Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie dotyczące śpiączki

Znacie się trochę na medycynie?? Chodzi mi o śpiączkę...

Polecane posty

Cześć. Jeśli ktoś miał poważny wypadek motocyklowy, w którym odniósł poważne uszkodzenia głowy i różnych narządów i urazy zewnętrzne i taka osoba zapadła w śpiączkę, to co było tego przyczyną?? Czym ona była spowodowana i czy ona z tej śpiączki się wybudzi i czy będzie mogła normalnie funkcjonować?? Wiem oczywiście, że to zależy od każdej osoby z osobna, ale jaki jest najczęściej w takich przypadkach?? Jeśli ktoś wie, to bardzo proszę o odpowiedz. I z góry dziękuję.

ej wziąłbyś ruszył dupę z tego tematu, bo mnie to wali, jakaś Aguilera czy ktoś, jak ja mam ważną i poważną sprawę!

Gość a ona
zapadla w spiaczke, czy jest wprowadzona w tzw. spiaczke farmakologiczna? bo to zasadnicza roznica

Gość przykre...
musisz porozmawiac z lekarzem , ktory sie tym chorym opiekuje. tutaj chyba raczej nie uzyskasz odpowiedzi. ta osoba moze byc utrzymywana przez lekarzy w spiaczce farmakologicznej,wtedy jest szansa ze bedzie dobrze. natomiast jezeli w wyniku urazu doszlo do smierci pnia mozgu, to niestety nie da sie nic zrobic, podstawowe funkcje zyciowe sa wtedy podtrzymywane respiratorem.

Gość malllineczka
PRZYCZYNY Przyczynami mogą być zmiany w mózgu o ograniczonym zasięgu (ogniskowe): -udar zarówno niedokrwienny jak i krwotoczny, guz, ropień Wyżej wspomniany stan może być również następstwem procesu, powodującego rozległe uszkodzenie np.: • urazu • przedawkowania leków nasennych, uspokajających, alkoholu itp. • zaburzeń metabolicznych (mocznica w niewydolności nerek, śpiączka ketonowa hiperosmotyczna w cukrzycy, ciężka hipoglikemia, śpiączka wątrobowa) • krytycznego spadku ciśnienia krwi (krwotok, zatrzymanie pracy serca), niedotlenienia • infekcji centralnego układu nerwowego • krwawienia do przestrzeni podoponowych (krwotok podpajęczynówkowy) Śpiączka może mieć nagły początek – tak jak w przypadku urazu czy krwotoku, lub rozwijać się stosunkowo wolniej – infekcje, zatrucia, śpiączki metaboliczne.

Gość malllineczka
Rokowanie w śpiączce jest bardzo zróżnicowane i zależy od wielu czynników. Stosunkowo dobre jest u pacjentów w śpiączce metabolicznej lub spowodowanej lekami. Znacznie gorsze w śpiączce po urazie głowy, krwotoku mózgowym. Najgorzej rokuje śpiączka, do której doszło w wyniku niedotlenienia i/lub zatrzymania krążenia. Każda głęboka śpiączka, utrzymująca się 48-72 godziny rokuje źle. Śpiączka może się utrzymywać przez kilka godzin lub przez wiele dni, zakończyć się śmiercią pacjenta, całkowitym wyzdrowieniem lub przejść w tyw. stan minimalnej świadomości albo w stan wegetatywny.

Gość do autora 123
Śpiączka to stan utraty przytomności wywołany uszkodzeniem pnia mózgu. W powszechnym przekonaniu nieprzytomny pacjent nie rejestruje otaczającej go rzeczywistości. Jednak to fałszywe założenia. Nigdy nie wiadomo. Może umysł człowieka nie równa się tylko mózgowi. Może ludzkie ciało również w jakimś stopniu przechowuje informacje. Dlatego teraz przekonuje się pielęgniarki I rodziny, by przy pacjencie rozmawiać tak, jakby znajdował się w pełnej świadomości, głaskać i nie ustawać w poszukiwaniu jakiejś płaszczyzny komunikacji.

chyba to śpiączka farmakologiczna... ale niestety ja nie mam o tym bladego pojęcia i nie wiem czy ona wyjdzie z tego czy nie :(

Gość do autora 123
trzeba mieć nadzieję :)

mam, mam!