Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zmieniam wyznanie

Zmieniam wyznanie - czy dobrze robię?

Polecane posty

Gość
nie tylko katolicyzm -----> no właśnie tak... tak naprawdę to rzymski katolicyzm to jest herezja, można do tego dojść wczytając się w historię Kościoła... bardziej "czyste" jest prawosławie, protestantyzm to jednak też odłam, ale przynajmniej protestanci są bardziej "normalny" niż katolicyzm a ja wygrałem życie ------> zazdroszczę....

Gość jakos nie moge pojac
prawoslawie i protestantyzm ingeruja o tyle mniej, ze księzom wolno miec zony - a to bardzo powazny aspekt. Spowiedz tez inna, u protestantow zbiorowa, w prawoslawnym przed Bogiem a nie przed kaplanem, choc w jego obecnosci)

Gość
a poza tym mnie protestantyzm kojarzy się głównie z powieściami Montgomery, gdzie często było wspominane o metodystach i prezbiterianach i ich konflikcie :D główną rozrywką dziewcząt uczęszczających na mszę było patrzenie na chłopców ;) ale też w niedzieję należało czytać Biblię, wizerunki Boga były zakazane (w jednej powieści grupka dzieci zobaczyła obrazek z Bogiem i były przerażone, bo w ich oczach to był gniewny starzec z siwą brodą, potem dostały opier od pastora za posiadanie obrazka) no ale to było ze 100 lat temu :P

Gość
a jak podpiszę akt apostazji, to będzie oznaczało, że wyrzekam się chrześcijaństwa, czy tylko KK?

Gość jakos nie moge pojac
a buddyzm w ogole blizszy jest filozofii niz religii. Raczej nauka niz zakazy. Na moje oko najbardziej ingeruje katolicyzm, judaizm, islam.

Gość nie tylko katolicyzm
tak, wiem, że schizmy wschodniej nie było. Ale już wtedy chrześcijaństwo niewiele miało wspólnego z nauką chrystusa. No różnice między tymi religiami są, ale każda, jeśli chce się ją traktować ortodoksyjnie, odbiera nam autonomię przeżyć wewnętrznych.

Gość nie tylko katolicyzm
no jeśli już mam wybrać najbardziel "liberalną" religię to chyba poiteizmy, w których nie ma wieczyście ustalonego panteonu i zawsze można dopisać boga który nam pasuje, a obowiązki kultowe są traktowane instrumentalnie i nie wymagają zaangażowania wewnętrznego. Przekonujący jest też sposób wyjaśniania zjawisk przez takie religie.

Gość
a można wybrać swój akt chrztu z parafii?