Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie_mam_pojecia_jak

Jak wyliczyc dni URLOPU ????

Polecane posty

Gość nie_mam_pojecia_jak

Czy ktos pomoze mi wyliczyc ile nalezy mi sie dni urlopu? Otoz 1.10.2007 podpisalam umowe na czas okreslony na rok , dnia 1.10.2008 pispisalam juz umowe (w tej samej firmie) na czas nieokreslony. Ile nalezy mi sie w sumie dni urlopu ?

Gość nie_mam_pojecia_jak
lat pracy mam ....2 lata to ile mi sie konkretnie nalezy dni za 2007 i za 2008 ? dzieci nie mam

kiedys sie jeszcze szkole wliczalo ale jak teraz jest to nie wiem przepisy zamiast na polepszac to pogarszaja

Gość nie_mam_pojecia_jak
kadrowa jak zaczela mi tlumaczyc to calkiem zglupialam

Gość ja-ja-ja-ja
20 jak masz do 10 lat pracy (wliczaja sie lata szkoly i wyzszych studiów, ale tylko ukonczonych dyplomem) lub 26 powyzej 10 lat. = 2 opieki nad dzieckiem niezaleznie od stazu do wykorzystania fakultatywnie a w ogole wyszukaj w googlach. za 2007 nie nalezy ci sie nic bo albo wykorzystalas co mialas wykorzystac (min 2 tyg nieprzrwanego urlopu) albo dostalas ekwiwalent (za pozostaly urlop) to co masz w tym roku powinnas wykorzystac do konca roku. ostatecznie do konca marca, albo cie na przymusowy wysla.

Gość ja-ja-ja-ja
jest przelicznik specjalny, ale w sumie wychodzi mniej wiecej tak ze jak pracujesz na caly etat to urlop dzien ny to 8 godzin, liczysz tylko dni pracujace. generalnie kodeks pracy +ten przelicznik w przypadku calego etatu prosto sie liczy wpisz w google

Gość nie_mam_pojecia_jak
Juz szukam

Gość nie_mam_pojecia_jak
Eh nie moge pobrac najnowszej wtyczki Javy :(

Gość nie_mam_pojecia_jak
Czy dobrze mysle ze za 2007 nalezy mi sie 5 dni a za 2008 20 dni ?

Gość hehe_facet
to jest proste. dzielisz ilość dni urlopu czyli 21 na ilość miesięcy i mnożysz razy ilość miesięcy przepracowanych w ciągu roku :)

Gość vfvugbjnvhy
za 2007 to musialas wykorzystac maxym,alnie do marca 2008. bylo minelo. pewnie dostalas ekwiwalent na konto. teraz to mozesz liczyc tylko 2008

Gość hehe_facet
tak czy owak przepracowałaś rok, wiec masz 21 dni urlopu na pewno :)

Gość vfvugbjnvhy
a w ogole to kadrowa powinna ci powiedziec ile masz do wykorzystania.

Gość w ogole pamietal o rocznicy
to 20, 21 czy 14 ? :) Do konca sierpnia wykorzystalam 17 dni, ile mi zostalo do wykorzystania? Wg kadrowej 1 ale to jakos malo mi wychodzi :)

