Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agusia_ppppp

Dlaczego nie mówi??????????

Polecane posty

Gość agusia_ppppp

Moja córeczka 14 października skończy 2 latka i nic nie mówi. Tylko "baba", "gaga", "da". nie mówi ani "mama" ani "tata". nie uważacie, że to mało jak na 2 latka? powinnam z nią iść do lekarza? wydaje z siebie dźwięki w sylu "oooooo", "aaaaa", "uuuu". dodam, że praktycznie wszystko rozumie z tego co się do niej mówi, np. jak powiem, że ma porznieść sanadałki to przyiesie, jak cos wyrzucić to wyrzuci, jak coś ubrać to też ubierze np. buty albo kurtkę...

Gość blblable
moze jest uposledzona??????????????

Gość nie ma bataP
moja siostra też mając 2 latka niewiele mówiła tak dużo zaczeła gdy poszła do przedszkola 3latka nie masz sie co martwic jedendzieci zaczynaja szybko mówić niektore potrzebuja czasu:) sa potem strasznymi gadułamy:)

moj do 2 lat mowil podobnie a jak skonczyl 2 lata to tak sie rozgadal ze buzia mu sie nie zamyka obecnie ma 2,5 roku zdania sklada z 5 wyrazow, zna piosenki na pamiec, umie liczyc do 10 itp, w domu marze o chwili ciszy :-D a do 2 lat jak u Ciebie

moj chrzesniak zaczol mowic w wieku 2 lat i to pojedyncze slowa a corka kumpeli skonczyla w lipcu 2 latka i ne mowi tzlko mama tata lekarze twierdza ze po 3 roku zycia trzeba isc do logopedz wiec sie nie mart ciesz sie ze rozuie i jest napewno madra dziewczynka

nie martw sie kazde dziecko jest inne :) jedne wczesnie mowia inne znowu pozno :) mozesz skonsultowac sie z lekarzem ale raczej nic nie pomoze 🌻

Gość to nie dobrze ze tak
mało mowi . w tym wieku dziecko powinno juz skladac zdania i to bez problemu . Ja mialam inny problem moja cora mowila tyle ze po swojemu nikt oprocz mnie jej nie rozumial . kazda rzecz nazywala inaczej podobnie ale inaczej - miala problem z wymowieniem niektorych wyrazow i tak bylo prawie do 3 lat . kazdy mnie namawial zebym poszla do specjalisty . ja jednak uparlam sie i wiedzialm ze w koncu sama zacznie mowic normalnie . sama podjelam walke i co rusz kazalam powtarzac jej slowa ktorch nie mogla powtorzyc poprawnie . i tak z nia cwiczylam - kazdy wyraz musiala powtorzyc po kilka razy . naprawde udalo mi sie i po 1 miesiacu ciwiczen zaczela wymawiac wszystkie wyrazy . jej wlasne slowa wynikaly z jej lenistwa - szla na łatwizne . Byc moze twoje dziecko tez jest leniwe i nie chce jej sie mowic . cwicz z nia codziennie w domu - w formie zabawy . pokazuje jej rozne rzeczy np. misia , klocki , lalki i inne wyrazy jakie przyjda ci do glowy i kaz jej je powtarzac po pare razy .trzymam kciuki zeby sie udalo.

Gość marlut
spoko,jeszcze będziesz miała dosyc jak się rozgada.mój syn nie mówił do 2lat i 3m-cy.poszłam z nim do pediatry,który kazał nie przejmowac się tym.i rzeczywiście.zaraz potem poszedł do żłobka i drugiego dnia spojrzał na mnie i powiedział;daj mi buty.ja zdębiałam.szok totalny.ale zostało mu tak,bo teraz ma 14 lat i nadal wazy każde słowo.takze nie przejmuj się i poczekaj.pozdrawiam.

Gość Edmund mały
"baba", "gaga", "da" - to przecież też słowa

Gość okurczeeeee
jakbym siebie pół roku temu widziała...córa nic nie mówiła totalnie NIC oprócz mamy i taty...zaczęła mówić jak miała 2 lata i 4 miesiące....w ciągu 2 tygodni tak się rozgadała że teraz rozmawiam z nią jak z fumfelą :D :D Byłyśmy i u logopedy i laryngologa i oboje stwierdzili że dzieci mają czas do 3 lat na mówienie także spokojnie :)