Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ewelinaaaaa

Licówki u 18-sto latki

Polecane posty

Gość Ewelinaaaaa

hmmm....otóż mam tzw.szparę miedzy jedynkami i myślę czy nie zrobić sobie 2 licówek albo koronek na dwie przednie jedynki.i tak się zastanawiam czy zrobić czy nie....hmm..nie wiem....mówią ze za młoda jestem .proszę doradźcie mi :) aha i aparatu nie chce nosić

Gość nigdyyyy
Żadnych licówek nie rób, skoro nie ma potrzeby tak sobie zębów okaleczać. Aparat to idealne rozwiązanie. Za parę lat zapomnisz, że nosiłaś, a ząbki śliczne i swoje będą.

Gość Ewelinaaaaa
ale dlaczego nie ???

Ewelino, bo to wymaga okaleczenia zdrowego zęba, jeśli zostanie zrobione źle, może wdać się próchnica, pod licówką, jak zacznie bolec, ząb bedziesz miała do kanałowego leczenia, nie rób licówek, jeśli masz możliwośc załóż aparat, za półtora roku będziesz miała zęby takie o jakich marzysz

Gość Ewelinaaaaa
a istnieje jakiś inny sposób niż ten aparat ....a żebym nie miała szpary miedzy jedynkami??

nie, no jaki niby inny sposób? trzeba fizycznie przesunąć ząb, to można uzyskac tylko za pomocą aparatu, naprawdę nie rób licówek, szkoda zdrowych zębów

Gość pommponik
Czym różnią się licówki od koronek? Licówki przykrywają ząb tylko od strony uśmiechu, inaczej licowej, dlatego tak się nazywają, więcej na stronie http://www.anident.pl/protetyka-licowki.html . Koronki natomiast opasają cały ząb, przez co wzmacniają go, ale wymagają większego oszlifowania zęba. Podsumowując, licówki to leczenie znacznie mniej inwazyjne niż koronki, gdyż szlifuje się zęby tylko od przodu. Korony protetyczne natomiast nie tylko poprawiają wygląd zębów, ale także wzmacniają go, dlatego stosuje się je przy bardzo zniszczonych zębach, szczegółowe informacje na temat koronek na zęby http://www.anident.pl/protetyka-korony.html . Jak lepiej zamknąć szparę między jedynkami? Licówki lub korony załatwiają sprawę ekspresowo, ale jest to leczenie inwazyjne i nieodwracalne, a po wielu latach być może trzeba będzie wymienić licówkę albo koronę. Poza tym nie można zastosować licówek lub koron, jeśli szpara między zębami jest zbyt szeroka. Wtedy zamykając ją przez poszerzenie jedynek za pomocą ww. uzupełnień sprawilibyśmy, że jedynki wyglądałyby nienaturalnie szeroko, a przez to brzydko. W tej sytuacji jedynym rozwiązaniem pozostaje leczenie ortodontyczne i zamknięcie szpary poprzez zbliżenie jedynek do siebie.

Gość a ja mam zrobione tak że
na jedynki od tej wewnętrznej strony (tzn od wewnątrz tej szpary)mam zrobione wypełnienie, jak zwykłą plombę. zęby zostały tylko minimalnie opiłowane, prawie, że wcale. naddali mi wypełnienie na każdym i wcale jedynki nie wyglądają na nienaturalnie szerokie. i problem szpary zniknął.