Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰  
Go艣膰 Naana

Cierpiace na PMS i PMDD laczmy sie

Polecane posty

Go艣膰 Naana

Tu mozna opowiedziec i wyzalic sie na temat swoich dolegliwosci przedmiesiaczkowych i hormonalnych.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Naana
"Jeszcze niedawno du偶o m贸wi艂o si臋 o syndromie przedmiesi膮czkowym - PMS (skr贸t od ang. Premenstrual Syndrome), uwa偶aj膮c, 偶e jedynie on jest winny z艂emu samopoczuciu wielu kobiet w drugiej po艂owie cyklu hormonalnego. Dwa lata temu lekarze z Uniwersytetu Yale w USA odkryli jednak, 偶e obok PMS jest jeszcze inny syndrom, zwany przedmiesi膮czkowym zaburzeniem dysforycznym - PMDD (skr贸t od ang. Premenstrual Dysphoric Disorder). Wsp贸ln膮 cech膮 ich obu jest to, 偶e pojawiaj膮 si臋 tu偶 po owulacji i dokuczaj膮 a偶 do menstruacji. R贸偶ni膮 si臋 jednak znacznie objawami. Pierwszy z nich powo艂uje przede wszystkim dolegliwo艣ci fizyczne, drugi wywo艂uje g艂贸wnie silnie odczuwalne zmiany nastroju."

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Naana
Przyczyny PMS i PMDD Prawie w ka偶dej tkance cia艂a znajduj膮 si臋 receptory wra偶liwe na estrogeny oraz progesteron. Pod ich wp艂ywem tkanki zaczynaj膮 inaczej funkcjonowa膰. Na przyk艂ad estrogeny powoduj膮 gromadzenie wody, st膮d niekt贸re kobiety w tym czasie „puchn膮”. Progesteron za艣 mo偶e zadzia艂a膰 na prac臋 jelit, wywo艂uj膮c wzd臋cia. Wysokie st臋偶enie hormon贸w p艂ciowych mo偶e tak偶e wp艂yn膮膰 na uk艂ad nerwowy. U niekt贸rych kobiet, nawet przy w pe艂ni prawid艂owej ilo艣ci hormon贸w, dochodzi wtedy do zaburze艅 wydzielania dw贸ch wa偶nych neuroprzeka藕nik贸w przez m贸zg – serotoniny i GABA ( kwasu gamma- aminomas艂owego). Oba neuroprzeka藕niki odpowiedzialne s膮 za nasz stan psychiczny, dobre samopoczucie, pogod臋 ducha, ch臋膰 do dzia艂ania i koncentracj臋. Gdy ich ilo艣膰 spada, pojawiaj膮 si臋 stany l臋kowo- depresyjne – od lekkich do silnych i inne zaburzenia nastroju. "

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Naana
"PMDD to skr贸t od angielskiej nazwy Premenstrual dysphoric Disorder, czyli przedmiesi膮czkowe zaburzenia dysmorficzne, ci臋偶sza forma znanego niemal przez ka偶d膮 kobiet臋 PMS (zespo艂u napi臋cia przedmiesi膮czkowego). PMDD mo偶e pojawi膰 si臋 u kobiet w ka偶dym wieku , ale najcz臋艣ciej dotyka te pomi臋dzy 30. a 40. rokiem 偶ycia. Jak si臋 okazuje wed艂ug bada艅, jego przyczyn膮 jest nieprawid艂owe wydzielanie si臋 jednego z neuroprzeka藕nik贸w - serotoniny, kt贸ra odpowiada za sen, zdolno艣膰 koncentracji i l臋k. Objawypojawia sie ju偶 na tydzie艅 przed miesi膮czk膮 (PMS na 2-3 dni przed), gwa艂townie spada w贸wczas nastr贸j, obni偶a si臋 poczucie w艂asnej warto艣ci, n臋kaj膮 ci臋 stany depresyjne, nie kontrolujesz w艂asnych emocji i zachowa艅 - wybuchasz gniewem, p艂aczesz bez powodu, u偶alasz si臋 nad sob膮, denerwuje ci臋 otoczenie i rodzina, PMDD ustepuje w momencie pojawienia si臋 miesi膮czki. PMS - typowe objawy to uczucie cie偶aru w podbrzuszu, obrzmienie i bolesno艣膰 gruczo艂贸w sutkowych, a tak偶e b贸le g艂owy, nudno艣ci, rozbicie i rozdra偶nienie. Jest dokuczliwe, ale nie reorganizuje tak 偶ycia jak PMDD."

