Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nie smiejcie sie ale...

problem z higiena w mojej rodzinie!

Polecane posty

Mam 13 lat i mam ogromny problem z higiena moich rodzicow. Sa z rocznika 50+ i ojciec pochodzi ze wsi a matka z malego miasta. Nie wiem czy ma to znaczenie, ale zostali wychowani w taki sposob, ze myja sie w calosci RAZ W TYGODNIU, W SOBOTE. Powaznie. I nie, ze w tygodniu myja sie jakos czesciowo, a kapiel w weekend, tylko autentycznie, caly tydzien tylko twarz i zeby, w sobote cialo :o Ale samo to, ze niezbyt milo sie z nimi mieszka to jeszcze nic. Najgorsze jest to, ze mnie tez tak probuja wychowywac. Jak bylam mlodsza to bylo mi wszystko jedno, ale od dluzszego czasu staram sie 'zyc normalnie', wiec brac prysznic conajmniej raz dziennie. Niestety ciagle wysluchuje wrzaskow, ze co ja robie, ile kasy na wode przez mnie idzie, jak jakas aktorka sie zachowuje czy co (!!!), nie pracuje w kopalni zeby byc brudna itd!!!!! Z myciem wlosow to samo albo i gorzej. Ze niszcze wlosy itd. O goleniu nog nawet nie wspominam, bo to juz w ogole fanaberia z telewizji i Ameryki (niestety jestem ciemna brunetka o jasnej skorze i wlosiurach wrecz okropnych). Doszlo juz do tego, ze wstaje o 4 rano, zeby wziac po kryjomu prysznic i zatrzec wszelkie slady :o Co ja mam robic?? Jak im przemowic do rozsadku??? PS. To nie jest niestety prowokacja :(

spróbuj im przetłumaczyć, że teraz mamy XXI wiek, i nawet biedne rodziny stać na to, żeby myć się. a jeśli chcą żyć tak jak do tej pory, to niech nie przekonują Ciebie i niech Cię nie potępiają za to że chcesz żyć jak przystało na dzisiejsze czasy.może zrozumieją (nie chciałam obrazić twoich rodziców)

Gość deczkoo małeeee
jest 21 wiek a ludzi zżeraja opłaty..za media.. woda jest jednym z nich.. Nie dziwię się, że kąpią się 1-2 w tyg:) trzeba zrobić pucz rządu! Obalić tych chamów! Ludzi do wyjscia na ulice nie braknie:classic_cool: widzę co mówią o cepach w rządzie pawlakach i tuskach i innych:) Nienawidzą ich...

nie obrazasz :) takie argumenty niestety nie trafiaja, to ze wszyscy sie myja (boze, jak to brzmi!), to nie znaczy, ze mamy malpowac z zachodu itd, bo kiedys sie nie mylo, a sie zylo bla bla bla...:(

Gość wyrazy współczucia...
Walcz z tym i nie poddawaj się :)

Gość ** ** * *** ** *** *** *** ***
jak masz 13 lat to zgłoś się z tym problemem do pielęgniarki szkolnej. ona im wytłumaczy ze masz myć cię codziennie.

Gość decxko to nie tusk wymyslil
oplaty za wode, na calym swiecie są i były. Wytlumacz rodzcom, ze bardzo szybki prysznic zabiera mniej wody niz kapiel, mozesz z niej zrezygnowac np. Teraz jest wieksze zanieczyszczenie srodowiska niz dawniej, kurz i sadza sa wszędzie, dlatego trzeba sie myc czesciej niz kiedys.Nie musi byc to moczenie sie czy wystawanie pod prysznicem, tylko splukanie - moze im to poiwedz.

no, ja juz w swojej konspiracji prysznic biore w 3min, z czego gole nogi 30sek:( akurat mam wrazenie, ze argument o pieniadzach jest tylko pomocniczy. Glownie chodzi chyba o to, ze to jest fanaberia i ze przez to stane sie pusta bo kopiuje jakies inne dziewczyny czy cos:( dzieki za otuche:)

Gość ijdfidb
o kurcze współczuję Ci, najbardziej z tego powodu, że nie masz szans im tego wytłumaczyć, są za starzy to przekonanie zakorzeniło im się tak bardzo, że nawet noblista z medycyny im tego nie przetłumaczy...:( Pozostaje Ci tylko powiedzieć im, że masz inne zdanie i prosisz o uszanowaneie go

Gość przy pkazji moze pokaz im
jak szybko brudza sie chocby szyby w mieszkaniu, dawniej tego nie bylo.Jaki brudny jest topiacy sie snieg. Moze zaczna rozmowe na temat zaniczyszczenia srodowiska. Na prysznic nawet minuta starczy.

Gość jazda się zacznie jak
będziesz z czasem coraz bardziej o siebie dbać - jak każda normalna dziewczyna - coraz więcej kosmetyków, ciuchy, makijaż, fryzjer... ehh już ci współczuję takim ludziom nie przetłumaczysz