Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kasiulek21

czy szczepicie swoje corki

Polecane posty

Gość A tu coś przeciw szczepieniu
http://www.germanska-nowa-medycyna.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=411&Itemid=393 "...Opisane objawy u naszej córki zaliczane są do znanych już objawów występujących jako skutki uboczne szczepionki przeciwko rakowi szyjki macicy (HPV-szczepionka). Na forach internetowych, zajmujących krytyczne stanowisko do szczepionek, znajdują się opisy osób dotkniętymi dokładnie tymi samymi dolegliwościami. Niektóre z tych dziewczyn po szczepionce HPV miały tygodniami dolegliwości żołądkowe, czy dolegliwości z jelitami. Organicznych przyczyn tych objawów nie można było również u nich stwierdzić..."

Gość dziwne dziwne
Naprawdę dziwne, że uważacie, że nie warto rozmawiać z nastolatką na temat sexu, chorób, zdrowia. W ogóle rozmawiacie ze swoimi córkami? Szczepionka nie uchroni ich przed hiv, rzeżączką, kiłą i chlamydią. A wiecie, że powinno się też szczepić chłopców? Właśnie u nich szczepionka jest najbardziej skuteczna.

Gość a ja sądzę że szczepionki
to pic na wodę i wyciąganie kasy pojawiły się niedawno, tak naprawdę nie ma pewności na ile chronią i kogo (podobno szczepić należy tylko dziewice a w mediach "wciska" się je 30latkom), wszyscy nagle zaczynają ględzić o tym że to jedyna skuteczna metoda a uczenie kobiet dbania o swoje zdrowie seksualne (regularne badania, bezpieczny seks) jest nic nie warte a tymczasem: podobno studenci medycyny z Europy Zach przyjeżdżają do Polski bo tylko tu mają szansę zobaczyć raka szyjki macicy. W EZach. jest on ciekawostką i wybrykiem. Dlaczego? Przecież tam też szczepionki są od niedawna. Może więc wystarczy owo "dbanie o siebie", świadomość dotycząca zdrowia seksualnego, częste cytologie itd. Podobna paranoja panuje jeśli chodzi o szczepionki na grypę. Efekt to loteria, czasem jest gorzej niż było (osoby o końskim zdrowiu które uległy namowom żeby się zaszczepić na wszelki wypadek teraz przewlekle chorują). NIe neguję szczepionek w ogóle ale cała te kampanie, tanie zagrywki na strachu, owczy pęd, gigantyczne pieniądze - kiedy szczepionka dopiero co wchodzi na rynek - są mocno podejrzane. Sądzę że szczepionka nie bez powodu nie jest na razie refundowana.

Gość ja nie mam zamiaru szczepić

Gość zgadzam się z powyższym
a wiecie, że w Polsce tylko 20 % kobiet w wieku rozrodczym regularnie wykonuje cytologię, a tylko 5 % kobiet po 40 roku życia robi regularne badania i cytologię? Kiedy miałyście ostatnią cytologię? No tak, skoro nie macie zamiaru uświadamiać córek, to lepiej niech będą chociaż zaszczepione nie do końca przebadaną szczepionką

Gość a ja nie zaszczepię też
na życie zostaje mi 800 zł miesięcznie na 3 osoby

czyli sa za i przeciw a ja staram sie wylapac wszystko i ustalic czy wiecej jest zwolennikow czy przeciwnikow

Gość a ja sądzę że szczepionki
rak szyjki macicy nie rozwija się w sposób utajony albo nagle. to jest kilka stadiów z których wcześniejsze są wyleczalne - ale warunkiem są regularne badania cytologiczne póki co nie ma lepszej broni na walkę z rakiem uważacie że lepiej się zaszczepić (szczepionką o której tak naprawdę nie wiadomo prawie nic) a później odpuszczać sobie badania bo przecież "jestem zaszczepiona" ????

napewno to nie o to chodzi zeby sobie odpuszczac badania kontrolne bo wkoncu jestem zaszczepiona ale same w sobie szczepionki maja nas uchronic przed choroba

