Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość doktor zosia

polonisci!! podawajcie swoje pomysły na SUPER- LEKCJE w lo

Polecane posty

Gość doktor zosia

podawajcie jakies ciekawe, oryginalne, niekonwencjonalne pomysły jak zaangazowac uczniow do działania i uatrakcyjnie lekcje.... nie chodzi mi o podawanie \"zwyklych\" metod aktywnych , tylko konkretne przykłady , konkretny utwór, lekcja i jak to zrobiliscie fajnie, ciekawie... :) dzieki z gory za po,mysły

Gość asaasasas
temat holocaustu. przedstawić w sposób drastyczny, z opisami co działo się w obozach koncentracyjnych i zagłady, jakie warunki panowały. do tego zdjęcia, może jakiś film dokumentalny. To silnie trafia do uczniów. U mnie po lekcji kilka dziewczyn płakało. Oczywiście, to nie był mój cel żeby kogoś doprowadzać do płaczu, ale dwie z nich zaczęły się tym interesować i do dziś mi za te dwie lekcje dziękują :)

Gość asaasasas
możesz też przyprowadzić na lekscję jakiegoś żyda i podpalić żeby uczniowie poczuli bardziej temat :classic_cool:

Gość asaasasas
faktycznie, czuć będą :O:O nigdy chyba nie zmienię zdania że jednak tu jest pełno psycholów :O

Gość doktor zosia
dobry pomysł z tym filmem o holokauście:) ja generalnie lubię lekcje tzw. "wydziwiane" bo wowczas uczniowie najwiecej z nich wynoszą:) fakt, ze trzeba sie troszke wiecej napracowac, ale za to jaka satysfakcja;) czekam na dalsze poomysły:D

Gość asaasasas
Dokładnie! Powodzenia życzę ;)

Gość doktor zosia
nie ma wiecej polonistów, ktorzy chcieliby zabrac głos??? moga pisac tez uczniowie, u ktorych na zajeciach bylo cos nietypowego:D

ja nie zapomne jak nam przed literaturą wojenną profesor urządzil 2- godzinny maraton i puscil liste shinglera(nie wiem czy dobrze napisalam) niesamowity film, a jak sie po nim rozmawialo więcej rozumielismy, bardziej sie wczuwalismy poza tym nasz profesor opowiadal nam rozne ciekawostki dotyczące powstania utwou, czy podobnej tematyki ale oparte na jego przezyciach dlatego cala klasa uwielbiala j. polski :)