Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poradzcie mi bo juz nie wiem

moze to głupie ale

Polecane posty

nie wiem, czy cytologia i badanie na czystosc pochwy w ciąży to to samo?

podnosze

nieeee.... badanie na czystosc pochwy to tzw. posiew i wykazuje on ajkie bakterie lub grzyby sa w pochwie a cytologia sprawdza czy sa komorki rakowe badz inne komorki patologiczne np. jakies stany zapalne...

czyli posiew pochwy tak? I to robi ginekolog?

cytologi a czystosc pochwy to nie jest to samo jest to zupelnie inaczej wygladajace badanie Cytologia to kolokwialne określenie badania cytologicznego, które jest badaniem przesiewowym w kierunku raka szyjki macicy - w zasadzie jedynego badania przesiewowego w kierunku choroby nowotworowej we współczesnej medycynie. Opiera się na spostrzeżeniu Papanicolau z początku zeszłego wieku. czystosc pochwy : Badanie mikroskopowe wydzieliny z pochwy pozwala ocenić rodzaj flory mikrobiologicznej bytującej w pochwie, a więc daje odpowiedź, czy istnieje stan zapalny pochwy oraz ustala rodzaj zapalenia (np. grzybicze, bakteryjne, rzęsistkowe itd.).

Gość murotitka
Laski, posiew a czystosc to tez nie to samo :P Jest tak: cytologia - zalezy jaka metoda robiana: - stara - tylko grupa i pomocne w przypadku wykrywania zmian nowotworowych - nowa - okresla tez stan mikrobiologiczny wydzieliny czystosc - zalezy od labo, bo albo wyszczegolnione sa mikroogranizmy, lacznie z lactobacillusami, patogenami, grzybami, rzesistkami, ph, nablonkami, leukocytami etc albo sama grupa - okresla stan mikrobiologiczny pochwy posiew z pochwy - pobiera sie wymaz i poddaje hodowli na podlozach, nie okresla tylko grupy, rodzaju zakazenia ale tez gatunek czyli wiadomo np. z czystosci tylko ze jest bakteria powiedzmy g(+) a z posiewu ze to np. Streptococcus agalactiae. i wtedy mozna zrobic antybiogram i wiedziec na co to swinstwo jest wrazliwe i czym leczyc :P czystosc np. ja sobie robie profilaktycznie. kiedys mialam spore klopoty na tym tle i sobie robie 2 razy w roku (czesciej niz cytologie) i okreslam czy nie mam niedoboru lactobacillusow i jak to sie przedstawia. na razie przyjmuje prewencyjnie lacibios femina, wiec jest wszystko super, ale boje sie znow miec takie klopoty jak mialam a dlugo sie leczylam oj dlugo, wiec wole tak. niektorzy moga nazwac mnie przewrazliwiona, ale co tam ;) pozdrawiam goraco