Gość szczepionka nie chroni
żadna szczepionka nie chroni przed chorobą tylko zmniejsza ryzyko zachorowania

jak dla mnie to jest czysta komercja:) Ja moge sie jeszcze zaszczepic ale tego nie zrobie... Wydatek 1500zl na cos co nie wiadomo czy zadziala? Nie nie nie... Za duzo jest reklam, wydaje mi sie ze jest to bardziej naciaganie.. Zreszta nagle robia taki poploch ze wszystkie umrzemy jak sie nie zaszczepimy...:) Sorry ale i tak kiedys musimy na cos umrzec;D jakby to bylo takie skuteczne to na pewno byloby refundowane;D i obowiazkowe;p a nie jest...Odpowiednie badania, dbanie o siebie i mysle ze mozna zyc:D

dzieki wszystkim za wypowiedzi ja tez po dluzszym zastanowieniu sie stwierdzilam ze na razie corki nie zaszczepie za malo wiadomo na ten temat i za bardzo sie boje skutkow ubocznych

skutków ubocznych nie zauwazyłam zadnych dziwne dziwne Naprawdę dziwne, że uważacie, że nie warto rozmawiać z nastolatką na temat sexu, chorób, zdrowia. W ogóle rozmawiacie ze swoimi córkami? Szczepionka nie uchroni ich przed hiv, rzeżączką, kiłą i chlamydią. Tu nie jest porusszany temat uswiadomienia ale szczepienia nie pojmuje jak ludzie moga oszczedzac na zdrowiu na nowy samochod czy meble nie szkoda wam kasy a na szczepionke która moze ocalic zdrowie a nawet zycie dzieci jednak kaski szkoda??

kiedy szczepionka dopiero co wchodzi na rynek - są mocno podejrzane. ??????????????????? ta szcepionak weszła juz dawno a ty dopiero co sie o niej dowiedziałas widocznie Moje córki zaszczepiłam dokładnie rok temu wiec jak to "DOPIERO CO"? w krajach zachodnich jest objeta 100% refundacja i tam oficjalnie figuruje jako szczepienie konieczna tak jak u nas ta p\ gruzlicy

W Polsce jest droga i to jedyny powod ze tak mało dzieci sie nia szczepi Gdyby było inaczej wiecej dziewczynek byłoby juz pod ochrona

to nie prawdza ze ta szczepionka jest refundowana ja posiadam ubezpieczenie i wcale na nie nie ma znizki ale to mniejsza o to bo tu wcale pieniadze nie sa najwazniejsze a co do rozmowy i profilaktyki to niech sie kazdy martwi o siebie

Gość może się zastanowię
Jaka różnica o czym temat, to jest publiczne forum i każdy może sobie pisać co chce. Kobieta napisała, że woli uświadomić córce ryzyko chorób przenoszonych drogą płciową niż zaszczepić, a tu niektóre już ją mieszają z błotem. A czy kogoś stać czy nie stać? Jak możesz tak ironicznie pisać, że nie szkoda kasy na nowy samochód czy mieszkanie, a szkoda na zdrowie? Jak wyobrażasz sobie w ogóle mieć dziecko nie mając mieszkania??? To samo z samochodem, ja mieszkam za miastem, nie mając samochodu w ogóle nie mogłabym się wydostać z obejścia i np. jechać z dzieckiem do lekarza. Utrzymanie samochodu wychodzi mi jednak taniej niż codzienne korzystanie z taksówki. Na szczepionkę nie szkoda mi pieniędzy, ale nie mam ich po prostu. Jeszcze spłacam kredyt, który zaciągnęłam, żeby w ogóle móc mieć dziecko.

Gość nie wierzę w raka
U mnie w rodzinie nigdy od pokoleń nie było przypadku raka, żadnego. Córki nie zaszczepię, jak będzie chciała to sama się zaszczepi gdy skończy 18 lat.

to co piszecie jest naprawdę dziwne.szkoda Wam 1500 zł na swoje zdrowie, lub zdrowie njblizszych? A potem będzie płacz i zgrzytanie zebów! W mojej rodzinie tez nikt nie chorował, a jednak ja i moja siostra jestesmy zaszczepione. Ktoś tam napisał,ze skuteczne jest tylko u dziewic.g***wno prawda. Skuteczność u dziewic wynosi prawie 100%, natomiast u tych które miały odbyty stosunek płciowy - 70%. Więc i tak skuteczność jest OGROMNA. Córka zaszczepi się sama jak będzie miała 18 lat? no tak bo nie warto o nia teraz dbac ,sama zadba.Tyle ze wtedy może już nie byc dziewicą, może mieć w szyjce macicy komórki nowotworowe i może nie dożyć 19 lat.I co wtedy?płacz i zgrzytanie zębów.. życie najbliższych jest bezcenne, a czy to komercha czy nie?może jednak warto zaryzykować i zrezygnować narazie z nowego telewizora czy laptopa bo potem, po stracie córki i tak będziecie tak załamane ,że ten sprzęt do niczego Wam potrzebny nie będzie.

