Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytam sie bo nikt nie wie

ILE CZASU NALEZY PRZECHOWYWA DOKUMENTY ?

Polecane posty

Gość pytam sie bo nikt nie wie

takie jak: - faktury za prad, gaz, telefon, - dowody wplat dotyczace np. kredytów, itd. ?

Gość ja trzymam zawsze do konca
roku biezacego roku

Gość wypowiadajcie sie
bo chce sobie zrobic porzadak i wypieprzyc te wszystkie niepotrzebne papiery co mi pol mieszkania zajmuja :P

Gość wypowiadajcie sie
Ja gdzies przeczytalam ze 5 lat. Ale ja trzymam jeszcze takie duperele np. z 2000 roku gdzie kupilam sobie wieze na kredyt i mam te wszystkie dowody wplat :O Moge to wypieprzyc ? Powaznie ? :P

Gość ja właśnie wstałam
20 lub 30 lat Przez ten czas trzeba przechowywać dokumenty przydatne, gdy staramy się o tzw. zasiedzenie nieruchomości. Jedną z ważnych przesłanek do nabycia prawa do zasiedzenia jest upływ czasu - 20 lat przy tzw. dobrej wierze oraz 30 lat przy złej wierze. (Działający w złej wierze to ci, którzy wiedząc o istnieniu właściciela nieruchomości, korzystają z niej, jakby to oni byli właścicielami, i ponoszą koszty z tym związane. O dobrej wierze mówimy wówczas, gdy użytkownicy nic nie wiedzą o innym właścicielu). Po upływie wspomnianego czasu można wystąpić do sądu o stwierdzenie zasiedzenia nieruchomości, a jednym ze skuteczniejszych dowodów są wtedy dokumenty potwierdzające opłacanie podatku od nieruchomości lub podatku rolnego. 3-10 lat Okres ten dotyczy dokumentów związanych z roszczeniami majątkowymi, np. umowy najmu. Nie warto ich trzymać dłużej niż 10 lat, bo ulegają przedawnieniu. Z kolei potwierdzenia tzw. świadczeń okresowych (np. rachunki za czynsz, opłaty za energię elektryczną) powinny być przechowywane przez 3 lata. Przez taki sam okres warto także przechowywać dokumenty związane ze świadczeniami alimentacyjnymi (przed upływem 3 lat można bowiem wystąpić z roszczeniem o wypłatę ewentualnych zaległości) oraz dokumenty ubezpieczeniowe dotyczące m.in. mieszkania, pomieszczeń gospodarczych, garażu. 6 lat Jest to okres przechowywania dokumentów podatkowych. Według Ordynacji podatkowej zobowiązanie podatkowe przedawnia się po upływie 5 lat, ale uwaga - licząc od końca roku kalendarzowego, w którym upłynął termin płatności podatku. W praktyce jest to więc blisko 6 lat, bowiem rozliczając się np. za 2003 r. (PIT trzeba było złożyć do 30 kwietnia 2004 r.) dokumenty musimy zachować aż do końca 2009 r. Przez ten okres należy przechowywać wszystkie dowody potwierdzające nasze prawa do wykorzystanych ulg i odliczeń i kopię składanego formularza, i to nie tylko dlatego, że ułatwi nam wypełnienie zeznania w następnym roku. Zdarza się, że nasz PIT zaginie, a wtedy urzędnicy domagają się kopii. Bywa, że zakwestionowany zostanie sam fakt złożenia PIT-u, a wtedy z opresji wybawi nas dowód nadania zeznania na poczcie, a jeśli składaliśmy je bezpośrednio w urzędzie skarbowym - pokwitowanie odbioru. 2 lata Przechowujemy rachunki (faktury VAT) i karty gwarancyjne, które otrzymujemy np. przy zakupie komputera, telewizora lub sprzętu AGD. Przydadzą się np. do złożenia reklamacji (jeśli płaciliśmy kartą, dowodem zakupu może być bankowe potwierdzenie zapłaty). Przy sprzedaży na raty, na przedpłaty, na zamówienie oraz za cenę powyżej 2 tys. zł sprzedawca ma obowiązek potwierdzenia na piśmie wszystkich istotnych elementów umowy. Paragon, kwit kasowy, fakturę oraz inne dokumenty wystawione przez sprzedawcę i stanowiące potwierdzenie zakupu należy także zachować przez 2 lata. Tyle bowiem trwa odpowiedzialność sprzedawcy za tzw. niezgodność towaru z umową. Warto także chomikować regulaminy, umowy i aneksy do nich otrzymywane przy okazji np. zakładania konta w banku, zakupu telefony komórkowego albo doprowadzenia internetu. Mogą się one okazać przydatne w razie reklamacji, tam też znajdują się m.in. warunki określające rozwiązanie umowy. Do kosza po miesiącu Po takim czasie można się pozbyć potwierdzeń przeprowadzonych operacji bankowych. Zanim jednak zrobimy z nimi porządek, sprawdźmy czy zgadzają się one ze stanem naszego konta. Gdy coś jest nie tak - są podstawą do wniesienia reklamacji. Nieco inaczej jest z dowodami spłaty rat kredytów. Te trzeba przechowywać do czasu, aż bank potwierdzi na piśmie, że nie mamy wobec niego zobowiązań (np. odsetek za zwłokę).

