Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość exita

Moj szczeniak boi sie podworka

Polecane posty

Gość exita

witam mam szczeniaka 3 miesiecznego i od wczoraj zaczelam z nim nauke czytsoci na dworze,piesek boi sie podworka nie chce wychodzic,nie wiem jak nauczyc go sikania na dworze pomocy:-(

Ups, to jest problem! Masz szczeniaka specjalnej troski. Nie mam czasu pytać skąd go masz, czy to urazy, czy po rodzicach, czy jakieś błędy w twoim zachowaniu lub kogoś z kim szczeniak miał lub ma do czynienia... W każdym razie obecnie baw się z nim w domu, dawaj mu malutkie smakołyczki do jedzenia, cały czas mów do niego przyjaźnie, wesoło... i rób to samo w czasie wychodzenia na dwór i juz na zewnątrz. Chodzi o to żeby jak najmniej zwracał uwagę na otoczenie i to co go płoszy a jak najwięcej na ciebie, co będzie dawało mu pewność że jest dobrze, bez względu na to gdzie się znajduje. Jeśli coś go przestraszy, mów do niego ale nie tonem użalającym się i pocieszającym ale wesołym (np "Zobacz, co to jest, wszystko dobrze! Chodź, masz smakołyk/zabawkę"). On ma zrozumieć że jest bezpieczny, że nic złego się nie dzieje. Jeśli psiak boi się jakichś przedmiotów (kubła na śmieci, szeleszczącej siatki, przejeżdżającego samochodu), podchodź bliżej wciąż robiąc z tego zabawę (ale nie zmuszając psiaka) i np dotknij przedmiotu lub znów, już będąc bliżej, pobaw się z pieskiem. Staraj się często schodzić niżej w swojej postawie np kucaj przy piesku. To doda mu otuchy. Pokazywanie pieskowi że ty się nie boisz, jesteś beztroska, wesoła, bawienie się z nim blisko pobiektów które on uważa za zagrożenie, koncentrowanie na zabawie, smacznych kąskach - z czasem zmniejszy jego lęki.

Gość moj pies tez sie sam boi wyjsc
w nocy na balkon ;) Natomiast na dwor jak najbardziej ;) Ale np w Sylwestra - mowy nie ma. Moze byl na dworze i cos huknelo, przestraszyl sie? Pokazuj mu, ze Ty sie nie boisz. Psy wyczuwaja emocje pana. Przejdzie mu ;)

Gość exita
Chciałam mu pokazywać, ale matka zaczęła japę drzeć, że nachy na podwórku ściągam :O a jak inaczej miałam mu pokazać że o sikanie chodzi :O

Gość exita
kto sie podszywa pod moj nick i ta wypowiedz wyzejk nie jest moja,zalosne to jest ze ktos sobie robi takie jaja

Gość 231w
szczeniak miedzy 9 a 12ym tygodniem zycia nie powinien wychodzic na dwor!!!! dopoki nie zostanie zaszczepiony ostatnia szczepionka na wirusowki!

• NAJŚWIEŻSZE

• 3
      ...