Gość Mirek004 Napisano Październik 6, 2008 Mam niestety poważny problem.Byłem wczoraj na rezonansie prawego kolana ale niestety musiałem po ok.minucie badania zrezygnować,gdyż nie potrafiłem załapać powietrza,oczywiście mroczki przed oczami ,itp. objawy.Mam kolejny termin ale jaki jest pomysł na przejście tego badania?Wytrzymałem minute a jak przetrzymać pół godziny.Ja wiem ,że to problem psychiki ale byłem do tego badania bardzo pozytywnie nastawiony i bardzo dobrze się czułem.To badanie musze mieć wykonane. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość na razie sie zastanowię ale Napisano Październik 6, 2008 mam prośbę ! Napisz ile to badanie kosztuje o ile było prywatnie robione. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
szczera dziewczyna 0 Napisano Październik 6, 2008 moze cos na uspokojenie pamietam moja tata tez miał robiony rezonans i tez nie dał rady bo sie dusił.a jeszcze jak problemy z serduchem to dopiero problem;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ivaa 0 Napisano Październik 6, 2008 kurcze.. tez mialam robiony rezonans kolana.. moj trwal godzine.. jest to wybitnie nieprzyjemne badanie... nic nie boli przeciez..ale ten huk, zamkniecie w tej "kapsule", zmieniajace sie swiatlo, i ten jazgot robia swoje.. ale ja to po prostu lezalam, bo wiedzialam, ze trzeba i juz :P nie wiem co ci doradzic... moze pogadaj z pilegniarka jak juz bedziesz tuz przed badaniem, pwoeidz jej jaki miales problem...moze cos ci dzadza na uspokojenie, sluchawki na zatkanie uszu czy cos... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość na razie sie zastanowię ale Napisano Październik 6, 2008 autor ma chyba klaustrofobię:o tak mówili ludziska którzy MUSIELI po paru minutach to "urządzenie" opuścić Ile ono kosztuje ? Mam zrobić RM głowy ...... ponoć 40 minut to trwa ?????????? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nie masz Cie czym martwic Napisano Październik 6, 2008 no tak wszyscy z skierowaniem :o DŁUGO sie czeka ????????????????????????????????????? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Mirek004 Napisano Październik 6, 2008 Badanie jest z NFZ.Miałem 2-ie próby.Pielęgniarka stwierdziła,że nie może mi dać wiecej prób bo blokuję innych pacjentów i tworzy się zator w kolejce.Wszystko jest ok do póki nie włączy tego ,,ryczadła" wtedy dostaje tzw.braku załapania powietrza i szybko naciskam taki przycisk.Jest mi wtedy wszystko jedno byle się ratowac przed zaduszeniem.Moge przyjąć wszystko nawet zastrzyki bolesne byle to przejść. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nie masz Cie czym martwic Napisano Październik 6, 2008 popros o narkozę . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Mirek004 Napisano Październik 6, 2008 Wiesz z tą narkozą to niezły pomysł ale wiadomo ,że jej niedostanę,chyba lepiej ,żeby mnie ktoś walnął przed badaniem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość lopi Napisano Październik 6, 2008 rezonans magneryczny głowy kosztuje 600 zł....a tomografia komputerowa głowy 350 zł Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Mirek004 Napisano Październik 6, 2008 Co jest dokładniejsze jeśli chodzi o prawidłową diagnozę rezonans czy tomografia? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nie masz Cie czym martwic Napisano Październik 6, 2008 rezonans :o Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nie masz Cie czym martwic Napisano Październik 6, 2008 no to RM mam z głowy nie mam tyle kasy a muszę go zrobić bo ból łba jest nie do zniesienia :(:( szukam tomografii - gdzie mogę ją u siebie zrobić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Mirek004 Napisano Październik 6, 2008 Tak też myślałem,gdyż lekarz ortopeda dał mi skierowanie na RM i ustalił termin operacji kolana. