Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość juz pozno

co to znaczy non-bio?

Polecane posty

Gość juz pozno

czesto na opakowaniach z proszkiem do prania jest napis NON-BIO nie wiem co to znaczy :-O znajdzie sie tu dobra dusza i mi wytlumaczy?

Gość juz pozno
odpowie mi ktos?

Gość juz pozno
a po polsku...?

Gość juz pozno
no nieco ciemna jestem w tej kwestii, przyznaje... no gadaj mi tu jakos zrozumiale!

Gość po pollsku to będzie
sama chemia bystrzacho :P

Gość juz pozno
ahaaaa... :-) dzieki

Gość juz pozno
a mam jeszcze jedno pytanie - co to oznacza w praktyce? takie proszki sa lepsze? stosuje sie je do specjalnych rzeczy? sorry za te glupie pytania, ale zwyczajnie nie wiem :-(

Gość a moze to znaczy...
ze opakowanie nie jest biodegradowalne? czyli, ze zalega na wysypisku latami i nie rozklada sie na kompost?

Gość a moze to znaczy...
to mozliwe jezeli proszek nie jest w tekturowm pudle tylko w worku foliowym albo wiaderku...

Gość juz pozno
nie sadze, by ten napis dotyczyl opakowania, to ma jakis zwiazek z samym proszkiem

Gość a moze to znaczy...
pomylka... cytat z jakiegos forum dla kobiet w ciazy z UK: "Kochane ciezarowki-jesli chodzi o proszki to szukajcie takich na ktorych pisze non bio, zawsze tez przy tym napisie sa rysunki dzieci i takie wlasnie proszki przeznaczone sa dla dzieciaczkow."

Gość juz pozno
oooo... wiec chyba sa delikatniejsze, nie uczulaja... kurde, chyba nie widze wszystkich postow :-(

Gość sunnhuiuh
non bio z tego co zrozumialam to moga byc dla niemowlat bo nie uczulaja, a bio maja jakies dodatkowe enzymy ktore sprawiaja ze pranie bedzie efektywne juz w nizszych temp, ale osoba nie alergicznym ,,, jakie sa proszki ktore mniej szkodza srodowisku? Czesto kupuje specjalne plyny jakies naturals, ze niby calkowicie albo bardzo duzo substancji czyszczacych jest naturlanego pochodzenia, np maja taka marke w tesco, tesco naturals. Wiem ze sa jeszcze te kulki , eko kule, na tvn turbo w gadzet byl test tych ktorys kul i pranie bylo czyste ogolnie nie bylo roznicy miedzy proszkiem a kulami, plamy poszly, ale tutaj w IE tego jeszcze w sklepach nie widzialam, jak bede w PL to sobie przywioze

Gość sunnhuiuh
Dla osob ktore chce wiecej sie dowiedziec jak "zdrowo" prac, polecam np strone: http://www.ekologiczny.pl/x_C_X__P_WARTO.html sa tam opisane substancje ktore przyczyniaja sie do powstania uczulen i przykladowe firmy ktore wytwarzaja produkty blizsze naturze. "Najbardziej znani europejscy producenci proekologicznych proszków i płynów to firmy Ecover, Sonett, Sodasan, Klar czy Ulrich. "