Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

witam mam pytanie zaczełam prace 4 września bierzącego roku 15 września byłam zmuszona iść na L4 bo dostałam zapalenia nere jest to moja pierwsza praca czy z wiązku z tym ja te L4 mam bezpłatne proszę o pomoc bo takie słuch mnie właśnie doszły-pozdrawiam

Gość nieprawda kazde zwolnienie
jest platne!!!!!!!!

tak tylko mi powiedzieli ze jeżeli nie mam przepracowanego pierwszego miesiaca to usprawiedliwienie mam tylko że nie dostane wynagrodzenia za ten miesiąc

Gość wredna krowa
jak pracujesz na umowe o prace to jest platne

Znajdujesz się: INFOR.pl > Temat dnia - Życie ZATRUDNIENIE I UBEZPIECZENIE | Prawo do wynagrodzenia i zasiłku chorobowego Kiedy pracownik nie otrzyma świadczeń Kiedy pracownik nie otrzyma świadczeń Należy odróżnić sytuacje, w których zasiłek chorobowy nie przysługuje, od tych, gdy pracownik nabywa do niego prawo, a potem je traci. Zasiłek nie przysługuje pracownikom z bardzo krótkim stażem pracy. Wynagrodzenie za czas choroby i zasiłek chorobowy przysługują pracownikowi, który posiada nieprzerwany okres zatrudnienia (podlegania ubezpieczeniu chorobowemu) wynoszący 30 dni. Oznacza to, że pracownik, który zachoruje w ciągu pierwszych 30 dni ubezpieczenia nie otrzyma za ten okres wynagrodzenia za czas choroby lub zasiłku chorobowego. Jego nieobecność w pracy z powodu choroby zostanie jednak usprawiedliwiona. PRZYKŁAD: KRÓTKI OKRES ZATRUDNIENIA

PRZYKŁAD: KRÓTKI OKRES ZATRUDNIENIA Pracownik został zatrudniony od 1 września 2008 r. Jest to jego pierwsza praca. Od 15 do 19 września 2008 r. pracownik chorował i przedłożył pracodawcy zaświadczenie lekarskie na druku ZUS ZLA. Ponieważ pracownik nie posiada wymaganego, 30-dniowego okresu ubezpieczenia chorobowego, nie otrzyma za okres tej niezdolności do pracy wynagrodzenia za czas choroby. Jego nieobecność w pracy zostanie natomiast usprawiedliwiona.

Gość ir_is
wiec zgodnie z przepisami nie przysługuje Tobie prawo do zasiłku chorobowego