Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Czekoladowaa

Liceum czy Technikum?

Polecane posty

Mam dylemat. Powoli muszę wybierać szkołę ponadgimnazjalną, a ja nie wiem gdzie mam się wybrać. Jak myślicie lepiej iść do liceum, a później do policealnej szkoły kosmetycznej czy do technikum ekonomicznego i później dalej się kształcić w tym kierunku? A może iść do LO, a później na pedagogie wczesnoszkolną lub psychologie? Proszę o pomoc. Interesują mnie tylko te dziedziny czy macie jakieś inne propozycje?

Gość w liceum na ogol ciekawsi
ludzie i latwiej sie dostac na studia

Ale boję się, że mogłabym sobie nie poradzić. Dużo nauki itd., a ja nie należę do tych \'mądrych\'. Zawsze uzyskiwałam średnie 4,2 do 4,5 ...

Gość lmlm
ja wybralam technikum i nie zaluje. Pozniej mozesz pojsc na wiele ciekawych kierunkow studiumPOlecam technikum

Gość On20
w technikum ma się dużo godzin /więcej niż w Lo/ ma się dużo zajęć odnośnie wybranego profilu : np technikum hotelarskie - ma dużo przedmiotów praktycznych pod tym kątem. Więc w szkole siedzisz do późna. Technikum jest 4-letnie, ale po tym masz jakiś zawód. W Liceum masz wykształcenie ogólnokształcace nie masz żadnego zawodu, ale trwa 3 lata i masz więcej czasu na przygotowanie się do matury. Jeśli chodzi o psychologie - matura musi być napisana w miare dobrze. Dużo chętnych osób na ten kierunek bodajże okolice 20 os na 1 miejsce.Może za rok to się zmieni ... ale psychologia jest modna juz od paru lat. Jeśli chodzi p pedagogike nie jest teraz się tak trudno dostać.. to zależy jeszcze od specjalnosci : np. Resocjalizacja cieszy się duzym powodzeniem, praca socjalna. Liceum lepiej przygotuje Cię do matury, technikum lepiej do zawodu. A jeśli chodzi o Studium policealne - po tej szkole uzyskujesz drugie wykształcenie średnie + zawód , więc już lepiej technikum z zawodem Ale ostateczny wybór należy do Ciebie :) pozdrawiam.

Gość kobieta24letnia
Ja doradze ci: Idz kobieto do technikum tylko i wylacznie. Bedziesz miala konkretny zawod. Jak wiesz ze chcesz isc na ekonomie idz to technikum ekonomicznego, na studiach bedzie ci latwiej, i dobra prace dostaniesz jako ksiegowa! Ja po liceum oglnoksztalcacym nie mialam nic. Poszlam tam ze wzgledu na prestiz, ze niby to lepiej. Zaluje ze do technikum nie poszlam. Nie powatarzaj mojego bledu. P.S Idz do technikum na kierunek ktory cie kreci i ktory bedzie zwiazany z twoimi przyszlymi studiami.

Gość kobieta24letnia
Jeszcze tylko dodam ze po pedagogice nie ma pracy! Kobieto nie idz na zadna pedagogike bo bedziesz robila za 900 zlotych.

Gość lisealizdka
ja polecam liceum :) teraz warunki w liceach sie pozmienialy i o wiele wiecej potrzebnych ulepszen wprowadzono. Jesli wybierasz jakis profil to szkola stara ci sie zapewnic jak najwiecej zajec i praktyk zeby podwyzszac twoje kwalifikacje :)

Gość Tylko odpuść sobie
pedagogikę, już niedługo z kanałów będą w Polsce wyłazili pedagodzy maści wszelkiej.

Gość ja zaluje ze poszlam do LO
Jakbym mogla wybrac jeszcze raz to zdecydowalabym sie na technikum i to bez zastanowienia!!

Gość kaasandraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
ja jestem w technikum ekonomicznym mnie sie podoba wlasnie od wrzesnia zaczynalam 1 klase i jesli cie ten kierunek interesuje to po prostu idz i ni jest tak ze siedzi sie w szkole dlugo ja mam najdluzej do 15 a najkrocej do 13.jak lubisz dodatkowo matme to idz :)