Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie takie jedno mam...

czy kupując teraz dzialke rolną cos sie ryzykuje?

Polecane posty

dszialka jest 8 arowa rolna, cena okazjonalna, wlascicel potrzxebuje na gwalt kase. napiszcie czy jest mozliwosc przekwalifikowania dzialki rolnej na budowlana? czy wogole kupiwanie dzialki jakiejkolwiek to inwestycja? czy nie stracimy tych pieniedzy? co lepsze, trzymac kase na lokacie czy kupuc dzialke?

Alez oczywiście że kupować! W obliczu obecnego zachwiania na rynkach finansowych inwestycje w nieruchomości są jednymi z najpewniejszych. Przekwalifikowanie z działki rolnej na budowlaną jest obecnie łatwe i dośc szybkie (chyba, że to ziemia o klasie I-III, wtedy może byc gorzej).

ok dzieki, dowiem sie. no i chyba trzeba sprawdzic czy teren podmokly i czy jakas droga nie bedzie tam przebiegac, ale raczej nie, bo zaraz obok jest dom, czyli niemozliwe aby nie dalo sie tam budowac.

po pierwsze ryzykuje sie współudział w gwałcie za kase :-P po drugie że wyrośnie na działce co najwyżej jarzębina:-P po trzecie 8 arów to taki najniższy standard :-0 po czwarte Juken, a co z planem zagospodarowania przestrzennego? :-P wszystkie działki na około rolne, a nagle 8 arów tak z klapsa budowlane? :-P

Gość dołączam
08:43 Mav2007 SPrawdz w urzedzie miasta/gminy jakie sa plany zagospodarowania przestrzennego - a moze juz teraz sa w poblizu domy (wtedy jest wieksza szansa na zmiane dzialki na budowlana) - zalezy tez gdzie jest polozona dzialka - jak na obrzezach miasta, ale blisko glownej drogi, ew z fajnym dojazdem - to wieksza szansa ze miasto bedzie sie rozrastac i dzialka bedzie budowlana. Zakladam ze zmajomych w tej dziedzinie nie masz zeby wywrzec wplyw - bo bys sie nie pytala

Nie jestem juken. Co to znaczy, że osiem arów to najniższy standard? Są mniejsze i są większe działki. Plan zagospodarowania faktycznie warto sprawdzić. A podział - nawet takiej rolnej działki - na budowlaną, to naprawdę teraz żadna wielka filozofia. Chronione są przed tym tylko ziemie o wysokiej klasie bonitacyjnej albo o jakimś szczeólnym przeznaczeniu wynikającym z planu. Tak czy tak - kupiłem już trochę nieruchomości (i to włśnie takich rolnych) i na żadnej jeszcze nie straciłem. W razie nagłej potrzeby, gdybym teraz je musiał sprzedać, to na każdej miałbym nie mniej niż 30-40% zysku.

CO do wielkosci dzialek to tylko dodam ze w Japonii standard miejski domu to dzialka 1 ar :) - ale w PL kazdy chce miec najlepiej 1ha - a juz szczegolnie wieksza od sasiada - tylko pozniej nie ma komu zadbac. Dom + garaz spokojnie na 8 arach postawisz, wiec sie nie przejmuj.

dzieki za odpowiedzi. slyszalam ze na 5ciu juz mozna sie stawiac. a obok tej dzialki jest dom, okolo 200 metrow dalej. czyli raczej nie powinno byc problemu z podcoagnieciem mediow w razie czego.