Gość Podaj dalej
wy w jakiejs sekcie jestescie?:D wszystkich namawiacie na szczepienie;) No dobra zaszczepie sie przeciw rakowi szyjki i umre na raka pluc/mozgu/ na wylew/ bialaczke czy cos kolwiek innego:D niektorych nie stac np:) wybaczcie mieszkamy w Polsce!:D zreszta wy tak ten rak syzjki macicy:D a czy stosjecie odp diete unikacie stresu uprawiacie sport martwicie sie o poziom zakwaszenia organizmu zly wplyw promieniowania UVA UVB, zanieczyszczenie powietrza? Nie dajmy sie zwariowac;) Ktos chce sie szczepic niech szczepi i tyle... jakos wy jako matki nie jestescie zaszczepione i co zyjecie;) No tak zapomnialam moze juz niedlugo bo was rak szyjki dopadnie.... Rownie dobrze czego innego...

Gość no właśnie reklama
Czemu tak podkreślasz, że wszystkim szkoda kasy? Nikt tu tak nie napisał. Mam wrażenie, że żałujesz wydanych pieniędzy. I wkrótce zostaniesz całkiem sama na świecie, bo wszyscy umrą na raka. Zapewne moja córka także, natychmiast po skończeniu 18 lat, no cóż, będzie jedna gęba mniej do wykarmienia i starczy na nowego laptopa ! :)

Gość i co z tego że od dawna
że dwa lata temu, czy ta szczepionka jest skuteczna okaże się dopiero za 30-40 lat, a przez ten czas wirus milion razy się zmutuje kto chce niech się szczepi, ja tam mam kredyt do spłacenia i nie stać mnie na dzień dzisiejszy, poczekam, aż stanieje

