal bo unika tego tematu. ale mam mu teraz pomoc znalesc w moim miescie prace a do tego bedzie potrzebne zaswiadczenie o niekaralnosci..

ja WIEM ze wyrok to wyrok, ale pytam za co i od czego sa te osławione "zawiasy", czy od pierdla czy tez od grzywny.

aha czyli idzie do WIEZIENIA tak? myslalam ze grzywne placi, jesli zawiasy sa od grzywny. wiec sa czy nie są? bo nadal nie wiem

no Ci piszemy, że jak dostanie grzywnę jako kara samoistna to mogą ją mu zawiesić. Ale jak dostanie i pozbawienie wolności i jednocześnie grzywnę to nie można jej zawiesić. Zawiasy teoretycznie można dostać co do każdej kary, ale przy grzywnie zależy czy jest samoistna.

ok dzieki jakbym tylko wiedziala co on dokladnie zrobil, to bym sie was zapytala co moze za to grozic czy pierdel czy grzywna i sprawa bylaby jasna. mowil ze za ublizanie i rozwalenie lusterka w aucie.

Gość na kafeterii prawa sie ucza
a nie macie ksiazek i forow specjalistycznych?:D

Gość cwiara
co wy wiecie na temat karalnosci zawiasy to kara zawieszona to po okresie zawiasow i w trakcie jestes nie karany i papier ci musza wydac po 25 latach kicia wiem cos na ten temat

Gość Prokurator112
Ludzie, po co co niektórzy się wypowiadają skoro nie mają w ogóle pojęcia o prawie, a tym bardziej kk. Chłopcze, po upływie pół roku od upłynięcia warunkowego okresu zawieszenia wykonania tej kary w KRK (Krajowy Rejestr Karanych) jest czysty. To oznacza, że idzie do Sądu Okręgowego i odbiera zaświadczenie o niekaralności. Natomiast istnieje jeszcze wpis w KSIP (Krajowy System Informacji Policji). Po 10 latach w przypadku tego przestępstwa następuje usunięcie z KSIP i może ubiegać się wtedy nawet o pracę w organach ścigania, czy wymiaru sprawiedliwości. Wpis z KSIP może być również usunięty wcześniej na wniosek. W przypadku przestępstw których za popełnienie kara wynosi powyżej 5 lat pozbawienia wolności to wpis z KSIP jest przechowywany przez 15 lat. Natomiast w przypadku zabójstwa 30 lat. Pozdrawiam