Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lyalak

błagam ktoś kto zna J.niemiecki

Polecane posty

Gość Lyalak

prosze pilnie o pomoc... niech ktos napisze,czy umie ,a ja wytlumacze:*:(

Gość ale wymyśliłaś
ja nie umiem ale w kompie mam translator to mogę coś wrzucić ale to MUSI sprawdzic osoba, która ma pojęcie o niemieckim

Gość karoooliiina
ja nawet umiem a a vo IC chodzi? moze uda mi sie pomoc.

Gość Joanna DArc
Ja potrafie dosyc dobrze :)

Gość Lyalak
jezu dziekuje wam.. chodzi o to,ze są pewne odmiany w języku niemieckim..dokladnie chodzi o tą tabelke http://www.niemiecki.ang.pl/gramatyka/odmiana_rzeczownika_przez_przypadki/przypadki ja jej kompletnie w zdaniach nie umiem zastosowac.. nie wiem jak zadawac pytania do danego rzeczownika jak np. jest..Der Lehrer zeigt DEN Schulern DEN Computerraum. i nie wiem czemu te rodzajniki sie zamienily na DEN.. nie rozumiem tego..

Gość Joanna DArc
No bo tak jak w j.polskim masz przypadki i rzeczowniki przez przypadki musisz odmieniac.. napisz do mnie na gg - 2364141 to Ci wytlumacze dokladnie :)

Niemiecki ma to do tego,że niestety odmainy rodzajników musisz sie nauczyc nie ma na to reguły

Gość głupia koza
no i jak oni uczą .......a chcą swiętowąć der zmienia się na den w odpowiedzi na pytanie kogo czego kogo co?

Gość Joanna DArc
Beattraxx, dobrze jest. Chodzi o liczbe mnoga w dativie ;) pokazuje komu?czemu? uczniom. W Dativie rzeczowniki l.mn. zyskuja N na koncu, a rodzajnik okreslony brzmi den ;)

Gość Lyalak
jak tego trzeba sie nauczyc? przeciez kazde zdanie jest inne,a ta babka tłumaczy i tłumaczy...stara sie,ale niestety nikt nic z tego u mnie nie kapuje.. moim zdaniem tez powinno byc dem..bo komu czemu pokazuje te komputerownie,ale ona mowi,ze ma byc den..

Gość Joanna DArc
Jezeli nie potrafisz odmiany rodzajnikow przez przypadki, to lezysz, tyle Ci powiem od razu. A skad masz wiedziec co w jakim zdaniu? Przed kazdym rzeczownikiem zadaj sobie pytanie. Tak jak masz w tym zdaniu KTO? Der Lehrer Der - bo jest to rzeczownik rodzaju meskiego, l.pojedyncza w Nominativie KOMU?CZEMU? pokazuje - den Schulern - bo jest do Dativ l.mnogiej jezeli nie znasz tez normalnych rodzajnikow rzeczownikow (der,die,das), stosowanych w Nominativie, czyli tych najpopularniejszych, ktore sa w slowniku podane, to rowniez lezysz..

tak jak pisaly osoby nade mna- komu czemu z liczby mnogiej die schulern wiec sie zmienia na den. pokazuje kogo? co? den computerraum (akk)

Gość Lyalak
aa dobra to tą lliczbe mnogą juz rozumiem tylko jeszcze cos.. czy ja zadaje do danego wyrazu pytanie ,czy do tego co jest przed tym wyrazem?? np. Mein freund hangt DIE Uhr uber Das Bett.

Gość deutschlehrerin
wszystko się zgadza.;)

Gość Lyalak
ale die Couch gdzie tu jest liczba mnoga??

Gość Joanna DArc
Zadajesz pytanie do rzeczownika, ale czasownik w sumie duzo w tym pomaga. Bo rodzajnik okresla rzeczownik. Bo pytasz KTO, KOGO, KOMU, itd. Ale czasownik podopowiada, jaki przypadek zastosowac. Bo jak masz zdanie Er hangt die Lampe To pytasz KTO? wiesza KOGO? Nie zapytasz przeciesz komu wiesze, albo czyj wiesza, bo w tym zdaniu bedzie to nielogiczne ;) Ooj, pokrecona moja wypowiedz ;p

Gość Lyalak
przepraszam Was najmocniej podam inne zdanie Die Mutter legt DIE Tasche auf DIE Couch.

Gość Joanna DArc
Die Couch to jest liczba mnoga w Nominativie albo w akkusativie. Masz w tabelce, ze w tych przypadkach rodzajnik l.mnogiej brzmi DIE. w dativie brzmi on DEN, a w Genitivie DER. tabelka, tabelka i jeszcze raz tabelka.. na pamiec ;)

Gość Lyalak
nie nie bardzo dobrze tłumaczyc:) tylko jeszcze pytanie,czy ja patrze na wszystkie rodzajniki w tej tabeli? czy tylko na rodzaj męski?? bo np. jak mam dziecko to jest rodzaj nijaki i zakres tej tabeli wyglada tak .Nominativ das Genetiv des(e)s Dativ dem Akk.das i wtedy na ten rozklad mam patrzec?? czy dalej na rodzaj męski?

Gość Lyalak
dobrze to dajcie mi jakies zdanie z tym i ja bede musiala powpisywac w luki ..moze pojme :) w co szczerze wątpie..kula u nogi

Gość Joanna DArc
patrzysz na wszystie rodzajniki :) w zaleznosci od tego, jaki rodzajnik normalnie (slownikowo) ma rzeczownik, to przy odmianie prez przypadki patrzysz na tabelke dla DAS, jesli to bedzie przykladowe das Kind :) Czyli, np, Der Lehrer ziegt dem Kind die Tafel. Komu?Czemu? temu dziecku - dem Kind :) Odmieniamy das, zamienia sie w Dativie na Dem :)

Gość Joanna DArc
No to np. wezmy takie zdanie... ___Mutter kauft ___ Karotten (Karotten w l.mn, taka mala podpowiedz ;) ___ Vater hangt ___ Bild an ___ Wand (po an mamy Dativ, tez mala gramatyczna wskazowka ;))