Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ten sam

Ocena tendencji chorobowych

Polecane posty

Gość ten sam

Od lat funkcjonuje u nas przekonanie, że badania typu RTG, badanie krwi, moczu, tomografia itp. to badania z zakresu profilaktyki zdrowotnej. Jest to przekonanie CAŁKOWICIE BŁĘDNE. Są to badania z zakresu profilaktyki CHOROBOWEJ, czyli mające wykryć chorobę w możliwie wczesnym stadium rozwoju. Służy to zwiększeniu szans na jej szybkie i skuteczne wyleczenie oraz ma obniżyć koszty takiego leczenia. Chcę być dobrze zrozumiany, NIE DYSKREDYTUJĘ tego typu badań, ale nazywajmy rzeczy po imieniu. Na dzień dzisiejszy TYLKO DWA BADANIA zasługują na miano profilaktyki zdrowotnej. Pierwszym jest badanie kodu genetycznego, mające określić tendencje chorobowe na podstawie naszego genomu. Dzięki temu, poprzez odpowiednią dietę, tryb życia itp. możemy obniżyć ryzyko wystąpienia u nas choroby zapisanej w genach, jak rak, osteoporoza itp. Ze względu na wysoki koszt - ok. 800 zł - nie jest ono zbyt popularne. Drugim badaniem z zakresu profilaktyki ZDROWOTNEJ jest wielokrotnie tańsza ANALIZA PIERWIASTKOWA WŁOSÓW, której cena oscyluje w granicach 200-250zł. Pozwala ono określić tendencje chorobowe na podstawie składu mineralnego włosów, gdyż wszystko co jemy, pijemy i czym oddychamy, znajduje swoje odbicie w strukturze włosów. W ten sposób można na długo przed wystąpieniem symptomów określić ryzyko wystąpienia poważnych chorób, jak rak, osteoporoza, neurastenia, Alzheimer, cukrzyca i wiele innych. Jest to także niezwykle ważne badanie w przypadku ustawiania diety oraz suplementacji osób, które już są chore, w celu wspierania procesu leczenia. Przykładem z mojego podwórka jest historia mojej teściowej, która miała ostre ataki gorączki do 40 stopni w nocy, podczas gdy w dzień temperatura wracała do normy. Podejrzenia były najgorsze, łącznie z rakiem. Pomimo rocznego jeżdżenia po szpitalach, lekarze nie byli w stanie określić przyczyny tego stanu rzeczy. Dopiero właśnie analiza pierwiastkowa włosów wskazała podejrzenie zapalenia stawów. Późniejsze badania medyczne z zakresu profilaktyki chorobowej pod tym właśnie kątem potwierdziły owa diagnozę. Dzisiaj dzięki tej analizie moja teściowa jest już zdrowa. Mogę wręcz powiedzieć, że analiza pierwiastkowa włosów uratowała jej być może życie, bo jest to kobieta po 70-tce i różnie to się mogło skończyć, gdyby owe ataki gorączki potrwały dłużej. Reasumując - uważam ten tym badania za niezwykle cenny dla utrzymania nas w długim zdrowiu i warty zainteresowania przez każdego. Osobiście oczywiście jestem wraz z żoną po takim badaniu, co uchroniło mnie m.in. właśnie przed neurastenia i cukrzycą typu b. W razie zainteresowania tematem zapraszam do kontaktu. skory@wp.pl

Gość Inteligentna reklama
Jakiekolwiek badania przesiewowe nie są i nigdy nie będą profilaktyką.