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sigillum givintis
no to ja sie moge wpisa膰 :O :O :O :O mam to od 3 mscy, od odstawienia tabletek anty bra艂am je drugi raz jak odstawia艂am poprzednim razem [2 lata temu] by艂 luz a teraz MASAKRA !! :O do owulacji czuj臋 sie bardzo dobrze a od dnia owulacji a偶 do samego @ jest coraz gorzej :O :O :O :O robi mi si臋 s艂abo, kr臋ci mi si臋 w g艂owie, nic mi sie nie chce, dostaj臋 dziwnych atak贸w s艂abo艣ci [ nag艂e zawroty g艂owy, oblewanie potem, dr偶enie r膮k i uczucie 偶e zaraz padn臋 na gleb臋 i si臋 nie podnios臋 - raz w 偶yciu zemdlalam wi臋c pami臋tam jakie to uczucie tu偶 przed - i tak w艂a艣nie mam ale nie zemdla艂am ani raz od 3 mscy ] i og贸lnie najch臋tniej to bym z 艂贸偶ka nie wstawa艂a bo dodatkowo jestem ca艂y czas 艣pi膮ca :/ nie wiem czy to w艂a艣nie mo偶e mie膰 zwi膮zek z t膮 sfer膮 organizmu ale podejrzewam, bo prawie wszystko inne zosta艂o wykluczone mia艂am RTG szyi, badanie neurologiczne, laryngologiczne - 艂膮cznie z RTG zatok, badanie krwi i wiele innych bada艅 jedyne co wysz艂o nie idealnie to TSH tarczycy bo mimo 偶e w normie to pono膰 ciut za wysokie ( 3,58) przy bardzo niskich fT3 i fT4 - ale te偶 w normie nie skonsultowa艂am tych wynik贸w jeszcze z endokrynologiem bo niedawno je odebra艂am na zawroty g艂owy neurolog przepisal mi Betaserc + magnez i Persen na uspokojenie bo wg niego to na tle nerwowym ale nie wydaje mi sie, bo nerwowa nie jestem a w艂a艣nie zauwa偶am, 偶e moje samopoczucie ma du偶y zwi膮zek z okre艣lonymi fazami cyklu 18.10 id臋 do ginekologa [niestety on jest tylko w soboty a teraz w nast臋pn膮 ju偶 mnie nie zapisali bo mia艂 full pacjentek :O :O ] i mam nadziej臋, 偶e jest co艣 na to bo inaczej zwariuje 馃槶 .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sigillum givintis
i jeszcze co艣 - w艂osy na nogach rosn膮 w tempie jakim艣 zadziwiaj膮cym i s膮 oble艣nie d艂ugie i czarnee :O pojawi艂y si臋 te偶 w艂osy na szyi i wyrywam je co 3 dni bo s膮 oble艣ne :O :O wcze艣niej tak nigdy nie mia艂am cholibka !! 馃槶

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Naana
a dlaczego odstawilas tabletki anty? To bardzo mozliwe, ze ma to zwiazek z cyklem...barzo dziwne stany mozna miec w zwiazku z zaburzeniami hormonalnymi... Ja wlasnie mam zamiar prowadzic dzienniczek, gdzie bede opisywac kazego dnia swoje samopoczucie i objawy, zeby wykryc jakas zaleznosc

