Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość orooo

Pomóżcie wybrać kierunek po szkole!

Polecane posty

Gość orooo

Witam! Właśnie myślę nad kierunkiem po gimnazjalnym. Doszłam do tego iż chciałabym nauczać w szkole sztuki. Myślę,że poradziłabym sobie z młodzieżą i trafiała w ich słaby punkt aby uważali na lekcjach na przykład. Więc o to się nie martwię. Mam same szóstki ze sztuki,udziały w konkursach, rysuję,cieniuję itp. itd. Rysuję od urodzenia. Mój dziadek był malarzem i to po nim odziedziczyłam talent. Zastanawiam się jednak co muszę potrafić by dostać się do jakiejś szkoły po ukończeniu jej dostać się do szkoły i nauczać młodzież. Mam kilka pytań dotyczących wybrania kierunki sztuki a oto one... 1.Czy muszę mieć dobre stopnie z innych przedmiotów prócz sztuki aby dostać się do szkoły artystycznej? 2. Co musi potrafić nauczyciel sztuki? 3. Jakie byście mi polecili szkoły w województwie dolny śląsk? 4. Jak wygląda taka nauka przed zawodem nauczyciela sztuki? Proszę o odpowiedź bo naprawdę nie mogę się zdecydować co do tego kierunku. Kocham rysunek/malarstwo i rysunki na tablecie ,czytać o malarzach, i baroku. Bardzo proszę o radę, o czym powinnam pamiętać zabierając się za ten zawód gdyż nie chcę się potem zdziwić jeśli będzie nie tak jak sobie wyobrażam. Pozdrawiam M.16 lat

Gość lolek .........
Masz juz za sobo twoj 1 raz??????????

Gość orooo
Nie rozumiem Twojej odpowiedzi na mój temat...wybacz nie potrafię Ci odpowiedzieć. Pozdrawiam

Podpowiem Ci tak jak umiem. U mnie w Szczecinie, aby dostać się do Szkoły Plastycznej trzeba było mieć min. 25pkt z czesci matematycznej i 25pkt z humanistycznej. Oprócz tego był test praktyczny u nich w szkole (z malowania farbami, szkicu, lepienia z gliny]. Zachowanie trzeba było mieć przynajmniej dobre. A jeśli chodzi o bycie nauczycielem, to potem na studia byś mogła wybrać jakiś kierunek pedagogiczny. Jednak ja na twoim miejcu zastanowiłabym się nad np. technikum (ja jestem na usługach turystycznych i nawet nie jest aż tak źle ;)), potem poszła na studia związane z rysunkiem (w czasie LO/tech mogłabyś uczęszczać do jakiejś szkoły plastycznej). Miałabyś od razu miała pracę w jakiejś dziedzinie, a potem ew. studia i kontynuacja kierunku, albo drugi (i większa szansa na pracę). W ogóle odradzam Ci zawód nauczyciela. Szkoda nerwów, naprawdę. Poza tym w szkole jest zwykle 1h plastyki na klasę, więc musiałabyś dojeżdżać do różnych szkół, co z kolei też kosztuje. Lepiej po prostu traktuj to jako rozrywkę, hobby. Zapisz się na dodatkowy kurs. Co z tego, że będziesz robiła to co lubisz, skoro nie będzie się to opłacało. Chyba, że bardzo chcesz być nauczycielem, to wtedy dobrze by było, gdybyś nauczała jeszcze jakiegoś wielo-godzinnego przedmiotu.