Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Darek krk

Ważne!Zus!

Polecane posty

Gość Darek krk

Mój syn ma rentę po matce.Syn jednak złożył podanie na studia poprzez co automatycznie renta została mu przyznana. Oczywiście syn studiował ale w marcu uległ wypadkowi i przebywał w szpitalu. Udokumentowaliśmy szkole przyczynę jego niestawienia się na zajęciach ale oni powiedzieli, że tak czy inaczej muszą wysłać pismo do ZUS-u o tym, że syn sie nie uczy. Czy to znaczy, że będzie musiał zwrócić im pobrana rentę?

Gość Paolina
Niestety tak. Ja musiałam im zwrócić za dwa ostatnie miesiące. Bo chorowałam i nie byłam w szkole.

Gość Darek krk
Acha dziękuje ci bardzo:) No niestety u mnie wyjdzie więcej bo to chodzi o 7 miesięcy a renta nie mała jest.

Gość hgff
a to szkoła zawiadamia zus ze sie nie chodzi czy z zusu dzwonią sprawdzac?

Gość hgff
a syna skreslili z listy studentów czy po prostu nie chodził na zajecia ale oficajnie jest studentem?

Gość Darek krk
Podobno ZUS wysłał zapytanie do szkoły czy chodzi? A syn nie uczęszczał na zajęcia.

Gość Paolina
Fatalnie, to kupa kasy, ja sie zastanawiam kto mnie pod... Czyzby szkola? Na to wyglada z tego co piszesz, oni chca wyslac do zusu zawiadomienie. Tak sie zastanawiam, skoro syn chorowal, macie to udokumentowane to powinno sie moze jakos uniknac zwrotu?

Gość Paolina
Niech powiadomia ze chorowal i jest wciaz studentem, na pewno mozna cos z tym zrobic.

Gość hgff
ja też mam rente ale pierwze słysze, żeby zus pytał czy sie chodzi na zajecia. u mnie w szkole wysyłaja zawiadomienie do zusu ale dopiero jak Cie "oficjalnie" skresla z listy, jak jestes studentem a nie chodzisz to nikt nigdzie nie pisze.

Z tego co mówiła kobieta która dzwoniła z dziekanatu to , że ZUS wysłał do niech pismo, czy syn studiuje? więc z tego wynika chyba, że ZUS sam sprawdza. A ja dokumentowałem to, że chorował ale dla nich liczy się jasno na białym chodził, czy nie i tyle.

Gość hgff
to troche bez sensu. z tego co wiem renta przysługuje tez jak sie jest na urlopie dziekaskim chociaz to oczywsie ze do szkoły się wtedy nie chodzi.

Gość Darek krk
No tak dr Euzydora masz racje ale ja nie wiem czy może jeszcze dać to zaświadczenie do ZUSU?

Gość Darek krk
hgff Ok ale jak to możliwe, że miał syn telefon wczoraj, że szkoła wysyła zaświadczenie do ZUSU, że nie chodzi. A skoro nie chodzi to rentę pobierał niesłusznie a skoro nie słusznie to musi oddać.

Gość Darek krk
hgff Ale to był miesięczny pobyt w szpitalu a potem rehabilitacja, nie miał jak wrócić na studia, zresztą i tak by nie dał rady ich skończyć. Oczywiście syn będzie ten semestr letni powtarzać ale póki co chyba jest oczywiste, że nie będzie zimowego semestru robić od nowa jak ma zaliczony!

Gość hgff
to nie wiem. moze nich sie zapisze do jakiejkolwiek policelanej, a z zusem sie dogdajacie tak, że syn uczeszcza teraz do szkoły (policelanej bo policelanej ale sie uczy) i i niech ta renta co dostał niesłusznie bedzie zwrócona z tej co teraz powinien dostawac ( mówiąc wpsrot: przez pól roku bedzie bez renty żeby pokryć tamtą)

Gość hgff
szkoda, że syn na początku padziernika nie poszedł do szkoły o zasiwadczenie dfo zusu ze jest studentem (wydaje mi sie, że wstedy by nie sprawdzali czy chodzi bo z góry załozyliby że skoro jest studentem i go nie skreslili to chodzi). A syn miał decyzje o przyznaniu renty do 30.09?