Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Majutek...

czy podroz pociagiem z wykupionymi kuszetkami

Polecane posty

Gość Majutek...

jest bezpieczna? Mało jeżdżę pociągami, pierwszy raz będę jechała sama i będzie to podróż zagraniczna, trwająca 14h (w tym noc) i trochę się boję. Już nawet nie chodzi o wyrzucenie czy napaść w pociągu, ale boję się że zasnę i zostanę okradziona. I tu mam pytanie do osób które często jeżdżą pociągami, jak ocenili byście bezpieczeństwo w takim pociągu międzynarodowym? Czy jeśli są kuszetki, to przedziały są zamykane (gdyby nie było zbyt wiele osób po sprawdzeniu biletu mogę się zamknąć i spokojnie spać)? Z góry dziękuje za pomoc

Gość gałązka bzu
widać nikt nie korzysta z kuszetek, ja też nie, ale powiem ci co ja bym zrobiła, zapytała konduktora i zamknęła się na 4 spusty i juz, otwierając kiedy trzeba. Najcenniejsze rzeczy ma się przy sobie, kase, dokumenty, telefon, można spać.

DOkladnie tak jest - i to nawet "domyslnie" - konduktor sprawdza bilet i nastepnie zamyka tak, ze nie da sie otworzyc od zewnatrz, a tylko od wewnatrz, no plus jego klucze + jakies wytrychy, ale nikt "zielony" nie wejdzie do przedzialu. A podstawa to kasa + dokumenty przy sobie, i to nawet w przyslowiowych majtkach.

Gość bardzo czesto jezdze w dlugie
trasy pociagami. Najczesciej zwyklymi pospiechami. Ale jak z pracy - to np kuszetke biore (a co, niech zwracaja ;) ) Spie sobie smacznie, leje na caly swiat i nigdy nic sie nie stalo. Nie zostalam okradziona, zgwalcona, wyrzucona, pobita. Nic. Jak sie ma cos mi stac to i w domu moge sie potknac, upasc i roztrzaskac leb o kant stolu. Bez przesady! Spokojnie ;) I nie wszystkie wagony z kuszetkami sa zamykane. Kiedys tak bylo. Ostatnio jechalam TLK do Swinoujscia i do kuszetkowego wagonu mogl wejsc kazdy. Kiedys kontrolerzy zbierali bilety i budzili pasazerow. teraz tak nie bylo. Zwyczajny przedzial, jak kazdy inny tylko, ze z kuszetka ;) Ale jak miedzynarodowy pociag to moze jest inaczej. Tak jak kiedys u nas ;) Znaczy - wiekszy standard ;)

Gość retreyt6ruyiu8o
ja np mam jechać w sobotę rano pociągiem, zwykłym pośpiesznym - ale tylko 2,5 godz :P a już się boję :P bo jadę sama, pierwszy raz, i mam 18 lat :P

2,5h to rzut beretem. Ani sie obejrzysz, a bedziesz wysiadala ;) Ja w sumie nie rozumiem... Nastolatki nie boja sie chodzic na dyskoteki, a boja sie jezdzic pociagami ;)

Gość Majutek...
Jeśli chodzi o mnie to nie jestem nastolatką i nie chodzę na dyskoteki :) Ale nawet gdybym chodziła to różnica jest taka, że tam będę sama a nie w gronie znajomych.

Gość ja wrovcilam i to byl blad
ja jechalam w 2001 do berlina bylo bezpiecznie, spoko ludzie w przedziale ...ale nie umiem psac w obcym miejscu wiec nie zmruzylam oka :o a bac sie nie balam

akurat mi chodzilo o ta wypowiedz powyzej ;) Jak juz mowilam - nawet w drewnianym domu moze ceglowka na glowe spacs. Naprawde nie trzeba z tego domu wychodzic, by cos sie stalo. Takie przypadki w pociagach sie zdarzaja. Ale ja jezdze bardzo duzo pociagami i ani razu nie mialam zadnego przypalu.

