Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość IOHYEOW

FANATYZM RELIGIJNY

Polecane posty

Gość IOHYEOW

jakie sa waszym zdaniem objawy fanatyzmu religijnego?

Gość IOHYEOW
kiedy wiara zamienia sie w obsesje?

Gość kiedy dla
swojej religii jesteś gotów zabić :o

Gość IOHYEOW
no tak fakt to sa skrajne przypadki chodzi mi o takie zachowania ludzi w zyciu codziennym

Gość troche dziecinne myslenie
trzeba odroznic fanatyzm religijny od fanatyzmu koscielnego.religijny jest wtedy gdy kazde slowo np. z Biblii traktuje sie doslownie, bez uwzgledniania kontekstu. ktos przesadza, taki faryzeusz.natomiast fanatyzm koscielny to mohery, ktore pchaja sie ksiezom do domu i robia im pranie, prasuja, robia ogrodki wokol plebanii itp.

Gość indi.
a moze cos co sie wydaje fanatyzmem jest determinacja oraz konsekwentnym przestrzeganiem zasad wlasnej wiary

Gość madziara rocznik 84
wydaje mi sie ze wlasnie latwo jest osobe wierzaca nazwac fanatykiem.dlaczego tak latwo jest nazwac kogos moherem kto chodzi do kosciola i czyta Biblie. a jak ktos uzywa np tabletek antykoncepcyjnych to nie mozna nic powiedziec bo "to kazdego indywidualna sprawa"?mysle ze religia tez jest indywidualna sprawa, kazdy robi jak chce w sferze duchowej, mamy wybor.

Gość Fella
fanatyzm jest wtedy kiedy osoba się narzuca ze swoimi poglądami i dokonuje prób "nawracania" różnych ludzi których sobie upatrzy. Religia jest prywatną sprawą i niech zostawi innych ludzi.

Gość indi.
ok w jakims stopniu zgodze sie z wypowiedza ale jesli ktos jest przekonany o swoich racjach a religia i jej tajniki sa dla tej osoby pewnym odkryciem to czy jest cos zlego wtym ze chce sie podzielic swoimi spostrzeżeniami ze swiatem?

Myślę,że poruszając ten temat warto najpierw podac definicję FANATYZMU-czym jest fanatyzm ( zwłaszcza religijny ).Wg.słownika Webstera,pod hasłem FANATYCZNY napisano,że przymiotnik ten pochodzi od łacińskiego słowa znaczącego \'\'natchniony przez bóstwo\'\';w dalszej części objaśnienia czytamy :\'\'1.opętany lub jakby opętany przez demona; szerzej : zwariowany, oszalały,obłąkany;2.odznaczający się lub wykonywany z nadmierną gorliwością,będący jej wynikiem; przesadny,nierozsądny;zagorzały,zwłaszcza w kwestiach religijnych\".Wspólczesny słownik języka polskiego pod redakcją Elżbiety Sobol pod hasłem FANATYCZNY-zamieszcza taie wyjaśnienie: pełen fanatyzmu,zagorzały,zaciekły;zwolennik,wyznawca czego;obrońca,wielbiciel kogo albo czego;uwielbienie,przywiązanie,zapał nienawiśc.FANATYK-człowiek bezkrytycznie oddany jakiejś idei,nietolerancyjny względem innych;FANATYZM-bezkrytyczna,połączona z nietolerancją ,wiara w słusznośc jakiejś sprawy lub idei.Może byc fanatyzm religijny,wyznaniowu,polityczny

Gość indi.
jednak czy jest to postawa ktora zawsze kojarzy sie negatywnie? ja osobiscie znam osobe ktora zaoewne w pewnym stopniu iprzez wielu ludzi uwazana jest za fanatyka jednak moim zdaniem jest to osoba konsekwentna i zdeterminowana w dzialaniach ktore sa dla niej najwazniejsze wiec czy zawsze jest to negatywna postawa?

Fella-zgodze się z Tobą,że próby narzucania i nawracania na tak zwaną siłę to fanatyzm.Oczywiście nie mam tu na myśli ludzi,którzy lubia rozmawiac o Bogu,religii,Biblii itp.Bo to są rozmowy a nie narzucanie swoich poglądów.Każdy człowiek ma coś takiego co się nazywa ''wolną wolą''.I albo dyskutując na tematy religijne zgadzam się z czyims poglądem lub nie zgadzam się.Wybór zawsze należy do mnie.Nie jestem NIEWOLNIKIEM innych,zwłaszcza w kwestii religii.A dowiedzenie się czegoś więcej np.z Pisma Świętego na jakiś temat to tez nie nawracanie na siłę tylko rozmowa w której mogę wziąc udział ( bez względu na to czy coś wiem na dany temat czy też nic nie wiem ) .Sama podejmuję decyzję tak jak z wypowiedziami na forum.Nigdy się nie boję w takich sytuacjach ani rodziny,ani znajomych ,ani sąsiadów a już najmniej jakiegoś zagorzałego wyznawcy katolicyzmu.To mój wybór.A ponieważ jestem osobą,która na ogół bardzo logicznie myśli i znam historię ( również związaną z religią ) to nie dam sobie 'wciskac ciemnoty bo to nie jest okres wypraw krzyżowych kiedy to nawracano ' ogniem i mieczem ' na religię rzymskokatolicką.'

indi-Fanatyzm zazwyczaj kojarzy się z czymś złym.Nie chodzi o to,że ktoś ma inne zdanie tylko o to,że fanatyk nie myśli logicznie ani racjonalnie.Nie przyzna racji innym chociaż racja leży akurat nie po jego stronie.Fanatyk może byc zdeterminowany w złym sensie znaczenia tego słowa.Natomiast ktoś kto ma własne zdanie w jakiejś kwestii może byc zdeterminowany w pozytywnym sensie.DETERMINACJA-1.zdolnoścv do stanowczych rozstrzygnięc,stanowczośc,zdecydowanie;2.albo bierne poddanie się wypadkom,rezygnacja.

Gość toś pieprznął
nawet nie chodzę do kościoła a jestem przeciwniczką aborcji :D I nie truję ludziom dupy na każdym topiku, jaka to aborcja jest zła (choć moim zdaniem jest). Ty za to w kółko na ten temat pierdzielisz i reklamujesz Anglię, pisząc, że tam jest powszechnie dostępna ZA DARMO, co mi się wydaje kompletną bzdurą, bo klinika aborcyjna to nie jest warsztacik świętego mikołaja, żeby cokolwiek usuwać Polkom bez ubezpieczenia :o Chyba, że jesteś na tyle naiwny, że myślisz, że skrobią się na europejską kartę i NFZ im to potem pokrywa :D :D :D

Gość a mi sie wydaje ze
jak ktos wierzy i wie jakie spustoszenie duchowe sieje w ludzkiej duszy aborcja, to powinien przestrzegac.przeciez katolicy maja obowiazek upomniec kogos, przestrzec przed grzechem.