Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wyczerpana matka

Dystymia

Polecane posty

Gość wyczerpana matka

Mój syn ma zdiagnozowaną dystymie. Od momentu, gdy zaczął brać leki zaczął być agresywny słownie. Zdarzało się również, że popychał mnie, szarpie za włosy itp. w trakcie brania leków zorientowałam się , że popalał marihuanę. Obecni już ponad rok jak nic nie popala, od dwóch miesięcy nie bierze leków. Nadal Jego repertuar słowny w stosunku do mnie jest nie do przyjęcia ( szmato, k.... itp) Chodzimy do psychologa ( osobno), ale Jego motywacja do zdrowienia jest chyba nie wystarczająca. Ma 22 lata i to chyba święty czas aby zrozumiał, że za swoje czyny dorośli odpowiadają zgodnie z prawem. Przerasta mnie ta sytuacja. Na chwilę obecną nie uczy się ( na urlop zdrowotny na studiach), nie pracuje, nie wychodzi do ludzi. Nawet jak Go znajomi zapraszają, to im odmawia. Jestem sama z tym problemem. Coraz częściej chodzi mi po głowie, aby zgłosić Jego poczynania na policji... Proszę o zdrowe podpowiedzi, naprawdę nie daję już rady.

Gość nie znam się ale
skoro napisałaś, że syn zaczął tak się zachowywać odkąd bierze leki, może trzeba iść do lekarza , żeby dobrał inne leki?

Gość wyczerpana matka
Obecnie nie bierze leków, a zachowanie jest " chore". Nie śpi po nocach, za to śpi w dzień. Tak jak pisałam unika kontaktów z rówieśnikami. Jego zachowanie ewidentnie wynika z problemu zaburzenia, ale On jest dorosły i gdy ja chcę cokolwiek ustalić z lekarzami słyszę, cyt: " On jest pełnoletni, nie jest chory psychicznie i sam musi zawalczyć o siebie". A On walczy, ale ze mną. Jest taki niestały w uczuciach raz zachowuje się nagannie, aby po chwili mówi, że przeprasza i On nie wie dlaczego tak postępuje.