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Naana
chcesz powiedziec, ze od polowy cyklu juz masz takie stany, ze masz wrazenie, ze zemdlejesz?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sigillum givintis
no w艂asnie dlatego odstawi艂am 偶e sie tak zacz臋艂am czuc wcze艣niej bra艂am 2 lata i czulam sie dobrze odstawilam i tez bylo dobrze przez 1,5 roku i nie wiem po co zaczelam brac znowu w kwietniu wytrzymalam do lipca bo sie zaczelo wlasnie to co napisalam w poprzednich postach no i juz tak 3 msc sie m臋cz臋 馃槶 馃槶 ehhhhhh

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sigillum givintis
Naana - dok艂adnie od po艂owy od 14, 15 dnia cyklu non stop boli g艂owa, mam zawroty, napady gor膮ca, straaaasznie sie poc臋 i jestem non stop wkurw...... dostaje okres i mija na dwa tygodnie a potem od nowa wi臋c to ewidentnie to bo gdybym byla na cos powa偶niejszego chora to my艣le, 偶e ca艂y czas czu艂abym sie zle a nie tylko 2 tyg w miesi膮cu tym bardziej, ze mialam wiele badan i wszystko mi wychodzi ok

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Naana
ja mam dzis 25 dzien cyklu i mam kompletnego dola, jestem kompletnie rozbita, nie moge sie za nic zabrac, zreszta nawet nie mam ochoty...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 taaa kobieta ma byc specjalist
sprawdz hormony p艂ciowe bo te w艂osy to mo偶e byc prolaktyna lub za wysoki testosteron

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Naana
musisz koniecznie isc z tym do gin albo do dobrego homeopaty :) ja nie mam az takich objawow, ale nawet to, co mam rozwala mi zycie... kiedys bylo jeszcze gorzej, glownie objawy somatyczne typu: puchniecie, tycie.. leczylam sie homeopatycznie i jest duza poprawa pod tym wzgledem, zostaly natomiast objawy psychiczne...glownie depresja :( wiec wracam do lekarza-homeopaty 14 pazdz

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Naana
u mnie to bardziej PMDD niz PMS

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sigillum givintis
jakbym miala tylko te typowe dolegliwo艣ci typu rozbicie psychiczne, dra偶liwo艣膰 czy nawet b贸l cyck贸w to skaka艂abym do nieba z rado艣ci bo to co teraz mam to jest dopiero dramat :O :O :O :O kiedys mialam takie "normalne" PMS-y i da艂o sie wytrzyma膰 a tego co teraz mam sie nie da :O ide do gina, id臋 wiem 偶e pewnie sobie wszystko porozwala艂am tym drugim podej艣ciem do tabletek, zw艂aszcza 偶e mia艂am bardzo silne i wzie艂am je sobie sama na w艂asn膮 r臋k臋 bez konsultacji z lekarzem - bo uznalam ze skoro je kiedy bra艂am i bylo ok to niby czemu teraz ma byc nie ok :O

