Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MagdalenaK25

Przekwalikikowanie dzilki rolnej na budowlana?

Polecane posty

Gość MagdalenaK25

Witam.Moi rodzice "dali mi" dzileke rolna 30arow,chcialabym ja przekwalifikowac na budowlana a pozniej sprzedac.Wiecie od czego powinnam zaczac?I jak wygada sprawa z pieniedzmi ,czy takie przedsiewziecie jest drogie?

Gość awanturnik
Hej, przede wszystkim powinnaś się udać do Urzędu Gminy lub Powiatu i dowiedzieć się w dziale zagospodarowania terenu właśnie o plan , większość planów zagospodarowania nadal obowiązuje , pomimo że minęło od zatwierdzenia planu już pięć lat, zatem musisz się dowiedzieć , czy plan zagospodarowania przestrzennego przewiduje zamianę działki rolnej na budowlaną

Gość MagdalenaK25
Awanturnik dzieki i co pozniej?Mozesz mi napisac krok po kroku ;)Sama juz nie wiem moze zlecic ta procedure jakies firmie ktora zajmoje sie takimi rzeczami?

Musisz udać się do gminy, która ma w swoich zasobach tą działkę i tam ustalisz. jaka jest klasa ziemi, bo nie wszystkie działki rolne chcą odrolnić.A o sposobach załatwienia sprawy i kosztach dowiesz się na miejscu.

Gość awanturnik
sama sobie poradzisz , zapytaj w urzędzie gminnym lub powiatowym, to nic nie kosztuje , powodzenia :)

Gość MagdalenaK25
Czyli krok pierwszy gmina,mam nadzieje ze jest tam jakas osoba ktora udzieli mi informacji co i jak.Dodam jeszcze ze ta ziemia byla kiedys łaka ale dziadek zaoral ja i sadzil na niej ziemniaki;)

Gość MagdalenaK25
Jak sobie pomysle o tej całej biurakacjichodzenie od urzedu do urzedu to juz mnie brzuch boli:oAle nie ma nic za darmo:)Dziekuje za rady!

Gość awanturnik
poszukaj mapy tej działki albo numer tej działki oraz repertorium , łatwiej urzędnicy ustalą co można zrobić z tą działką

Gość awanturnik
i jeszcze jedna sprawa, czy spisalaś z rodzicami akt darowizny ? działkę możesz sprzedać nawet w takim stanie jak jest teraz ale oczywiście jako rolna

Gość MagdalenaK25
Ja wiem ze mozna sprzedac w takim stanie jakim jest,tylko ze rozchodzi sie o cene,wiadomo ze za budowlana zawsze mozna wynegocjowac wiecej. Aktu darowizny jeszcze nie spozadzilismy ale to kwestia czasu,mysle ze w tym roku jeszcze to załatwimy.Jeszcze jest jedna kwestia moj tato ma gospodarstwo rolne i kilkanascie hektarow ziemi na ktore dostaje dotacje unijne a to tez komplikuje sprawe.Jutro dostane odpowiedz czy tą dzialke rowniez dostaje pieniadze bo jezeli tak to bede musiala poczekac ze sprzedaza,przeksztalceniem chyba 2lata,przynajmniej tak słyszalam ale jak juz pisalam dzialka na mapie istnieje jako łaka.Jutro wszystko sie wyjasni i wtedy bede mogla podjac jakakolwiek decyzje co i kedy.

Gość MagdalenaK25
No i ta ziemia jest przy drodze,wrecz idealne miejsce.Słupy elektryczne,rury,kable telefoniczne znajduja sie po tej samej stronie co dzialka dosłownie w odleglosci 20metrow.To ulatwi mi sprawe w uzbrojeniu tej dzialki,jeszcze nie wiem czy sprzedam calosc ,czy podziele to na pol a na jednej polowie ja sie wybuduje,trudno teraz cokolwiek powiedziec jak to bedzie wygladalo.