Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bardzo prosze o pomoc

zatwardzenie u noworodka !!!POMOCY!!!

Polecane posty

Mój 3 tygodniowy synek nie moze zrobic kupki. ostatnią robil wczoraj rano. caly czas się meczy preży i napina. boli go brzuszek a ja probowalam już wszystkiego: masowanie brzuszka z cieplą oliwką ciepla pieluszka na brzuszek czopki glicerynowe i viburkol przepajanie małego woda i herbatką przyciskanie nózek do brzuszka w końcu w akecie desperacji próbowalam tez "pomóc mu termometrem" Nic nie pomaga. maly się męczy a ja już nie wiem co zrobić. Gdyby byl starszy dalabym mu jablko, a tak to co zrobić? Napisze jeszcze ze synek jest karmiony wyłącznie sztucznym mlekiem. Prosze o jakieś rady.

Gość Oli_
a swoja drogą ro chyba faktycznie spróbowałaś już wszystkiego. w akcie desperacji też pomagał termometr zamoczony w oliwce.

moze ktoraś mama ma jakiś pomysł? dzwonilam do lekarki ale naszej pediatry już nie bylo w ośrodku a ta co byla jest bardzo niemila i mnie zbyla stwierdzeniem "trzeba mleko zmienic". Jasne, ze trzeba tylko na jakie? Pozatym zmiana mleka to dlugotrwala sprawa bo wiem, ze wprowadza się je powoli, a mój syn potrzebuje pomocy "już".

dziewczyny czytajcie. czopek nie pomógl. dzwonilam do szpitala powiedzieli ze 2 dni to nie tragedia i jak nie zrobi do poniedzialku to mam przyjechać :(:(:( Mam patrzeć jak się dziecko męczy przez caly weekend :(?? mam w domu syropek dla niemowląt na przeczyszczenie, ale jest dopiero po ukończeniu 2 miesiąca, a mój maly ma 3 tygodnie :(

Gość migotkaaaaaaaaaaaaa
bebilon comfort - to mleko mu pomoze jest na kolki i zaparcia

Gość ro.owca
Ten sam problem to nie kolka tylko zaparcia moja mała (3 tyg) miała je od mleka bo jest uczulona na krowie białko podstawa to wizyta u lekarza dostała mleczko bezbiałkowe i ja zero mleka serków itp ponieważ częściowo karmię piersią również dieta lekkostrawna czyli gotowane duszone i mało przyprawione duuużo picia dla mnie i dla małej ja prócz niegazowanej wody 2 razy dziennie herbatka hipp dla karmiących i dla małej przed lub po każdym posiłku ok 30 -40 ml herbatki hipp rumiankowej i 2 razy dziennie tyleż samo herbatki hipp wspomagającej trawienie czyli z koperku (to od 1 m-ca życia) oczywiście nie zmuszam na siłę pije kiedy chce a przeważnie chce i to bardzo widocznie czuje że tego jej trzeba :)) wcześniej stosowałam czopeczki glicerynowe pomagały ale na jednorazowe wypróżnienie i stosowałam je tylko wtedy kiedy mała bardzo płakała i widziałam że bardzo się morduje, na razie jest ok, kupka gigant rano i wieczorem czasem jeszce z wysiłkiem ale robi. Powodzenia!!

Gość mam ten sam problem
wczoraj byłam w aptece, są dwa syropki bez recepty, mają na celu zatrzymanie wody w treści jelitowej by stolce były luźne. Nie pamiętam ile kosztował. Ale niewiele. Na ulotce było dawkowanie od najmłodszych dzieci. Osobiście zmieniłabym mleko na nutramigen, jest to mleko na receptę dla alergików, dla dzieci z kolkami, dla dzieci nietolerujących laktozy. Po zmianie mleka moje dziecko zaczęło się wypróżniać regularnie i bez bólu. Kupy były nieco zielone ale najważniejsze że były. mleko którego używasz może być za tłuste i dlatego powoduje zaparcia, dokładnie odmierzaj miarki nawet daj mniej niż więcej. Podawaj również ziołowe herbatki do picia lub rumianek. By kupy były luźniejsze dziecko musi dużo pić zwłaszcza przy sztucznym karmieniu. Mój synek ma obecnie 3 lata i dopiero teraz zaczęły się problemy z kupą bo nawykowo się zapiera. Jak był noworodkiem też tak miał ale właśnie po zmianie mleka udało się z tego wyjść. Potem przy każdym nowym pokarmie wprowadzonym do jego diety zapierało go, ale po przyzwyczajeniu się do pokarmu wszystko wracało do normy. Obecnie wiem że nie mogę podwać mu nawet śladowej ilości czekolady bo zaparcie gotowe. We wtorek idę do pediatry bo takiego horroru co wczoraj to dawno nie przeżyłam myślałam że tą małą dupinkę mu rozerwie.

Gość swete_04
zapomnialam wspomniec ze moj maluch ma 3 tygodnie

Gość asixxx
Witam serdecznie Moja mały poije bebilon pepti na recepte ale i tak boli go brzuszek i ma zaparcia tzn zalatia se dopiero na wieczor po kapieli albo jak polezy na brzuszku i sam sobie go wymasuje.