Przekopiuje b ocoś się nie otwiera: Przechowywanie rachunków Od kilku lat przechowuję w domu najróżniejsze rachunki. Wiem, że niektóre z nich mogłabym już wyrzucić. Proszę powiedzieć mi jak długo powinnam je trzymać w domu? Rzeczywiście rachunki za różne opłaty mogą być niezbędna jeśli chcemy na przykład reklamować towar, czy usługę lub jeśli nasz usługodawca uzna, że nie uregulowaliśmy należności. Dlatego trzeba je przechowywać tak długo, póki będą one dowodem w sprawie. I tak na przykład wszelkie rachunki za prąd, gaz, telefon powinniśmy przechowywać przynajmniej rok, a więc do czasu rozliczenia płatności przez wystawcę. Paragony ze sklepów dobrze jest trzymać dwa lata, bo tyle mamy czasu na reklamację. Wydruki z bankomatów możemy wyrzucać, jeśli otrzymujemy wyciągi z banku. To na wyciągach możemy sprawdzić, czy nie doszło do jakiegoś błędu. Jeśli zawieraliśmy umowę na przykład na wynajem mieszkania, to wszelkie rachunki należy przechowywać trzy lata. W tym terminie wynajmujący może zgłosić fakt, że nie zapłaciliśmy za dzierżawę. A najdłużej należy zatrzymać wszelkie dokumenty składane w urzęcie skarbowym. Urząd ma prawo przez pięć lat skontrolować złożone przez nas PIT-y, czy dokumenty poświadczające nasze prawo do ulgi. A zatem kopie wszelkich podatkowch deklaracji trzeba przechowywać przez pięc lat, licząc od końca roku, w którym złożyliśmy PIT.

Gość wypowiadajcie sie
DZIEKUJE :D Jeszcze jedno. Bank nie potwierdzil mi , ze ta wieza z 2000 roku, czy pralka z 2001 kupione na raty zostaly splacone. Czyli nadal musze trzymac te dowody zaplat ?

Gość głupia koza
dokumenty od prowadzenia działalności gosp.10 lat

Gość głupia koza
wyrzuć ,ten sprzęt ma już 8 lat i nadaje się tylko do serwisowania

Gość ja właśnie wstałam
nieee...... wg mnie to bez sensu - ja bym nie trzymała, bo to już stara sprawa.

Gość wypowiadajcie sie
Dziekuje :D Rozwiazaliscie jeden z moich dylematow zyciowych :P

Gość ja właśnie wstałam
i co tu teraz zrobić z tak dobrze rozpoczętym dniem? :-D 🖐️

Gość marek33
Większość dokumentów warto trzymać. Jak mamy tego dużo albo boimy się, że zaginą to są firmy takie jak tutaj http://www.archiwizacjadokumentow.com.pl/ , których specjalnością jest archiwizacja dokumentów. To zawsze jakaś opcja.

Gość archiwizer3000
Widzę, że co niektórzy podzielają moje zdanie. Dokumenty zawsze warto trzymać, bo nigdy nie wiadomo co i kiedy będzie potrzebne. Ale nie musimy tego robić sami. Zawsze można zlecić firmie zewnętrznej archiwizację naszych dokumentów. Polecam przeczytać o tym tutaj:http://spbrzesko.pl/2016/06/29/archiwizacja-dokumentow-zacieta-drukarka/

Gość gość
Przecież zdigitalizowany dokument nie jest dowodem w sprawie DURNY SPAMERZE !

Gość gość
Odnośnie archiwizacji dokumentów, to my zastanawiamy się nad tym czy nie warto byłoby zeskanować ich przy pomocy http://www.finereader.pl/ do formy elektronicznej i przechowywać je na dysku. Co o tym myślicie?

Gość gość
Dokumenty zakupu sprzętu możesz śmiało wywalić rok po końcu gwarancji. Opłaty za kredyty i tp. po upływie 3 lat od spłacenia, bo po tym czasie sprawa się przedawnia i wtedy wystarczy powołać się na fakt przedawnienia. Opłaty za gaz czy prąd proponuję trzymać nie dłużej niż rok od zapłacenia - jak co ma wyjść to wyjdzie do tego czasu. Jak jesteś superostrożny/a to trzymaj wspomniane wcześniej 3 lata.

Gość gość
Wystarczy zgłosić się do firmy, która zajmuje się przechowywaniem i archiwizacją dokumentów. Zadaniem takiej firmy będzie oddzielenie i zutylizowanie nieaktualnych dokumentów. Jeżeli poszukujecie sprawdzonej firmy, która zajmuje się dokumentami to skontaktujcie się z www.actanova.pl Firma ta ma swoją siedzibę w Szczecinie.

Gość Patrika

Podbiję wątek, bo szukam porady, właściwie opinii. Słyszeliście, a może korzysta ktoś z Was z takiego narzędzia jak Chmura Faktur? Jak to konkretnie działa? Przydałoby się w końcu uporządkować dokumenty..

Gość Hmma
Dnia 17.04.2019 o 20:52, Gość Patrika napisał:

Podbiję wątek, bo szukam porady, właściwie opinii. Słyszeliście, a może korzysta ktoś z Was z takiego narzędzia jak Chmura Faktur? Jak to konkretnie działa? Przydałoby się w końcu uporządkować dokumenty..

Internet "mówi" że to program do fakturowania i przechowywania dokumentów księgowych. Hm całkiem niezłe ma opinię. Też ciekawa jestem czy ktoś korzysta i może od siebie polecić. 

Gość Kordecka

Ja korzystam z Chmury Faktur od dobrego pół roku. Nie ma żadnych kosztów, limitów, haczyków. Jest łatwa w obsłudze i bez problemu zarządzam w niej bieżącymi sprawami, włącznie z wysyłką dokumentów do księgowej i ponagleń do klientów. Ze swojego doświadczenia polecam.