Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość drugoklasistka

SOCJOLOGIA od A do Z- pomoze ktos ??

Polecane posty

Gość drugoklasistka
medycyna odpada :) :P a no i farmacja to tez raczej chemia potrzebna, i z tego co wiem, to farmaceutki dobrze nie zarabiaja.

Gość hhtp
A ja uważam że źle zaczęłaś myśleć, wpierw zdecydowałaś się na przedmiot na maturę a teraz dopasowujesz do tego przedmiotu studia... powinno być na odwrót... wpierw się zastanów co chcesz w życiu robić, co Cię interesuje a potem sprawdzaj jakie przedmioty są potrzebne i się do nich przekonuj i ucz

hhtp masz rację ja odstawiłam własnie takiego babola że najpierw wiedziałam odrazu co bede zdawać a potem patrzyłam gdzie po tym bede mogła isc i to jest raczej niemadre

Gość drugoklasistka
hmm ale u mnie na takie cos jest juz chyba za pozno, nie sadzicie? :|

Gość sorry resory
a ja zdawalm pl,ang,niem,matm,i biol. i studiuje zarzadzanie nieruchomisciami pzreglad i ocena budynkow,ale to w anglii ,nie weim czy takie kierunki sa w polsce.

Gość hhtp
przy takim postępowaniu najczęściej jest żal że nie poszło się an coś innego, bo przecież będąc na początku drugiej klasy można teoretycznie do każdego przedmiotu na maturę odpowiednio się przygotować...

Gość drugoklasistka
eh kurde :| po 1 ja nic innego nie lubie, po 2 do tego lba nic innego niz biola mi nie wejdzie a po 3 .. ja juz sama nie wiem, zgubiona jestem w tym temacie i to bardzo, wiem, ze nie mam sie nad czym uzalac i wkoncu podjac jakas decyzje, ale.. trudno miiiii

Gość hhtp
ale weź pod uwagę, że na kierunkach które bierzesz pod uwagę nie wystarczy Ci sama wiedza z biologia, nawet jeśli na dostanie się na dany kierunek wystarczy Ci biologia na studiach okaże się, że biologia to tylko podstawa którą tam musisz umieć... na większości będziesz miała chemię i to napewno nie na podstawowym poziomie... socjologia to potrzeban historia i wcale też nie jest ona tam taka łatwa...

jezeli nie jestes dobra z historii to lepieij jej nie zdawac bo na maturze jest ona naprawde trudna:) wymaga sporej wiedzy mozesz isc na prywatna uczelne tam nie zwracaja az takiej uwagi na to co zdawalas na maturze a np po roku przeniesiesz sie na dzienne:)

Gość hhtp
poza tym martwi mnie stwierdzenie, że nic oprócz biologii do głowy Ci nie wejdzie... to jak Ty masz zamiar poradzić sobie na studiach? przecież nie ma kierunku gdzie jest sama biologia,ale neiraz zupełnie inne przedmioty bądź biologia przedstawiona tak, że wygląda na zupełnie inny przedmiot niż ma to miejsce w liceum...

Gość drugoklasistka
to nie jest tak do konca, ze nie wejdzie, bo juz teraz kompletnie nic nie umiem oprocz bioli itd i kropka NIE. ale jednak.. uparlam sie na biole he

drugoklasistko ty masz jeszcze tyle czasu że spokojnie mozesz sobie oprócz biologii wybrac jeszcze jeden dodatkowy przedmiot, ja tam zaczelam sie uczys miesiac przed matura i bylo oki

Gość drugoklasistka
moze i masz racje, nie wiem niektorzy mowia, ze juz powinnam o tym myslec i sie martwic, a niektorzy, ze mam jeszcze tyle czasu. wracajac do pasji, to chcialabym jakas miec, jakies hobby, zainteresowania, ale ja tak nie mam. jedynie moge wolec jedna rzecz od drugiej, a tak to wszystko po troszq ;)

Gość hhtp
bo masz czasu jeszcze sporo, ale już teraz powinnaś powoli się zastanawiać i przykładać do niektórych przedmiotów bardziej, sama widzisz jak biologia jest najczęściej powiązana z chemią, zatem postaram się poduczyć tej chemi, przyłóż się bardziej do niej... jak się uda będzie Ci łatwiej dostać się na jakiś ciekawy kierunek... przynajmnije dasz sobie większą szansę

ja studiuję socjologię i zapewniam, że można po tym znaleźć dobrze płatną pracę, ale to zależy jaką specjalizację wybierzesz. jeśli wybierzesz np antropologię czy jakieś tam gender to średnio widzę twoją karierę (no chyba, że zostaniesz na uczelnii). za to specjalizacja analiza rynku i badania społeczne daje możliwości porządnego zarobku. pooza tym jest to fajne, bo mnie akurat denerwowały na socjo przedmioty takie trochę oderwane od rzeczywistości typu filozofia czy historia socjologii. a na takiej analizie danych masz więcej konkretów. to tyle pozdrawiam :)

Gość drugoklasistka
rzeczywiscie jest wiele roznych opinii :|

Gość zobacz czy gdzieś poszukują
socjologów (oferty pracy) - to zobaczysz czy jest zapotrzebowanie czy też nie...

Gość ja studiuję socjologię
i zdecydowanie polecam pracuję w branży HR, przejrzyj oferty pracy, a dostrzeżesz, że właśnie do tej działki poszukuje się ludzi po socjologii czy psychologii wielu moich znajomych pracuje w agencjach PR, reklamowych, czy też przy badaniach rynku i zapewniam, że biedni nie jesteśmy :) socjologia poza tym daje Tobie ogólne obycie, wykształcenie humanistyczne, pewną ogładę :) inaczej będziesz patrzeć na świat i na pewno będziesz inaczej mówić

Gość no i jeszcze zarządzanie
zasobami ludzkimi...ale zamist socjologii częściej widuje śie psychologię i zarządzanie...

Gość drugoklasistka
te ktore studiuja prosze odpowiedzcie: czy wystarczy podstawowa biologia, czy jest duzo chetnych, czy latwo jest sie dostac, gdzie sa takie uczelnie, ile kosztuja studia zaoczne, czy jest fajnie na takich sudiach, czy duzo trzeba sie uczyc, czy socjolog duzo zarabia i co robi dokladnie oprocz przeprowadzania jakichs ankiet itd. bylabym naprawde wdziecza...