Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła mama0987655

Pomocy, straciłam ubezpieczenie

Polecane posty

Witam(kopiuje z innego watku) Chodzę do ginka na Nfz.Nie pracuję, jestem ubezpieczona w zakładzie pracy męża.Niestey on musiał zmienić pracę i dopiero jakos w ciagu 2-3 tygodni bede znowu ubezpieczona, a z urzedu pracy mnie wykreslono.Wiec moje pytanie : na dniach musze sie stawic na usg połówkowym (moj lekarz przyjmuje tylko na nfz) moge isc z ksiazeczke rumowska i udawac ze ma ubezpieczenie?Czy po kazdej wizycie moje dane sa gdzies wysyłane i czy jestem rozliczana?Czy moze wyjsc na jaw ze byłam na tej wizycie chwilowo nieubezpieczona? [19.10.2008] 23:00 przyszła mama0987655 Na męża przez nastepny tydzien bedzie płacił zus, z tego wzgledu ze umowa mu sie skonczyła, a jeszcze przez ten tydzien jest na zwolnieniu.Wiec jezeli zus płaci na niego to na zone tez?

Gość Człowiek_On_Widzi
Nie wiedziałem że ktoś ponumerował przyszłe mamy.

Gość tak jestes ubezpieczona
z tego co wiem, to nawet po zwolnieniu meza jest ciaglasc ubezpieczenia albo 3 albo 4 tygodnie

Nie o to pytam.Ale dobre to było:P

A jakim cudem jak on nie jest?

Gość Człowiek_On_Widzi
Bo jak on nie jest to możecie już zacząć się pakować bo my takiej bidy w kraju nie będziemy czymać.

A jezeli nie jestem i pojde do lekarza?Wyda się to?Jezu pojde siedzieć;) Juz niegdy nie dopuszcze do takiej sytuacji. Byłam na spokojnie zarejestrowana jako bezrobotna, a tu ciaza i karza mi przyniesc zaswiadczenie ze jestem w ciazy ,mnie zaden lekarz nie przyjał na nfz w nastepnych dniach, zaswiadczenie zaniosłam za pozno i mnie z urzedu wyrejestrowali na 3 miesiace.Całe szczescie na pocztku listopada moge sie znowu zarejestrowac.

Sam sie pakuj bo chamówy tez nie.

Wracaj na swój watek

Gość gałązka bzu
no to idź się jutro zarejestruj, czemu masz czekać do listopada?

Bo zostałam wyrejestrowana na 3 miesiace.do 12.11.2009.

Gość nie wiem co poradzić
Ja też straciłam ubezpieczenie na 3 miesiące (odmówiłam pracy przydzielonej z PUP-u) - ale chodzę normalnie do lekarza - co prawda rzadko, 2-3 razy byłam. Nikt nie sprawdza tej książeczki jak już jestem raz zapisana w przychodni. A czy z tego będą jakieś konsekwencje? Nie mam pojęcia - potem się będę martwić. :-)

Dziekuje, nie wiem ale pewnie badanie usg bedzie sprawdzone.ehhhh

Gość zaraz zarazzz
ale jakim cudem będąc żoną pracującego męża dali Ci w UP ubezpieczenie??? mi powiedzieli, ze mogą mnie zarejestrować, ale ubezpieczenia od nich i tak nie dostanę bo mam męża i muszę być zgłoszona u męża w pracy do ubezpieczenia zdrowotnego. no ku....widzę, ze co urzędnik to inna interpretacja przepisów... a tak w ogóle, to nawet nie mając żadnego ubezpieczenia będąc w ciązy masz prawo do bezpłatnej opieki medycznej od 10 tyg ciąży do kilku tygodni po rozwiązaniu-gwarantuje to ustawa.

o a powyzej reklama ubezpieczenia zdrowotnego...ehhhh

ja jestem w 22 tygodniu, tylko kto ta ustawe mi uwzględni......

Gość gałązka bzu
a nie jest tak czasami, że jak Cię wyrejestrują, to jest się objętymjeszcze jakiś okres ubezpieczeniem? Warto do nich przedzwonić i zapytać.

nie nie, ja byłam ubezpieczona u męza, ale jezeli on zmienia prace to ja zarejestruje sie w up i tam sie ubezpiecze .Bo nie wiem ile ten razy jeszcze bedzie zmieniał prace.nie wiedziałam ze nie moge, jutro pojde do up i spytam, zapytam tez co przysługuje bezrobotnej , niezarejestrowanej ciezarnej w naszym pieknym kraju. ....pewnie nic

Gość zaraz zarazzz
powołujesz się na ustawę i tyle.nie mają prawa Ci odmówić opieki medycznej

Gość zaraz zarazzz
napisz jutro co załatwiłaś, bo baaardzo mnie to ciekawi i uszy do góry:-)

Gość gałązka bzu
no trudna sytuacja, a nie można zapłacić jednej składki w ZUSie zeby mieć to ubezpieczenie? Lepiej zapłacić za jeden miesiąć niż potem narazić się na kłopoty. Jakby wyszło ,że bez ubezpieczenia się korzysta, to wielką kwotę trzeba by zapłacić.

dzieki , ide spac , jutro napiszę

ja jak pisałam jestem w 22 tygodniu ciazy, co jakbym musiała isc teraz do szpitala?w ciazy roznie bywa, biora na oddział jak nawet morfologia kiepska, a ja nie ubezpieczona. a ten moj maz sierota!!!!rozumiem zle mu było w poprzedniej pracy, ale nie mozna rzucac nie majac nastepnej gdy zona w ciazy!!!! Ale nie bede sie denerwowac, bo mały denerwuje sie razem ze mna.poprostu nie wolno nam dopuscic juz nigdy do takiej sytuacji, szczególnie ze bedzie małe dziecko

ja nigdy bardzo tym nie interesowałam, pływałam na kontraktach na morzu(stewardessa) , maz tez był marynarz, ale dolar juz nie taki, nie opłacało sie i chcielismy załozyc rodzine i zanim znalazłam prace zaszłam w ciaze( chyba w noc poslubna)a potem wymioty, słabo, brzuch szybko było widac no i nie mam pracy, jakbym miała nie było by tematu ale sie zwierzam;)

dobranoc

Gość przyszłamama0988776554
Byłam w up i bede jeszcze ubezpieczona przez miesiac:)))umówiłam sie na piątek do lekarza na podglądanie synka :))) nie mozna sie ubezpieczyc w up bo jezeli maz pracuje lub prowadzi własna działalnosc to on ma obowiazek mnie ubezpieczyc.moj maz pracuje teraz jak pisałam na umowe zlecenie, tej drugiej pracy konczy mu sie dzisiaj umowa(o prace)wiec jezeli maz nie ubezpiecza mnie bo na umowe o prace nie da rady to bede mogla sie w listopadzie ubezpieczyc w up.

poprawaka .....miało byc maz mnie nie ubezpiecza na umowe zlecenie

Gość a nie jest tak że wszystkie
kobiety w ciąży, są objęte BEZPŁATNYM UBEZPIECZENIEM Z URZĘDU?

dziekuje za linka, najwazniejsze nie dopuscic juz do takich sytuacji