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Naana
sigillum, mnie tez rozwala, bo trwa od lat, tylko nie wiedzialam, ze to zwiazane z tym... ale zgadzam sie, ze twoje objawy sa szczegolne, zwlaszcza to mdlenie...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sigillum givintis
no mdlenie to nie bo w艂a艣nie ani raz nie zemdla艂am ale zawroty g艂owy s膮 kosmiczne i dopadaj膮 mnie w przer贸偶nych miejsach w kolejce w sklepie, w ko艣ciele, w pracy do dos艂ownie wsz臋dzie :O :O ale patrz co ja znalaz艂am : A偶 70 proc. kobiet cierpi na Zesp贸艂 Napi臋cia Przedmiesi膮czkowego; w swojej normalnej postaci zesp贸艂 ten objawia si臋 napi臋ciem emocjonalnym, nerwowo艣ci膮, agresj膮 (.............) b贸lami g艂owy (nieraz bardzo silnymi), zawrotami g艂owy, omdleniami, zaburzeniami w oddawaniu moczu, b贸lami i obrz臋kami staw贸w, tr膮dzikiem lub pokrzywk膮 na sk贸rze, ko艂ataniem serca, uczuleniami. no wi臋c kurde wygl膮da na to, 偶e to mo偶liwe :O .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Naana
a skad wzielas te informacje? moglabys wkleic linka? :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Naana
sigillum...a ja wlasnie od kilku dni mam (ale glownie w nocy) jakies kolatania serca...cos, czego wczesniej raczej nie mialam...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sigillum givintis
http://www.osesek.pl/grudzien-2007/przedmiesiaczkowe-dolegliwosci.html prosz臋 ;) tzn wiesz co mi sie wydaje ? ze taki PMS mog膮 mie膰 tylko kobiety maj膮ce jakie艣 powa偶ne zaburzenia hormonalne albo czego艣 du偶o za du偶o albo za ma艂o i st膮d takie w艂a艣nie cyrki bo organizm wariuje nie wiem tak my艣le i u mnie by sie to zgadza艂o bo poprzedni raz tabletki dosta艂am na wyregulowanie gospodarki hormonalnej bo mia艂am co艣 nie tak tabletki mi wyregulowa艂y i maj膮c wszystko ok znowu zacz臋艂am bra膰 bardzo silne tabsy i one mog艂y mi tak namiesza膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Naana
"Przedmiesi膮czkowe dolegliwo艣ci. Przegl膮d prasy - Wiadomo艣ci i ciekawostki Kobiety, kt贸re cierpi膮 na wyj膮tkowo dotkliwe dolegliwo艣ci przedmiesi膮czkowe maj膮 obni偶on膮 aktywno艣膰 uk艂adu nerwowego Zesp贸艂 napi臋cia przedmiesi膮czkowego nie jest jedynym "winowajc膮" z艂ego samopoczucia kobiet pod koniec cyklu; niekt贸re kobiety maj膮 na sta艂e zmienione dzia艂anie autonomicznego systemu nerwowego, co dodatkowo nasila nieprzyjemne objawy co miesi膮c - informuj膮 naukowcy z Japonii na 艂amach pisma "BioPsychoSocial Medicine". Dla wi臋kszo艣ci kobiet zesp贸艂 napi臋cia przedmiesi膮czkowego (ZNP) jest uci膮偶liw膮 dolegliwo艣ci膮, kt贸r膮 trzeba zaakceptowa膰. Dla innych jednak bardziej nasilone objawy towarzysz膮ce ko艅cowej fazie cyklu miesi膮czkowego s膮 bardzo m臋cz膮ce i powa偶nie zaburzaj膮 ich normalne 偶ycie. A偶 70 proc. kobiet cierpi na ZNP; w swojej normalnej postaci zesp贸艂 ten objawia si臋 napi臋ciem emocjonalnym, nerwowo艣ci膮, agresj膮, obni偶eniem nastroju, dra偶liwo艣ci膮, ospa艂o艣ci膮, senno艣ci膮, zmienno艣ci膮 nastroju, trudn膮 do opanowania p艂aczliwo艣ci膮, brakiem ch臋ci do wsp贸艂偶ycia p艂ciowego, l臋kliwo艣ci膮, obrz臋kiem piersi i n贸g, wzd臋ciami i b贸lami brzucha, zaparciami lub biegunkami, b贸lami g艂owy (nieraz bardzo silnymi), zawrotami g艂owy, omdleniami, zaburzeniami w oddawaniu moczu, b贸lami i obrz臋kami staw贸w, tr膮dzikiem lub pokrzywk膮 na sk贸rze, ko艂ataniem serca, uczuleniami. Czasami zdarza si臋, 偶e podczas ZNP nasilaj膮 si臋 bie偶膮ce choroby, np. cukrzyca lub astma oskrzelowa. Jak twierdz膮 specjali艣ci, dolegliwo艣膰 ta jest nieprawid艂ow膮 reakcj膮 uk艂adu nerwowego na prawid艂owe zmiany hormonalne zachodz膮ce w organizmie kobiety. Grupa Tamaki Matsumoto z International Buddhist University w Osace, bada艂a jak zmienia si臋 aktywno艣膰 autonomicznego uk艂adu nerwowego, kt贸ry odpowiada za utrzymanie naszego organizmu w stanie r贸wnowagi, podczas cyklu menstruacyjnego kobiet. Naukowcy analizowali r贸偶nice w akcji serca, poziomie hormon贸w jak r贸wnie偶 przeprowadzali w艣r贸d 62 uczestniczek ankiet臋 na temat objaw贸w psychicznych i emocjonalnych jakie towarzysz膮 im podczas cyklu. Kobiety, kt贸re nie odczuwa艂y znacz膮cych objaw贸w towarzysz膮cych miesi膮czce, nie mia艂y r贸wnie偶 zmian w dzia艂aniu uk艂adu nerwowego podczas cyklu. U pa艅 cierpi膮cych na ZNP zaobserwowano zmiany w pracy uk艂adu nerwowego w fazie lutealnej cyklu, kt贸ra bezpo艣rednio poprzedza miesi膮czk臋. Uczestniczki badania, kt贸re mia艂y najbardziej nasilone objawy przedmiesi膮czkowego zaburzenia nastroju mia艂y obni偶on膮 aktywno艣膰 autonomicznego uk艂adu nerwowego podczas ca艂ego miesi膮ca w por贸wnaniu do innych kobiet. "Nasze odkrycie dowodzi, 偶e ZNP jest zwi膮zany z zaburzeniami dzia艂aniu autonomicznego uk艂adu nerwowego, zw艂aszcza w fazie lutealnej cyklu" - m贸wi Matsumoto. "Jednak kobiety z powa偶niejszymi zaburzeniami nastroju przed miesi膮czk膮 maj膮 zaburzone dzia艂anie tego uk艂adu przez ca艂y czas" - dodaje naukowiec. Autor pracy podejrzewa, 偶e panie o ni偶szej aktywno艣ci uk艂adu nerwowego niezale偶nej od fazy cyklu s膮 bardziej podatne na dolegliwo艣ci towarzysz膮ce miesi膮czce, niemniej jednak dok艂adne mechanizmy le偶膮ce u podstaw ZNP nadal pozostaj膮 tajemnic膮. KDO 殴r贸d艂o: PAP - Nauka w Polsce / 2007-12-24

