Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Monika - 32

ziolone kupki ze sluzem

Polecane posty

Gość Monika - 32

Czesc Wam, Mam corcie , ktora ma 11 miesiecy i ostatnio miala katar i troche kaszlala..Teraz widze ze to jej powoli przechodzi ale teraz jej kupki sa zielone i widac w nich sluz. No i ma biegunke. co zje zaraz jest kupa, taka zielonkawa Ogolnie dziecko jest bardzo radosne wiec nie wyglada na chore i zeby nie te kupy. W nocy zaczela mi sie budzi okolo 3.00 i placze non-stop przez ogdizne zanim nie pojdzie spac. Kurcze, mieszkam w Anglii i tutaj sluzba zdorwia jest tragiczna wiec moze ktos z Was wie jaki to stan i juz sie z nim spotkal. Pozdrawiam monika

Znalazłam to na MEDFORUM WEZWIJ LEKARZA, GDY... Zielona barwa stolców często niepokoi rodziców, ale zazwyczaj nie jest to żaden stan patologiczny. Najczęściej jest to zjawisko wtórne do (fizjologicznego u dzieci!) przyspieszenia pasażu jelitowego, połączonego ze zmianą diety (np. wprowadzenie nowego pokarmu). Może to być również następstwem leczenia antybiotykiem. Zwykle zmianie barwy towarzyszy również zmiana zapachu takiego stolca - jest to oczywisty skutek zmiany zawartości w kale poszczególnych metabolitów bilirubiny. W żadnym wypadku zmiana zabarwienia lub zapachu stolca nie powinna być podstawą do rozpoznania alergii pokarmowej i do prób odstawiania nowo wprowadzonych pokarmów. Także niewielkie rozluźnienie konsystencji zielonych stolców, występujące po wprowadzeniu u dziecka niektórych nowych pokarmów, jest zjawiskiem zrozumiałym i normalnym. Wizyty u lekarza wymagają dzieci, u których zielonym stolcom towarzyszą inne ewidentne objawy sugerujące chorobę przewodu pokarmowego, takie jak na przykład: brak przyrostu lub zahamowanie przyrostu masy ciała i wzrostu, przewlekła biegunka (3 lub więcej luźnych stolców przez ponad 2 tygodnie - oczywiście za wyjątkiem dzieci karmionych piersią, u których stolce normalnie mogą mieć konsystencję rzadkiej jajecznicy), wymioty, gorączka lub stany podgorączkowe i wiele innych. LECZENIE DOMOWE W postępowaniu domowym należy zachować cierpliwość. Jeżeli zielonym stolcom nie towarzyszą inne objawy, to zazwyczaj nie ma powodów do niepokoju. Można zastosować jeden z dostępnych bez recepty probiotyków (Lakcid, Lacidofil, Trilac, Lacium). W przypadku towarzyszących innych zaburzeń wskazane jest wykonanie posiewu kału.

Gość smerfik80
Radziłabym iść do lekarza bo taka kupka może świadczyć o alergii

Gość Monika - 32
dzieki dziewczyny, Ja tez szukalam czegos na necie i tez pisza ze zielona barwa nie swiadczy o niczym no ale... te kupki sa czesto. to takie biegunki i to ze sluzem. jedyna rzecza nowa co jej dalam byl taki lek od kaszlu i kataru dla malych dzieci ktory kupilam w aptece tutaj. Nazywa sie MEDISED. Teraz czytam o tym leku i pisza ze polecany jest dla dzieci powyzej 2 roku.!!! A w aptece no i na ulotce jest napisane ze mozna go stosowac od 3 miesiaca!!!! To tylko ten jedyny lek co zastosowalam. Zaczynam sie troche martwic chociac po coreczce nie widac zadnych objawow choroby. Tylko mi w nocy placze, a tego nigdy nie robila.

Gość smerfik80
Odstaw ten lek bo być może dziecko właśnie tak reaguje na niego. Na kaszel kup w aptece syrop homeopatyczny Stodal- moja 2 miesięczna córka go dostaje a na katar krople Nasivin Soft 0,01 i maść majerankową do smarowania pod nosek.

Gość Monika - 32
hmm Zebym tylko miala takie leki to byloby super ;-( tu jest tylko Calpol no ten lek. I wszystko sie leczy paracetamolem dla dzieci i woda przegotowana Echh....

Gość smerfik80
sorki przegapiłam, że Ty w Angllii jesteś :( No to faktycznie problemmm...:(

Moje dzieci miały podobny problem. Pierwszemu dziecku lekarz zalecił przerózne badania, które nie potwierdziły niczego niepokojącego. Naprawdę, robiłam cała mase badań, a skonczyło się na wykryciu bakterii Coli w organixmie i dzieciak dostawał serię zastrzyków w pupę :(. Żeby było ciekawiej, po zastrzykach nie było poprawy!!! Doszłam więc do wniosku, że zastrzyki były niepotrzebne!!! :(:( Córa wyrosła z zielonych kupek sama. Dodam, że oprócz zielonych kup nie miała innych objawów choroby - pogodne, żywotne niemowlę. Półtora roku po córce urodziłam synka. Historia z kupami powtórzyła się. Znowu seria badań, tym razem na szczęście bez zastrzyków. I znów nic!!! Syn też wyrósł z problemu, a pewien profesor na wizycie stwierdził, że widocznie taka "uroda" moich dzieci :)

Gość fghfh
Ja bym sie martwiła ilością tych kupek, bo to nie za zdrowo.. a na pewno to był śluz w tej kupce?? dawaj lepiej duzo picia zeby sie nie odwodniła i moze jej przejdzie

Gość gość
Nasza corcia miala takie stolce ale to bylo jak miala zaledwie kilka dni, przyczyna byla nietolerancja laktozy i podawalismy wtedy kolaktaze