Gość vfvugbjnvhy
skad wam sie to 21 wzielo? wdłg kodeksu: Art. 154. § 1. Wymiar urlopu wynosi: 1) 20 dni - jeżeli pracownik jest zatrudniony krócej niż 10 lat, 2) 26 dni - jeżeli pracownik jest zatrudniony co najmniej 10 lat. Art. 1542. § 1. Urlopu udziela się w dni, które są dla pracownika dniami pracy, zgodnie z obowiązującym go rozkładem czasu pracy, w wymiarze godzinowym, odpowiadającym dobowemu wymiarowi czasu pracy pracownika w danym dniu, z zastrzeżeniem § 4. § 2. Przy udzielaniu urlopu zgodnie z § 1, jeden dzień urlopu odpowiada 8 godzinom pracy. Art. 155. § 1. Do okresu pracy, od którego zależy wymiar urlopu, wlicza się z tytułu ukończenia: 1) zasadniczej lub innej równorzędnej szkoły zawodowej - przewidziany programem nauczania czas trwania nauki, nie więcej jednak niż 3 lata, 2) średniej szkoły zawodowej - przewidziany programem nauczania czas trwania nauki, nie więcej jednak niż 5 lat, 3) średniej szkoły zawodowej dla absolwentów zasadniczych (równorzędnych) szkół zawodowych - 5 lat, 4) średniej szkoły ogólnokształcącej - 4 lata, 5) szkoły policealnej - 6 lat, 6) szkoły wyższej - 8 lat. Okresy nauki, o których mowa w pkt 1-6, nie podlegają sumowaniu. § 2. Jeżeli pracownik pobierał naukę w czasie zatrudnienia, do okresu pracy, od którego zależy wymiar urlopu, wlicza się bądź okres zatrudnienia, w którym była pobierana nauka, bądź okres nauki, zależnie od tego, co jest korzystniejsze dla pracownika. Art. 1552a. § 1. Przy ustalaniu wymiaru urlopu na podstawie art. 1551 i 1552 kalendarzowy miesiąc pracy odpowiada 1/12 wymiaru urlopu przysługującego pracownikowi zgodnie z art. 154 § 1 i 2. Art. 161. Pracodawca jest obowiązany udzielić pracownikowi urlopu w tym roku kalendarzowym, w którym pracownik uzyskał do niego prawo. Art. 162. Na wniosek pracownika urlop może być podzielony na części. W takim jednak przypadku co najmniej jedna część wypoczynku powinna trwać nie mniej niż 14 kolejnych dni kalendarzowych. Art. 173. Minister pracy i polityki socjalnej określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowe zasady udzielania urlopu wypoczynkowego, ustalania i wypłacania wynagrodzenia za czas urlopu oraz ekwiwalentu pieniężnego za urlop.

Gość w ogole pamietal o rocznicy
Poprosze o wersję ostateczną :)

Gość vfvugbjnvhy
no jazniej niz w kodeksie to juz sie nie da. jesli nic nie wykorzyustalas a masz mniej niz 10 lat to masz 20 dni urlopu do konca roku. (20 dni pracujacych) czyli w sumie 4 tygodnie.

Gość nie_mam_pojecia_jak
Tzn sytuacja wyglada tak, nie wykorzystalam jeszcze urlopu za 2007 r, szefowa poszla na reke i niby jest on wpisany ze wykorzystalam go do marca 2008 ale tak faktycznie "mam go nadal", za 2007 wyszlo 5 dni (3 *1,66) + 20 dni jakie mi wlasnie piszesz to wychodzi 25 dni ze mam zgadza sie ? :) Przepraszam za zamieszanie.

Gość vfvugbjnvhy
mi sie wydaje ze szefowa to nie do konca zgodnie z prawem "poszla ci na reke". z tego co wiem to jesli nie wykorzystasz dni urlopu z danego roku do konca marca to albo maja obowiazek wyplacic ci ekwiwalent, albo firma placi kare. chyba ze wpisali ci jakbys wykorzystala, a w tym roku dostaniesz bezplatny. bo za zeszly ci zaplacili juz (tyle ze byl fiokcyjny) ale nie chce cie wprowadzac w blad. w kazdym razie wdlg mnie masz 20. a tamten to wyjdzie bezplatny lub z dobrej woli pracodawcy platny (moze zwiekszyc ilosc urlopu, ale absolutnie nie moze zmniejszyc) w kazdym razie zerknij do tego rozporzadzenia jeszcze.

Gość vfvugbjnvhy
Przyznawanie ekwiwalentu za urlop odbywa się wyłącznie w warunkach określonych ustawą. Prawo pracy nie przewiduje możliwości umówienia się pracownika i pracodawcy co do okoliczności lub innej możliwości wypłaty za całość lub jakąkolwiek część urlopu, która z jakiś przyczyn nie może być wykorzystana. wiec w swietle tego po prostu moze ci dac bezplatny. a bezplatnego to ty mozesz brac ile zechcesz i na ile zgodzi sie pracodawca. jak dla mnie to kiepski interes zrobilas.

Gość vfvugbjnvhy
wiec faktycznie rzecz biorac skoro to jest umowa miedzy toba a pracodawca co do tych kilku niewykorzystanych dni to rownie dobrze on moze ci ich nie dac wcale bo zgodzilas sie na wpisanie ich mimo ze ich nie wykorzystalas. dodam ze ekwiwalent za niewykorzystany jest wiekszy niz zwykla placa za urlop. w zwiazku z tym pracodawca hmmmmmmmm postapil nieladnie wobec ciebie.