Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama Pitula

jak zachęcić dziecko do owoców?

Polecane posty

Gość mama Pitula

mój 2 letni syn nie jada owoców,w żadnej postaci,nawet jak w jogurcie wyczuje kawałek owocu to odmawia dalszego jedzenia.Próbowałam przemycać mu owoce w kaszce,kisielku,deserkach,placuszkach ale na nic się to zdało.Nie toleruje żadnego owocu.Daję mu przykład i sama jem dużo i różnych owoców,ale na moje pytanie " czy chce spróbować" odwraca głowę,zaciska buzię i mówi nie. czy to mu minie?chyba zacznę mu podawać jakiś preparat witaminowy bo witaminy to ważna rzecz.Dodam jeszcze że warzywa toleruje ale tylko w zupie bo o innej ich postaci też mogę zapomnieć:( poradżcie o robić,czekać aż mu ten "owocowstręt"przejdzie? zmusic go raczej nie dam rady,a sposobów na innne przechytrzenie nie znam

A może jak zobaczy jak inne dzieci jedzą owoce? Dzieci lubią mieć też wybór. Może ułóż na talerzu kilka rodzajów owoców i niech się mały nimi pobawi. Pokaż jak można z nich ułożyć buzię itp. ? Dodam, że nie znam tego z doświadczenia, ale tak bym chyba próbowała.

może właśnie kolorowe desery,wspólnie przygotowana sałatka owocowa ... albo jakaś zabawa, w zgadywanie z zamkniętymi oczami co to za owoc, najpierw Ty zgaduj, niech dziecko Cie karmi, a potem zmiana, jeśli zechce

Gość 111sonko
Nie zmuszaj. Przeczekaj kilka tygodni, a w tym okresie podawaj mu witaminy. Za jakis czas spróbój ponownie, najpierw jeden rodzaj owocu, potem inne, może którys z nich maluchowi zasmakuje.

Gość mama Pitula
dzięki za inspiracje,spróbuję dziś poexperymentować z zabawą owocami bo pogoda paskudna.Może się tak zajmie "babraniem" w owocach że aż spróbuje?

Gość salamandrrra
możesz też pobawić się "naukowo", w smaki i kolory. Ubierz sobie i małemu fartuszek i powiedz, że dziś kuchnia to labolatorium. Sprawdzamy, jak kolor wpływa na smak. Na początek, dla zachęty - produktu które dziecko lubi. Chociażby czekolada - jest brązowa i słodka. czy wszystkie brązowe jedzonka są słodkie? ciekawe - ciasteczko też jest brązowe i słodkie. Ale chlebek żytni jest brązowy i nie jest słodki. To sprawdzimy żółte. Cytryna u.... ona jest strasznie kwaśna. A banan nie... ale może dlatego, że banan tylko udaje że jest żółty, jak zdejmiemy skórkę to jest biały To działa :D