Gość nie szczepimy
http://www.pro-life.org.pl/2007/09/przybywa-informacji-o-miertelnych.html Kiedy Kanada, w dużej części z powodu agresywnego lobbingu odpiera nie sprawdzoną kompleksowo szczepionkę firmy Merck przeciw HPV dla 9 letnich dziewczynek, spojrzenie na rozwój wydarzeń związanych ze szczepionką na południe od granicy powinno powodować u Kanadyjczyków autentyczny niepokój. W Stanach Zjednoczonych podobna kampania lobbingowa prowadzona przez to samo przedsiębiorstwo wprowadziła na rynek masowe szczepienia dziewcząt przeciw HPV rozpoczynając od czerwca ubiegłego roku. Niemal przez rok, szczepionka HPV została powiązana z co najmniej pięcioma przypadkami śmiertelnymi, nie wspominając o tysiącach raportów na temat działań niepożądanych,z których 100 uznano za poważne, a wiele wymagało hospitalizacji. Judicial Watch - amerykańska, publiczna organizacja mająca na celu wykrywanie i ściganie korupcji rządowej zaniepokoiła się dużymi dotacjami pochodzącymi z firmy Merck dla bardzo ważnych polityków. Dzięki swobodnemu dostępowi do informacji uzyskanemu na prośbę grupy w maju bieżącego roku odkryto, że podczas okresu od 8 czerwca 2006 - gdy szczepionki otrzymały aprobatę od Federalnego Urzędu Żywności i Leków (FDA) - do maja 2007 zgłoszono do FDA 1 637 raportów działań niepożądanych szczepionki przeciw HPV. Trzy przypadki śmierci były powiązane ze szczepionką, w tym 12-letniej dziewczynki. Asystent medyczny poinformował, że jedna z dziewcząt "zmarła z powodu zakrzepu w trzy godziny po otrzymaniu szczepionki Gardasil." Dwa inne raporty, dotyczące dziewczynek w wieku 12 i 19, opisywały przypadki śmierci powiązane z problemami z sercem i/lub zakrzepami. Począwszy od 11 maja 2007, 1 637 niekorzystnych reakcji na szczepienia zostało zgłoszonych do FDA przez System Informowania o Działaniach Niepożądanych Szczepionek (VAERS - Vaccine Adverse Event Reporting System) w tym było 371 poważnych reakcji. Spośród 42 kobiet, które otrzymały szczepionkę podczas ciąży, 18 doświadczyło działań ubocznych poczynając od samoistnego poronienia do nieprawidłowości w rozwoju poczętego dziecka. Efekty uboczne opubliowane przez Merck & Co. ostrzegają ludzi o potencjalnym bólu, gorączce, mdłościach, zawrotach głowy i swędzeniu po otrzymaniu szczepionki. Rzeczywiście, 77% działań niepożądanych to są typowe efekty uboczne szczepień. Ale do pozostałych bardziej poważnych należą: paraliż, porażenie nerwu twarzowego, zespół Guillaina-Barra i napady padaczki. Judical Watch poinformował LifeSiteNews.com że dalsze informacje na temat niepożądanych działań szczepionki przeciw HPV, za okres od maja 2007 do września 2007, ujawniły dodatkowo 1800 przypadków niepożądanych działań, w tym więcej przypadków śmiertelnych. Dokładnie jak wiele więcej przypadków śmiertelnych wystąpiło dowiemy się w nadchodzących dniach. Informacja LifeSiteNews.com z lutego 2007 na temat wywierania przez Merck nacisków na USA z lutego Kanadyjski dziennik Toronto Star ostatnio poinformował, że Merck Frosst Canada Ltd. zatrudnia giganta zajmującego się public relations Hill & Knowlton do przeforsowania strategii szczepionkowych wykorzystując jakichś wpływowych członków grupy nacisku, są to: Ken Boessenkool, dawny starszy doradca polityczny premiera Stephena Harpera; Bob Lopinski, niegdyś związany z biurem premiera Daltona McGuinty's i Jason Grier, dawny szef personelu ministra zdrowia George'a Smithermana. Konserwatywny Rząd Harpera zatwierdził szczepionkę HPV Merck Gardasil w lipcu i później ogłosił program wart $300 milionów dolarów mający na celu szczepienie dziewcząt w wieku 9-13. To oczywiście jest tylko początek tego z czym Merck łaczy swoje nadzieje , prawdopodobnie zależy im na zwiększeniu zasięgu szczepień na wszystkie potencjalnie aktywne seksualnie kobiety w Kanadzie, które jeszcze nie zaraziły się HPV. W sierpniu, McGuinty z partii Ontario Liberal, na radzie ministra zdrowia George'a Smithermana, ogłosił, że wszystkie dziewczynki z klas 8 (w wieku 13 lat) będą mieć wolny dostęp do szczepionki Gardasil. Jedną z głównych lekarzy jest to, że program szczepień HPV został zrealizowany przed należytym zakończeniem testów. Długoterminowe efekty szczepionki pozostają nieznane. Wielu pyta skąd ten wydawałoby się lekkomyślny pośpiech? Przynajmniej jedna odpowiedź na to pytanie pochodzi z faktu, że Merck jest obecnie jedynym producentem szczepionki przeciw HPV w postaci Gardasilu. Konkurencyjna szczepionka przeciw HPV o nazwie Cervarix firmy Glaxo Smith Kline, ma uderzyć w rynek w styczniu 2008. Im więcej dzieci zostanie zostanie zaszczepionych Gardasilem, tym mniej później otrzyma powtórną dawkę z konkurencyjnej i niezgodnej szczepionki. Merck ma w wyścigu zdobyć większość rynku ponieważ jest w stanie tego dokonać, konsumując wiele milionów dolarów podatników. Sprzedaż Gardasilu w USA jest szacowana na osiągnięcie zysku 1 miliarda dolarów w pierwszym roku jego dostępności.

a po co miałabym niby robić reklamę? Matko Wy to macie teorie....! Człowiek zazwyczaj nie umiera na dziesięć tysięcy raków, tylko jak już to na jednego. A może akurat miałabym zachorować na raka szyjki macicy? A czemu szczepicie się przeciw gruźlicy i żółtaczce? Może też powinnyście zrezygnować bo wirus się zmutuje:)(Poza tym to wirus grypy się mutuje, a rak jest powodowany mutacją komórek macierzystych, czyli Twoich komórek:) Rak to nie wirus:) ) Może dla Was jest zabawne jak pisze o stracie bliskiej osoby, ale moim zdaniem to nie są żarty. Widocznie nigdy nie byłyście w szpitalu i nie patrzyłyście jak kogoś bliskiego niszczy ta choroba.I nie życzę Wam tego. I odpowiedź na pytanie czy dbam o swoje zdrowie- tak.Czy chronie sie przed promieniowaniem, jem zdrowe jedzenie i ćwiczę - kiedy tylko mogę to tak. Za dużo widziałam, nie boję się śmierci, ale myslę że bólu spowodowanego chorobą z własnej głupoty boi się większość z nas.No może nie jakoś panicznie..Ale przynajmniej powinnyście dbać o siebie:)

wlasnie mi chodzilo o gardasil wszedzie i na wszystkich prawie stacjach reklamuja ta szczepionke dlatego ja sie jeszcze wstrzymam i dziekuje ze powyzsza wypowiedz

Gość gdybym miałą kasę to od razu
bym sie zaszczepiła.