Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zagubiona...

Proszę o pomoc!!!! Najlepiej humanistów

Polecane posty

Gość Zagubiona...

Mam w tym roku maturę i moją prezentacjie maturalną z j. polskiego chcę napisać uczciwie sama bez kupowania pracy i takich tam. Wybrałam sobie taki temat Geniusz- błogosławieństwo czy przkleństwo. Omów relacjię wybitnej jednostki ze spoleczeństwiem na przykładzie dzieł literackich, malarskich i filmowych. Bardzo mi się ten temat podoba, ale nie wiem jak sie zebrać odpowiednią literaturę podmiotu. Wiem, że powinnam wybrac temat z którym od razu kojarzą mi się jakies utwory obrazy czy filmy, ale chciałam coś orginalniejszego od "motywu miłości" lyb "par zakochanych". Może miałby ktoś z was jakis pomysł. Ewentualnie jak nic nie wymyśle to zmienie temat na "Różne wizje piekła w literaturze i sztuce. Omów na przykładach z różnych epok." Do tego napewno wziełabym "Boską komedie" Dantego (do średniowiecza) i obraz 7 grzechów głownych" Boscha to schyłek średniowieczka.Chociaz bardzo bym chciała o tym geniuszu napisać. Jeżeli ktoś bym miał jakąs propozycję to bardzo proszę o pomoc.

Gość jfuso9a49fkc
do tego geniusza - frankenstein, zaraz cos moze jeszcze wymysle

Może być film o Mozarcie \"Amadeusz\" Formana,Mozart bez wątpienia był geniuszem no i film masz z głowy. Co do malarstwa to najprostsze będzie napisać o Van Goghu A w literaturze to np Hrabia Monte Christo,.....

tak te podane wyżej tez mi od razu wpadły do głowy. Świetny temat nie zmieniaj go jak dasz rade napisac bo nie jest banalny. Piekło jest proste bo to wszedzie znajdziesz. Ja na pewno bym opisała Leonarda daVinci.

Gość czesciowo Carravagio Chopin
Witkacy,Wirginia Wolf, Norwid "udreka i ekstaza". "piekny umysł"

Gość jfuso9a49fkc
Wiem! Aviator!!!!! to autentyczna historia, a film jest na podstawie powiesci!!

Gość Zagubiona...
No ja sie własnie sztuka bardzo interesuje i wiem dużo o róznych artystach. Tylko miałam własnie problem z tym malarstwiem czy tu chodzi o malarza który był geniuszem (bo to ma być relacja genusza ze społeczeństwiem- weżmy przykładowo Vincenta van Gogha ( bardzo ciekawa postać, wspaniały artysta, popełnił samobojstwo,) to wszystko ciekawe ale to jego biografia. Dlatego sie zastanawiałam czy to nie chodzi o to że to ma być geniusz przedstawiony na jakims obrazie i na podnastawie tego obrazu wyłonic jego relacje ze społeczenstwiem. Rozumiecie o co mi chodzi? A jak wy uwazacie. Z tym Mozartem bardzo dobry pomysł:D Jedyny film który mi przychodził do głowy to był \"Piękny umysł\" i historia Johna Nasha, ale mozart bedzie lepszy.

Gość Zagubiona...
No własnie ten "piekny umysł" tez mi wpadł do głowy bo widziałam kilka razy.:D

Gość Zagubiona...
Ogólnie to bardzo fajnie, że się ktoś odezwał. Niestety nie moge liczyc na pomoc pani w szkole, a zainteresowania rodziców raczej mieszczą sie w kregach matematyczno-chemicznych.:D:D:D No własnie ten temat wydawał mi sie taki dość orginalny, bo wiem jak to jest z tą komisją jak już kolejny raz słyszy cos na temat miłości albo czegoś takiego to ma dość. Dlatego chciałam coś innego.

Gość Zagubiona...
A tą "Udreka i ekstazę" to chyba i tak przeczytam nawet jak do matury nie wykorzystam, bo przed chwilą przeczytałam recenzjie i zapowiada się ciekawie.

Gość ioioioio
"Tylko miałam własnie problem z tym malarstwiem czy tu chodzi o malarza który był geniuszem (bo to ma być relacja genusza ze społeczeństwiem- weżmy przykładowo Vincenta van Gogha ( bardzo ciekawa postać, wspaniały artysta, popełnił samobojstwo,) to wszystko ciekawe ale to jego biografia." To może wykorzystasz jego Autoportret ten najsłynniejszy z 1889 roku, który namalował po tym jak w wyniku konfliktów z innymi malarzami, niezrozumienia w społeczeństwie i chorobą umysłową obciął sobie ucho?

A m> Curie_Skłodowska? Geniusz na pewno. Błogosławieństwo dla ludzkości - na pewno. Czy jej upór w kwestii badań był przekleństwem dla niej? Jak podstawa: książka biograficzna jej córki Ewy

No dobra,nie chciałem tego pisać bo nie chciałem być zle zrozumiany ale zapomnijmy na chwile o malarzach,naukowcach,dziełach literackich etc. Proponuje oprócz tego co napisałem wcześniej Michaela Jacksona trudno odmówić mu geniuszu muzycznego a jego relacje ze społeczeństwem są bardzo różnorodne.Myśle,że na pewno znajdziesz jakąś jego biografię,a tym przykładem zaskoczysz komisje swoją oryginalnością. W końcu nigdzie nie jest napisane,że musisz sztywno trzymać się tego co przerabiacie w szkole.

Van Gogh Salvador Dali Markiz de Sade :) Andy Warhol.... Od razu mowie ze o de sadzie to kontrowersyjny temat ale psychiatrzy seksuolodzy psychologowie twierdza ze o ponad wiek wyprzedzil swoja epoke

Bramante( i jego slynny konflikt z Michalem Aniolem ) ||papiez Bogrgia :) ojciec Cesara i Lukrecji

Poza tym Stalin Gaudi z rzymskiej epoki np cesarz Klaudiusz marek Antoniusz Juliusz Cezar Neron Aleksander Wielki

Gość moze napisz o sobie tak
Przepraszam, że wcinam się w temat, ale mam jedno małe pytanko! otóż... Ja wybrałam temat: `Samotność bohatera romantycznego i człowieka współczesnego. Omów na podstawie wybranych dzieł literackich`. Wiadomo, bohater romantyczny-Werter, Kordian i człowiek epoki przejściowej-Wokulski. Ale współczesny? Może Herbert? I co w ogóle myslicie o tym temacie? zależy mi, by był prosty, bo polski nie jest mi potrzebny na studia. wolę posiedzieć nad chemią i biologią

Nostradamus ,Edgar Alan Poe, \casanova ( mial mozliwosci dostac sie na kazdy dwor Europy )

Gość moze napisz o sobie tak
i dziękuję za opinie jeśli jakies juz będą :)

No i rezyser filmowy Pierre Paolo Passolini( choc tu sie waham ) odwazyl sie przeniesc na ekran jedna z ksiazek De sada 120 dni Sodomy A film ten nosil tytul Salo

nie chce mi sie czytac wszystkiego wiec byc moze sie powtorze. myslalam o dedalu i ikarze - przeklenstwo ewentualnie obraz \"upadek ikara\" - na tej samej zasadzie