Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ojejjjjku

czy mozna tak wyłudzac kase z zusu?

Polecane posty

Gość ojejjjjku

kolezanka jak zaszla w ciaze podpisała umowe o prace z firma swego ojca/ na ok 1500 zl netto/ twierdzi,ze tak mozn i ,ze przez wieksza czesc cizy byla na l4-dostawala "za darmo" pieniadze w ciazy i w czasie macierzynskiego

Gość Zusica
Nie ona pierwsza, nie ostatnia

Gość ojejjjjku
pytam czy zus nie kontroluje takich podejrzanych ptrzypadkoow

Gość Zusica
Kontroluje i czasem matki musza zwracać pieniądze, które wczesniej dostały. Było o tym ostatnio w pytaniu na śniadanie.

ale takie mamy prawo w polsce niestety wystarczy płacic zus byc zatrudnionym nawet fikcyjnie i dostaniesz L4 i macierzyński a nawet wychowawczy tylko nie wiem czy tak długo jak normalnie pracujaca kobieta powiedzmy pare lat.

Gość nie będzie takich
sytuacji jak nasza "kochane państwo" zadba o przyszłe matki i matki siedzące na wychowawczych. I zamiast posyłać do sanatoriów na kilkutygodniowe wyjazdy "rehabilitacyjne" a tak naprawdę na wyjazdy poruhawczo-zapoznawcze emerytów i pseudo rencistów, wspomoże matki jak to ma miejsce w innych krajach UE. Jeśli chodzi o mnie to ja z ogromną chęcią "poświęcę" swoje składki jeśli jakaś przyszła matka może dzięki temu siedzieć w domu a nie w pracy. Nie będzie musiała dzięki temu kombinować. Ale na pewno nie chce łożyć kasy na imprezki parlamentarzystów czy ich zagraniczne "delegacje". Także DAJCIE MATKOM SPOKÓJ a zainteresujcie się tym gdzie tak naprawdę wasza kasa idzie. Wyjrzyjcie przez okno czy przypadkiem pod waszym nosem nie powstaje kolejna luksusowa siedziba ZUS-u. To co robią ciężarne to nie jest wyłudzanie, to walka o siebie i zdrowie dziecka!!!! Otwórzcie trochę oczy bo widzę tu jakąś umysłową i wzrokową zaćmę!!!!!!!!!

alez ja też jestem za takim sposobem to państwo zmusza matki do takiego czegoś !! nie w kazdej pracy kobieta w ciazy moze pracowac pracodawcy nie zawwsze są tacy jak powinni dla cięzarnych i nie zapewniaja miejsc pracy dogodnych dla kobiet. Wiec kobiety musza sobie radzic inczej. poza tym kiedy matka nie pracuje bo np jest jeszcze młoda i nie miała szans na prace albo po prostu sie nie złozyło to kombinuje jak sie da zeby zapewnic dziecku jakis byt cos kupic cos zrobic. i państwo sie dziwi???? Ja wcale!!

jak by tylko pieniądze ze składek szły na ciężarne zus by lepiej stał. Uś wiadom sobie, że utrzymanie tego molocha i przywileje pracowników tej chorej instytucjimkosztują znacznie więcej.

Spokojnie skontrolują :D Jeśli ktoś pracuje w rodzinnej firmie to kontrola będzie,zobaczą luki i koleżanka będzie zwracała kasę :D :P Wiem co mówię bo sama pracowałam firmie u taty kiedy byłam w ciązy.

Gość kasiczek254
a mnie trafia szlag, że ja po 10 latach nieprzerwanej pracy dostaję na ciążowym zwolnieniu 100% swojej placy czyli niewiele ponad 1100 miesięcznie a taka panna po miesiącu fikcyjnego zatrudnienia dostaje grubą kase, bo z reguły ponizej 2000 nie schodzą. A z kontrolami ZUSU... bez przesady, mozna z tego wybrnąć. 3/4 spraw oddanych do sądu ZUS przegrywa niestety...

A jaka jest różnica między zatrudnieniem w swojej firmie obcej kobiety, będącej w początkach ciąży, a własnej córki? To pracownik i to pracownik i co mają kontrolować? Jak efektywnie pracowała, czy chciała pracować, jak skontrolować, czy jest autentycznym pracownikiem, czy takim tylko na niby, aby dostać świadczenia? Składki były za nią płacone, to i świadczenia się należą.

Gość to ja powiem....
oj moga kontrolowac ja bylam najpierw na stazu w firmie u przyszlego wtedy jeszcze tescia poki mialam panienskie nazwisko bylo ok, ale zaraz jak bedac w ciazy (bedac na stazu nie bylam w ciazy) wyszlam za mojego narzeczonego (syna pracodawcy) to automatycznie posypaly sie kontrole, oczywiscie niby droga losowa- tak mowili z zusu, no ale ja wiem swoje :) mi nie mieli nic do zarzucenia, przeszlam obowiazkowe szkolenia bhp, lekarskie, podpisywalam liste obecnosci, wypelnialam ksiege przychodow i dochodow, robilam przelewy internetowe, odbieralam tel zlecenia, musialam to wszystko pokazac przy kontrolujacych z zusu, oraz udowodnic (lazili po firmach i pytali sie czy taka -ja- osoba fajtycznie pracuje, odbierala zlecenia od nich itp) wszystko bylo ok ale zusowi bylo malo, w sumie takich kontroli mialam ze 4, w tym jedna juz na macierzynskim :-/,przylazili z samego rana, tak jak np prace zaczynalam o 8-mej, to byli juz o 8.mej 5 :-o dodam ze na l4 bylam 2 tyg przed porodem tylko moje kolezanki byly notorycznie kontrolowane, a jedna miala proces sadowy :-/ miala zwrocic kase, wiem na 100% ze nic nie dostala typu macierzynski itp wiec radze sie pilnowac....