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość lopi Napisano Październik 6, 2008 rezonans magnetyczny jest dokładniejszy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość salamandrrra Napisano Październik 6, 2008 kup sobie zatyczki do uszu i walnij relanium przed wejściem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość lopi Napisano Październik 6, 2008 jesli masz klaustrofobie to raczej nie ma szans zebys zrobił to badanie...a narkozy to ci na pewno nie dadzą Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nie masz Cie czym martwic Napisano Październik 6, 2008 Mirek - masz tu sporo wypowiedzi z RM - klepnij w google Kafeteria-Rezonans magnetyczny albo wbij całość linku w przeglądarkę - czytam też. http://www.kafeteria.pl/ziu/obiekt.php?id_t=365 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Mirek004 Napisano Październik 6, 2008 Szczerze powiem,że liczę ,że ktoś mi poda nazwe leku ,który pozwolił by mi przejść to niby łatwe badanie albo jakiś sposób na ten objaw.Wiadomo zatyczki i co dalej,czy relanium pomoże? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nie masz Cie czym martwic Napisano Październik 6, 2008 lopi - dają narkozę jednak ! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nie masz Cie czym martwic Napisano Październik 6, 2008 po relanium będziesz spokojniejszy - dziwię się , ze za drugim podejściem o coś nie poprosiłeś ! Po prostu zażyj i idź się badaj !!! Powodzenia:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość lopi Napisano Październik 6, 2008 ale relanium jest na recepte...a poza tym nie wiadomo jak na niego zareagujesz...moze będzie jeszcze gorzej Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość lopi Napisano Październik 6, 2008 jeszcze nie słyszałam zeby na RM ktoś dostał narkoze...no chyba ze robił prywatnie...no za darmo to wątpie zeby chcieli się bawić z narkozą...kolonoskopie robią na ''żywca'' to taką RM tym bardziej Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość lopi Napisano Październik 6, 2008 tez przeczytałam ze niektórzy usypiają...ale w bardzo waznych badaniach...na kolano czasem stwierdzić ze nie uśpią...mozegdyby chodziło o głowe to co innego..no ale zapytać zawsze możesz...moze w innym miescie zrobią na narkoze...podzwoń do innych szpitali i się dowiedz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Mirek004 Napisano Październik 6, 2008 Dzięki za wszelkie pomocne sugestie,choć wiem z własnego doświadczenia,że trudno jest ,wcielic' sie w problem drugiego człowieka.Zapewne dam znać o efekcie tego badania w terminie nastepnym.Szkoda,bo głupio mi było wracać do domu z taką głupią informacją,że nie przetrzymałem takiego łatwego badania,było mi poprostu wsyd. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość lopi Napisano Październik 6, 2008 no ale to nie twoja wina...klaustrofobia to tez choroba a za chorobę nikt nie odpowiada :(...ja nie mam klaustrofobi a tez mi na początku tak jakoś dziwnie było w tym tunelu...może teraz ci się uda,zamknij oczy i myśl o czymś miłym :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość salamandrrra Napisano Październik 6, 2008 idziesz do lekarz pierwszego kontaktu i prosisz o coś w miarę silnego na uspokojenie, to zawsze jest na receptę. Ja czasami przed niektórymi badaniami też mam drgawy, więc cię rozumiem :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Mirek004 Napisano Październik 6, 2008 Gdyby mi brakowało kilku minut,ale ja wysiadam na początku tej imprezy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość dedi Napisano Październik 16, 2008 jeżeli chodzi o MR kolana to są takie urządzenia że wkładasz tylko badaną nogę. trwa to niestety godzinę ale spokojnie można wytrzymać. tak jest np. w krakowie na klinice. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Andrzej_Kowalik Napisano Wrzesień 27, 2016 MR w Krakowie prywatnie to na pewno na Pilotów 2 w Centrum Diagnostycznym Lux Medu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach