Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

beattraax

STUDIA GRMANISTYKA- prosze o pomoc...

Polecane posty

co mysliscie o tym, zeby studiowac germanistyke? wiem ze angielski bylby lepszy, ale ja naprawde lubie niemiecki. myslicie ze to w miare przyszlosciowe? nie wiem czy mam studiowac kierunek nauczycielski, czy np moge germanistyke+ osobno pedagogike? tak zebym nie byla skazana tylko na uczenie w szkole. odpowiedzcie, prosze :)

w końcu spotkałam kogoś kto chce studiować to samo co ja ❤️ Na filologii germańskiej jest do wyboru specjalizacja albo tłumacz albo nauczyciel. Możesz też pójść do NKJO ale po tym będziesz tylko nauczycielem :P a po licencjacie możesz zrobić magisterkę z tłumaczeń i możesz i uczyć i tłumaczyć :P

co to jest ta translatoryka? chcialabym miec mozliwosc pracy w szkole jakby co, ale tez inne mozliwosci...jestem w drugiej liceum, a Ty???

ja jestem na germanistyce na 2 roku na nauczycielskiej Ale po specjalizacji nauczycielskiej tez mozna pracowac jak tłumacz a jak ktos jest na translatorskiej to pozniej musi robic kurs pedagogiczny zeby móc uczyc a ja mam go od razu

szokująca, czyli 3 lata na nauczycielskim kolegium i wtedy np na tlumacza? fajnie byloby byc tlumaczem, nawet dobrze platne to jest, ale chyba cholernie trudne...moja znajoma mieszkala 10 lat w niemczech, i do tlumacza uczyla sie kilka lat niestety...a po 3 latach NKJO jest mozliwosc pracy w szkole? chyba marna co?

translatoryka tzn, ze pozniej mozesz zostac tlumaczem ;p Ale masz jeszcze niemiecki z angielskim albo z pedagogika, z tego co sie orientuje Ja juz w maturalnej jestem :) teraz przede mna decyzja, dokad isc ;p? germanostyka, czy cos innego.. Szokujaca, gdzie chcesz studiowac?

olenka, ale moge jednoczesnie germanistyke taka normalna + pedagogike. kurcze nie wiem gdzie sie wybrac, nie chce byc skazana tylko na nauczycielke.chociaz mysle ze nawet po NKJO znasz jezyk i masz duze mozliwosci :)

wiecie co studia sa naprawde cięzkie Zwlaszcza dla osób ktore nigdy nie byly w niemczech Wiem to z własnego doświadczenia Udalo mi sie zaliczyc 1 rok ale juz po 1 wykladach chcialam rezygnowac tak mnie to przerazilo teraz jestem na 2 roku ale jak uda mi sie zaczliczyc go to wyjezdzam na rok do Niemiec Juz teraz mialam jechac ale plany mi sie posypały i bylam tam tylko 3 tygodnie

ja konczylam germanistyke mozna bylo wybrac czy w trakcie trwania studiow robi sie praktyki w szkole czy nie uprawnienia pedagogiczne zalezly od odbycia praktyk, nie od specjalizacji w zawodzie na pracuje nawet z jezykiem niemieckim nie mam w tej chwili w ogole do czynienia :D studia nie determinuja tego na co bedziemy w zyciu \"skazani\" wiec looz aczkolwiek warto wybrac cos, co nas choc troche interesuje ;)

nkjo to jest nauczycielskie kolegium języków obcych więc po tym masz pełne uprawnienia do nauczania w szkole :D ja tez jestem w 3 kl liceum w maju matura :( nie wiem gdzie chciałabym pójść marzy mi się w poznaniu na UAM-ie ogólnie będę składać do kilku uczelni papiery

nie wiem czy cos jest takiego bo u mnie to na 2 roku wybiera sie specjalizacje i ma sie przedmioty kierunkowe typu tłumaczenia badz pedagogike dydaktyke dla nauczycielskiej

chyba jednak sklanialym sie do tego translatorskiego. i wtedy pedagogika. czy ktos sie orientuje czy jest trudno :P ??

ja oceniam moje studia jako bardzo latwe z wyjatkiem gramatyki opisowej no ale wszystko jest do przebrniecia :) jako tlumacz musisz miec napewno troche zacięcia literackiego i wyczucia jezykowego no i refleks

olenka, to mnie przerazilas...ja mam siostre w niemczech, jezdze do niej na wakacje, ale tylko w telewizji mam kontakt z jezykiem, bo tak to tam po polsku mowie :) a jedziesz do pracy, czy co? i dlaczego jest ciezko? gdzie studiujesz?

