Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość słodziutka ciezarna

krzywa cukrowa, miał ktos?

Polecane posty

Gość słodziutka ciezarna

miałam badanie. wypiłam 75 gram glukozy a po godzinie!(co mnie zastanawia) miałam pobieraną krew, wyszło mi 188mg./dl nie wiem ile powinno wyjść jaka norma. jutro ide do gina i wole już dzis wiedzieć czy mam się przejmować. wszędzie jest napisane że krew pobierają po 2 godzinach a mnie pobrali po jednej!dziwi mnie to. na czczo mam krew w porządku

od poczatku... mialas oznaczany poziom glukozy na czczo??? po oznaczeniu na czczo wypilas te 75g??? skad wiesz ze to bylo 75g??? norma po godzinie po 75g jest do 180 wiec masz lekko podwyzszony cukier ale nie jakos znacznie... pewnie bedziesz musiala sie przejsc do diabetologa ale ja bym powtorzyla badanie bo norma jest naprawde niewiele przekroczona... ja po 50g po godzinie mialam 200 i tez wystarczyla tylko dieta...

asia-k, niestety bzdury piszesz. Są dwa rodzaje badania: 50 g glukozy i wtedy pobiera się tylko po wypiciu tego świństwa 75 g glukozy (skąd wie ile wypiła? bo miała na skierowaniu i tyle dały jej pielęgniarki) wtedy pobiera się krew na czczo, godzinę po wypiciu i dwie godziny po wypiciu. Co do wyniku też nie masz racji. Po wypiciu 75g po godzinie wynik nie powinien przekraczać 140, po 2 godzinach powinien spadać. Jeżeli masz 180 to na pewno dostaniesz dietę i możesz otrzymać skierowanie do szpitala na badania lub do poradni diabetologicznej. Wiem co mówię, bo choruję na cukrzycę. A pobierali Ci krew również po 2 godzinach? Bo jeżeli to było 75g to powinni

Gość słodziutka ciezarna
właśnie pobierali mi krew na czczo i wyszło 90,5 a po wypiciu 75 gr, glukozy wyszło 188mg po jednej godzinie. nie miałam po dwóch godzinach pobieranej krwi :(

Gość prawidłowo jest tak
że przed wypiciem glukozy pobierają Ci krew, po pół godzinie, jeśli wynik jest dobry, pijesz 75 g glukozy, po następnej godzinie pierwszy wynik i po 2 drugi wynik.