Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bo ja nie wiem

Jak mam odmienic to nazwisko?

Polecane posty

Gość Bo ja nie wiem

Chce napisac ze slowa wypowiedziane przez: Clive Staples Lewis

Gość saas
odmieniasz tylko imię! możesz tez inaczej ułożyć zdanie

Gość odmieniamy
wypowiedziane przez Clive'a Staplesa Lewisa

Gość Bo ja nie wiem
Dziekuje i odmienie tak jak napisal/a Odmieniamy :)

Zależy czy piszesz to zdanie po polsku czy angielsku. Moja forma jest dopuszczalna w j.polskim.

Gość z apostrofem
odmieniasz tylko imię! ---->>> bzdura! piszemy z apostrofem Lewis'a

Gość Bo ja nie wiem
Piszę tak : Uważam, że najlepszym podsumowaniem mojej wypowiedzi będą słowa wypowiedziane przez(no wlasnie jak teraz?) Clive'a Staplesa Lewisa?

Gość z apostrofem
tak będzie dobrze

Gość właśnie_tak
Uważam, że najlepszym podsumowaniem mojej wypowiedzi będą słowa wypowiedziane przez Clive\'a Staplesa Lewisa.

Gość Bo ja nie wiem
Dziekuje ! To moze chcecie mi sprawdzic całą moją pracę? :D Hihih, oczywiscie zarcik. Dziekuje jeszcze raz:)

Gość popieram wersję
odmieniamy. apostrofy dajemy gdy wyraz kończy się samogłoską!

Gość a może przeróbka
Clive Staples Lewis powiedział........ i niech jego słowa będą podsumowaniem mojej wypowiedzi

Gość a może przeróbka
No dawaj, jak Ci ją sprawdzimy i popoprawiamy to sama jej nie poznasz:D:D:D

Gość Bo ja nie wiem
Ok nie jest tego duzo wiec Wam dam :D „Chrześcijanin we współczesnym świecie” Kim jest chrześcijanin? Jest to osoba wyznającą wiarę w Jezusa jako Chrystusa lub w religię opartą na nauczaniu Jezusa. To człowiek wybrany przez Boga Czy w obecnych czasach spotykamy się z prawdziwymi chrześcijanami? Uważam, że są jeszcze takie osoby. Niestety niektórzy wstydzą się swojej wiary, inni nie mają czasu na modlitwę, a jeszcze inni po prostu nie chcą jej wyznawać. Na szczęście zdarzają się tacy, którym zależy na wierze. Najczęściej spotykanymi osobami w Kościele są ludzie w podeszłym wieku. Młodzież zazwyczaj ‘nie ma czasu’. W Kościele jest jej coraz mniej. Wielu młodych przyznaje, że coraz trudniej przed rówieśnikami przyznać się, że jest się wierzącym, zaangażowanym katolikiem. Jednak nie każdy młody człowiek tak traktuje wiarę. Ciągle jest dużo młodzieży zaangażowanej w oazy, katolickie stowarzyszenia czy grupy charytatywne. Bycie chrześcijaninem to nie tylko chodzenie do Kościoła oraz czynienie dobrych uczynków. Moim zdaniem prawdziwy chrześcijanin to osoba, która zaufała i uwierzyła Panu Jezusowi. Czasem ludzie przestają wierzyć. Jeśli mają problemy, z którymi sobie nie radzą to zaczynają za wszystko obwiniać Pana Jezusa. Innym przykładem może być to, że coraz częściej słyszy się jak to ksiądz molestował jakąś kobietę, albo podczas spowiedzi pyta je o dziwne rzeczy. Wydaje mi się, że istotą chrześcijaństwa jest przebaczenie i miłosierdzie. Wiara wymaga dystansu do siebie i poczucia rzeczywistości. To trudne, ale sądzę, że każdy ma Boga i w sercu i w umyśle. Mam nadzieję, że w Kościołach będzie się pojawiać coraz więcej młodzieży. Dla Ojca Świętego Jana Pawła II młodzi ludzie zawsze byli nadzieją. Miał dla nich wiele szacunku. Uważam, że jesteśmy coś winni Ojcu Świętemu. On wierzył w nas mimo wszystko więc możemy Mu udowodnić, że było warto. Powinniśmy nawracać ludzi oraz musimy uwierzyć w to, że prawdziwych chrześcijan będzie coraz to więcej i więcej. Jeśli chodzi o wstyd i brak czasu to moim zdaniem człowiek nie powinien wstydzić się swojej wiary, ponieważ jest ona powodem do dumy. Jeśli ktoś jest zapracowany to chociaż przed snem powinien chwilę przeznaczyć na rozmowę z Jezusem, w końcu On ‘znalazł czas’ i poświęcił dla nas swoje życie. Uważam, że najlepszym podsumowaniem mojej wypowiedzi będą słowa wypowiedziane przez Clive'a Staplesa Lewisa: „Wierzę w chrześcijaństwo tak, jak w słońce: nie tylko dlatego, że je widzę, lecz także dzięki temu, że widzę wszystko pozostałe.”

Gość Bo ja nie wiem
W mojej pracy sa akapity zeby nie bylo :P

Gość wcale nie z apostrofem
zasada jest taka: apostrof dajemy, jesli nie da sie odmienic "po polsku" bez niego, tzn nazwisko lub imie konczy sie na samogloske, albo jakąś niewymawianą literę dlatego Clive'a ,Harry'ego, Baudelaire'a ale już Levisa, Tolkiena i Pottera, a nie Potter'a na przykład :O

Gość Bo ja nie wiem
I co? :D

Gość a może przeróbka
Całkiem nieźle. Ale... Chrześcijanin to osoba wyznająca religię chrześcijańską, niezależnie od wyznania katolickiego, protestanckiego,prawosławnego itd. Chrześcijaństwo to religia opierająca się na wierze w zbawczą misję Jezusa Chrystusa, uznająca Nowy Testament i chrzest. Najważniejszymi tworzącymi ją wyznaniami są katolicyzm, prawosławie i protestantyzm. To ze SŁOWNIKA WSPÓŁCZESNEGO JĘZYKA POLSKIEGO