Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość badania prenatalne

badania prenatalne

Polecane posty

Gość badania prenatalne

Czy któras miala robione te badanie ? jak tak to jak to wyglada czy robi to wasz ginekolog ??

Gość badania prenatalne
bo nie wiem czy mnie lekarz w banbuko ładuje. Zrobil mi zwykłe USg pomierzyl dziecko i mowi ze to sa pierwsze prenatalne badania . To bylo w cenie wizyty. Trwało 5 minut

takie usg prenatalne, tudzież genetyczne wykonuje się miedzy 12-14 tygodniem a potem między 20-22 tyg. jest to dokładne badanie usg na dobrym sprzęcie, dokładne pomiary itp. u mnie trwało 40-50 minut

Badania prenatalne to ogolna nazwa wszystkich badań przeprowadzanych w celu oskreślenia stanu i prawidłowści rozwoju płodu. Dziela się na: 1. NIEINWAZYJNE - należą do nich przede wszystkim wspomniane przez moją przedmówczynię badania techniką USG a także badania krwi i innych płynów ustrojowych matki. przyjmuje się, że so pone całkowicie bezpieczne zarówno dla matki jak i dziecka. Są jednak obarczone sporym ryzykiem blędu. 2. INWAZYJNE - polegające na pobraniu krwi pępowinowej lub płynu owodniowego i inych tkanek lub wprowadzeniu do macicy przyrządó optycznych. Ich wyniki są znacznie pewniejsze ale niosą za sobą ryzyko poronienia lub innych powikłań sięgające nieraz kilku %. Dlatego stosuje się je tylko wtedy gdy na podstawie badań nieinwazyjnych zachodzi przypuszczenie, że dziecko może mieć wady które można zminimalizować jeszcze w fazie życia płodowego lub bezpośrednio po narodzinach. Wiecej o badaniach prenatalnych można znaleźć: http://www.biomedical.pl/ciaza/badania-prenatalne-23.html