Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość da się czy się nie da

Jak zainteresować babcię internetem?

Polecane posty

Babcia ma 83 lata. Parę lat temu przeprowadziła się ze wsi do mojego miasta i niestety jest tu dość samotna. Faktem jest, że ma kilku sąsiadów w bloku, ale przez większość dnia po prostu siedzi sama w domu. Ostatnio przy okazji kablówki zainstalowaliśmy babci internet. Nie ma jeszcze laptopa, ale planujemy chodzić z naszym. Co waszym zdaniem warto by było pokazać babci w internecie, żeby ją zainteresować. I jak to zrobić, żeby jej nie przestraszyć i żeby nie pomyślała, że obsługa komputera jest jakaś strasznie trudna.

Gość moim zdaniem jest już
zbyt stara

Gość red tube
babci pokazac

Gość Margerittes
Moim zdaniem jest to jak najbardziej możliwe. Może zacznij od pokazania babci stron, na których będą interesujące ją tematy, coś, co lubi. Pokaż, że Internet nie gryzie, bądź cierpliwa, ale do nieczego nie zmuszaj babci. Wszystko zależy od jej chęci. Powiedz, ża na początku ty też niewile wiedziałaś obsłudze komputera. Odezwij sie jeszcze :)

Gość pokaz babci
strony z przepisami, jesli lubi gotowac, strony o roslinach doniczkowych, ogrodowych itp., jesli lubi zajmowac sie ogrodkiem czy kwiatami... Pokaz jej, ze internet znacznie poprawia wiedze i nie nudzi:)

Gość -----m------
a gdzie tam za stara.... moja babcia ma 82 lata i nie ma problemu z obslugiwaniem telefonu komorkowego czy komputera, ale jest to bardzi nowoczesna kobieta i nie boi sie nowinek technicznych, co prawda dluzej jej idzie nauka obslugi, ale pozniej to smiga :D

Gość wydaje mi się że
na początku nauczyć Babcię podstaw obsługi komputera, żeby wiedziała, że to nie gryzie:) Wybierzcie najprostsze rzeczy: włączyć/wyłączyć, użycie myszki do uruchamiania aplikacji, oswojenie się z klawiaturą. Potem internet: przekonajcie Babcię do czytania wiadomości (jeżeji ją to oczywiście interesuje). Załóżcie Jej konto email i/albo jakiś komunikator - myślę, że najbardziej doceni możliwość kontaktu z Wami. Jeśli Ją to wciągnie, to o resztę sama będzie pytać:) I wcale nie jest za stara! Pozdrawiam:)

Gość samotna siedemnastka
powiedz jej, że w internecie jest mnóstwo osób, które są w podobnym wieku, co ona i że będzie mogła sobie porozmawiać z kimś kto ją będzie rozumiał! znajdź jej jakieś strony dla seniorów, jestem pewna, że jest ich pełno :D na pewno się zaciekawi i będzie chcieć spróbować.

Gość ------ ____________
na dobry pocztaek pokaz jej ten topik ;)

Konto email już jej założyłem :-D Z tymi stronami dla seniorów to może być faktycznie dobry pomysł.