Gość guigui
jeżeli to pociąg z całkowitą rezerwacją miejsc to najpewniej spotkasz się z nastepującym rozwiązaniem: dajesz bilet i miejscówkę konduktorowi i wsiadasz - konduktor zamyka drzwi - idziesz do swojego przedziału - możesz się nawet zamknąć - rano konduktor oddaje ci bilet z miejscówką czyli też budzi dziękuję za uwagę

Ja spie we wszystkim co sie rusza :classic_cool: Nawet za kierownica zasypiam :D Wiec w pociagu mam warunki idealne ;)

w pociagach z rezerwacja miejsc jest tak samo jak w tych bez rezerwacji, tylko ze trzeba miejscowke wykupic :P Nie daje sie zadnych biletow, nie zamyka sie nigdzie. A kontrola chodzi normalnie ;) I w TLK i w IC ;) W IC to co najwyzej herbate dostanie sie czy wafelka :P Za darmo :classic_cool: znaczy wliczone w cene :P

czasy, ze konduktor budzi (jakkolwiek by nie budzil) juz dawno minely... Kiedys obudzili mnie panowie sprzatajacy na bocznicy w Gdyni :P Jakie to szczescie, ze jechalam tylko do Gdanska, a pociag nie zasuwal do Kolobrzegu :D

Gość guigui
To zależy od pociągu. A to co napisałam jest wciąż aktualne. Nawet w ostatnim roku jechałam kuszetkami na różnych trasach i w jednym pociągu jechało się normalnie, tyle że w przedziałach z kuszetkami (np Zakopane - Gdynia) a w innym właśnie tak jak napisałam (bodajże był to pociąg z Gdańska do Łodzi ale chyba jeszcze jakimś innym tak się jechało).

Gość retreyt6ruyiu8o
no właśnie ja też nie chodzę na dyskoteki ;)

Gość guigui
Podkreślam, są takie pociągi z kuszetkami, gdzie bilet z miejscówką daje się już w drzwiach, wsiadając, i przynosi go konduktor z powrotem niedługo przed stacją do której bilety był wykupiony. Jeśli nie wierzycie, musicie trochę częściej podróżować.

Gość guigui
"Kiedys obudzili mnie panowie sprzatajacy na bocznicy w Gdyni" No ja nie mogę ryzykować jazdy bez nastawionego budzika.

Ale ja wcale nie twierdze, ze nie!!! Tylko, ze ostatnio spotykam sie tylko z takimi pociagami. Moze dlatego, ze ostatnio kuszetkami jezdzilam tylko w IC, a w przewozach regionalnych jest lepiej. Bo tam kiedys wlasnie zbierali bilety i konduktorzy budzili. W TLK nigdy mi sie nie zdarzylo :P A jezdze bardzo czesto ;)

a miejscowki siedzace to chyba tylko spolka IC, a nie PR, co? I z miejuscami siedzacymi nigdy nikt biletow na wejsciu nie zbieral. Czasem pokazywalam, jak szukalam wagonu, czy miejsca...

Gość terminator23
a mnie nic złego nigdy nie spotkało w pociągu :) jeżdżę dość często a teraz na pewno to się zwiększy bo w intercity dużo promocji więc na prawdę się opłaca, o wiele bardziej niż jazda autem

Gość kiedyś była tradycja
jeżdżę bardzo często nocnymi pociągami z kuszetkami, bo pracuję daaaleko na wschodzie. Śpię całą drogę, tylko na granicy mnie budzą, paszporty, celnicy itd. Jest spokojnie. Podróż trwa 20-24 godz. A ja staram się spać jak najwięcej, bo inaczej to zdechnąć z nudów można :O

Gość ferop2
ja mam jak najlepsze zdanie o pociągach :) spędziłem ostatnio weekend nad morzem i dużo podróżowałem, a wyszło mnie bardzo korzystnie bo kupiłem bilet weekendowy w intercity :) świetna opcja

wiele razy jechalem sypialnym i bezpieczenstwo jest na bardzo wysokim poziomie, mozesz sie zamknac od wewnatrz na klucz i dodatkowa zasuwke, nie ma zagrozen zadnych