Witam! Moja coreczka ma dopiero 11 dni, tez ma problemy z kupa. Podaje jej bebiko 1. Jakie herbatki powinnam podawac tak malutkiemu dzidziusiowi, zeby mu ulzylo? Prosze poradzcie mi.

no nie wsadzałam sobie mydła w tyłek, w Ty skąd wiesz, że szczypie? :P taki pomysł z tym mydłem słyszałam od kilku osób, więc to nie mój wymysł :) w końcu chyba całej kostki się nie wsadza tylko jakis skrawek :P podejrzewam, że to taka sama 'przyjemność' jak wsadzenie termometru czy czopka, więc skoro tamte nie pomogły to kawałeniek mydła może zadziała, ale ja nie wiem, nie znam się.

Gość jestem sobie pszczółka mania
A ja wiem jakie to uczucie bo podczas ciężkich zaparć będąc w ciąży spróbowałam tego babcinego sposobu :P Dupsko szczypało okropnie ! I nie wsadzałam całej kostki tyko właśnie taki kawałek wielkości czopka glicerynowego

Gość jestem sobie pszczółka mania
Nie dziwić się :P Zdesperowana byłam :D:D:D Ale na drugi dzień już do apteki po czopki glicerynowe leciałam hahahah

Gość zsdf
ale jak ten sok w pupę aplikowałaś ???

Mój maluszek ma też taki problem ma już miesiąc i 6 dni i nie załatwia się codziennie tylko co drugi dzień ,a takie maluszki powinny się załatwiać kilka razy dziennie, kupiłam czopki glicerolowe ale nie wiem ile mu dać ?? pomocy??

Mój maluszek ma też taki problem ma już miesiąc i 6 dni i nie załatwia się codziennie tylko co drugi dzień ,a takie maluszki powinny się załatwiać kilka razy dziennie, kupiłam czopki glicerolowe ale nie wiem ile mu dać ?? pomocy??

Nie wiem czy juz ktos pisal czy nie bo nie czytalam wszystkich wypowiedzi ale ja mialam ten sam problem z moim synkiem co ty u mnie pomagalo mleko mm (malego mam na cycku) I poszlam do lekarza i lekarz stwierdzil ze termometr nie jest dobry a niektore dzieci tak maja musze sie nauczyc i tak bylo w naszym przypadku kazala mi masowac odbyt dziecku i to pomagalo. Wez troszke oliwki na palec i masuj tak ok 5 min odbyt ;)

Gość Natal26
Hej moj synek ma skaczone 2mis. i nie umi zrobic kupki albo jest leniwy bo gdy wywoluje mu kupe termometrem to robi rzadka zbytnio niechce mu wkladac termometru do pupy . co mam zrobic ? dawalam mu czopki , pije cherbatki , zmienilam mu mleko ,masowalam mu brzuszek i dalej nie umie sam robic kupki . Pomzcie mi

Gość jagwinia
przede wszystkim skon z tym termometrem...jak nie chcesz mu krzywdy zrobic, jak go jeszcze karmisz, to zjedz moze troche jablka..a potem go nakarm...albo poloz go na pleckach i popdciagaj mu troche nozki do gory..taki rowerek zrob...jak tak moim dzieciom robila, bo mialy straszna kolke i nie chcialy robic kupki.

Gość mmmmmmmmmmmmmmm
Miałam ten sam problem z córką. Karmiłam mlekiem nan, zmieniłam na bebiko, od razu lepiej. I kobietki, pamiętajcie, że należy karmić najpierw mlekiem "ogólnodostępnym", dopiero przy jakichś alergiach i innych poważnych dolegliwościach sięgamy po mleko z wyższej połki:)Tak nam mówiła pediatra.

Gość blondiZkamionki
witam ja mam to samo ;/ we wtorek pojechalismy po Julcie do szpitala, myslalam, ze wszystko bedzie ok ale juz od czwartku nie robi kupy... mala ma dopiero miesiac, jest wczesniakiem karmie ja mlekiem sztycznym dla wczesniakow, dzisiaj przepajalam ja woda przegotowana ale to nie pomaga, mala sie prezy puszcza baczki ale nie robi kupki... Widze, ze ja to boli bo sie caly prezy zadziera nozki do gory i probuje ale tylko gazy sa a kupki brak. Nie wiem jak jej pomoc poczekam do juttra jak nie zrobi rano kupki, to albo dam jej espumisan albo sprobuje termometrem...

Gość pomarańczapokl
czopek glicerynowy, ale 1/4 nie za często, termometr? może, ale też raz i tyle

Gość pomarańczapokl
czasem środki doustne nie pomagają, bo nie mogą się przedrzeć przez zastój w pupie, to tak w skrócie i w takich przypadkach tylko pomoc z drugiej strony, ale nie praktykuj tego za często, najlepiej wcale

Gość pomarańczapokl
czasem środki doustne nie pomagają, bo nie mogą się przedrzeć przez zastój w pupie, to tak w skrócie i w takich przypadkach tylko pomoc z drugiej strony, ale nie praktykuj tego za często, najlepiej wcale

Gość blondiZkamionki
jutro jeszcze zadzwonie do lekarza ktory prowadzil Julcie w olsztynie moze mi cos poradzi a i kupie czopki juz dzwonilam do meza, ze jak bedzie wracal z pracy zeby kupil

Gość blondiZkamionki
tak wlasnie zrobie dodatkowo jeszcze naoliwie pupe bo to taka kruszynka mam nadzieje, ze pomoze. Maz zalamal wroci dopiero o 3 rano bo kolejka na mleczarni ;/ a musi zdac mleko i samochod umyc massakra