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Naana
wkleilam ten artykul, przyda sie dla topikowej wiedzy o problemie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Naana
sigillum, bardzo mozliwe...nie mozna brac anty bez konsultacji z lekarzem 馃尰 na szczescie mozna to naprawic...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sigillum givintis
"na szczescie mozna to naprawic..." mam nadziej臋 :) tylko nie wiem jak :O pewnie znowu dostan臋 tabsy, tylko jakie艣 s艂absze 偶eby wszystko znowu do normy wr贸ci艂o

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 przechodnia
fajny temat :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sigillum givintis
mo偶e i fajny ale chyba nikt ju偶 na te przypad艂o艣ci opr贸cz nas nie cierpi :P :P p.s wizyt臋 u ginekologa mam w czwartek o 14 - wcisn臋艂am si臋 na chama :D :D :D a dzisiaj czuj臋 sie rewelacyjnie bo @ si臋 sko艅czy艂 :P i we藕 tu 偶yj cz艂owieku normalnie :O

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Naana
a mnie @ sie zaczal i teraz dopiero chce mi sie plakac...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja te偶 cierpi臋 na PMDD i PMS
PMDD dokucza mi do tego stopnia,ze zawsze przed okresem jestem agresywna,p艂aczliwa,histeryzuj臋 i k艂贸ce sie ze swoim facetem:oJak zaczyna sie okres wszystko mija...a偶 do nast臋pnego ataku PMDD :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Naana
a ktorego dnia cyklu sie to zaczyna u ciebie?

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