Gość Sama germanistyka to mało
..bo pozostanie Ci szkoła. Ponadto pamietaj, ąz tyle języka niemieckiego do szkół nie potrzeba, ponadto tłumaczy jest podobno przesyt, a tak naprawdę w firmie wystarczy osoba, która zna niemiecki na poziomie pozwalającym tłumaczenie textow. Nie są do tego potrzebne studia, gdzie jest bardzo dużo rzeczy wogóle nie związanych z językiem (historia i ogólnie dużo niemczech). Więc tak naprawdę albo kończyć dwa kierunki, albo studiować coś do biura a niemieckiego uczyć się na własną rękę bądź na kursach. No i jeszcze jedno na uniwerkach przeważnie są specjalizacje nauczycielkie i literatura...to niestety porażka. Jak masz gdzieś w okolicy uczelnie prywatną z germanistyką na specjalizacji w biznesie, to masz szanse na pracę dużo większe niż ludzie po nauczycielstwie czy literaturze, bo liczą się fachowe słówka. Moje znajome po germ. kończą w większości drugi kierunek....

Czy trudne? zalezy.. Dwa kierunki razem na pewno bedzie ciezko. na pewno nie zaczynaj ich jednoczesnie, bo to jest masakra. Jesli lubisz niemiecki i sie dobrze w nim czujesz, to nie ma powodu do strachu :) wszystkiego sie trzeba nauczyc, na studiach nigdzie nie ma latwo ;)

Ja na poczatku tez bylam na specjalizacji tłumaczeniowej ale po tym jak nie udal mi sie wyjazd do Niemiec to przepisałam sie na nauczycielska bo przedmioty kierunkowe sa łatwiejsze typu pedagogika badz dydaktyka a tłumaczenia sa bardzo trunde moim zdaniem oczywiscie Trzeba miec duzy zasób słownictwa Ogolnie studia sa ciężkie dla osob ktore znaja jezyk tylko na poziomie szkoły Jak przychodza wyklady po niemiecku i zrozumienie polowe albo nic a pozniej nauka tego wszystkiego jak np historia Niemiec to mozna sie przerazić Ja jestem z siebie dumna bardzo ze nie bedąc nigdy w Niemczech zaliczylam 1 rok ale bylo mi naprawde trudno

no wlasnie - ja skonczylam drugi kierunek, mimo ze i tak robilam specjalizacie jezyk w biznesie + uprawnienia ped. :) uznalam ze oprocz jezyka to cos trzeba umiec w tym jezyku przekazac dodatkowo :p

czyli jednak lepiej te nauczycielkie i po nich mam sznse tez jako np. tlumacz w firmie? no wlasnie, na tych tlumaczowych historia niemiec i wogole...chcialabym jakos polaczyc niemiecki i wlasnie ekonomie czy cos...nie wiem czy dam rade :(

na 1 roku miałam kulture niemieckiego obszaru jezykowego Na wykladach nie rozumiałam nic dosłownie Koles Niemiec na dodatek gadał cos a ja siedzielam 3 godziny i sie załamywałam Tak samo z historia Ale jak pozniej przysiadłam do nauki to jakos to powoli zrozumialam i dalam rade sie tego nauczyc ale niestety z historii mialam poprawke i cale wakacje siedziałam nad ksiązkami Oczywiscie dla osob ktore jakis zcas byly w DE nauka tego byla tak jak dla nas nauka po polsku

beatraxx jak chcesz ekonomięto idź na ekonomię, a języka nauczysz sie w domu albo na kursie jak masz do tego smykałkę - niepotrzebne CI studia. W firmie zależy żeby być komunikatywnym w języku, a niekoniecznie żeby miec mgr z germanistyki....

tylko prywatnie mozna germanistyke + biznes?? jeju ja juz nie wiem co robic...boje sie ze po tym niemieckim nie znajde pracy...

ja mysle ze najlepiej bedzie jesli zaczniej 1 kierunek a drugi 2 - 3 lata pozniej nie na raz! a jak zaczniesz germ. to masz przeciez czas na wybor specjalizacji zobaczysz co ci bardziej lezy w czym dobrze sie czujesz no i kto prowadzi seminaria - to tez wazne :p

Historia Niemiec jest bez wzgledu na to czy jestes na tłumaczeniowej czy nauczycielskiej bo przeważnie specjalizacje robi sie na 2 roku a historia kultura jest na 1 wiec to nikogo nie ominie

Ponadto zwróc uwage na wymagania w ofertach: wyższe ekonomiczne znajomość języków ale niekoniecznie studia ;)