Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

korala

pogrzeb a kwota dla ksiedza

Polecane posty

Jutro jest pogrzeb mojego dziadka. Ksiadz za msze zazyczyl sobie 800zl. Wg mnie to cholernie duza kwota! Jak u Was wyglada ten cennik? Uwazam ,ze to zdzierstwo ze strony facetow w sukienkach! Zeruja tylko a ludzkim nieszczesciu!

Gość oczywiscie że tak
nie ma to nic wspólnego z chrzescijanstwem

Gość Judyta2002
U nas ksiądz bierze tyle ile kosztowała truma, czyli około 600-1000 zł ( co łaska)

Gość no to troszkę kicha...
co łaska? co łaska to 100 zł najwyżej, a nie 800!!! to 3 tygodnie muszę na taką wypłatę pracować!

Babcia jak uslyszala ile sobie ksiadz zyczy to az zle sie poczula, cisnienie jej skoczylo.

Dodam,ze babcia jest b. wierzaca i praktykujaca chrzescijanka. Czasami wrecz mam wrazenie ,ze ma klapki na oczach. Ale coz ludzie starszej daty tak maja ,wierza slepo w to co mowia te zdziercy.

Gość jareczka
przy pogrzebie mojego dziadka tez ksiadz sobie zazyczył duzo kasy a ze sie nie przelewało to tyle nie dalismy i pozniej był skandal :P bo dzwony w kosciele nie biły :O

Im dluzej o tym mysle tym bardziej glowa mi puchnie bo nie moge tego pomiescic. Moj tata jak zmarl to zamowilam ksiedza panstwowego. Raz ze wzial duzo taniej, dwa msza byla odprawiona o wiele, wiele ladniej.Slowa ,ktore mialy pokrzepic rodzine byly b. ladne,cieple i madre.

Gość jareczka
cóz rożnie to bywa z klerem , kiedy umarł mój 8 miesieczny siostrzeniec zaden ksiadz nie chciał zrobić pogrzebu :( trzeba było kombinowac i sprowadzic znajomego ksiedza z odległej miejscowości :(

Gość tyranozaura
To przykre, ze przy takiej okazji księża próbuje jeszcze zarobic. W lipcu chowałam Wujka w Sopocie - ksiądz powiedzial od ilu do ilu dają inni. Od 500 - 800. W kwietniu zmarła moja Babcia, w Gdańsku ksiądz poprosił o "co łaska" i uważał ze 400 zł to za dużo!! To tylko zalezy od księdza, a raczej jego pazerności!!!

Gość jareczka
dokładnie juz nie pamietam o co chodziło bylo cos z tym ze nie nagrzeszył wiec pogrzeb nie potrzebny :(

Kuz....wa taka msza trwa zaledwie ok. 45 minut. GDZIE MOZNA ZAROBIC TAKIE ZAROBKI W TAK KROTKIM CZASIE? a oni nawet podatku od tego nie odprowadzaja wrrrrr.

jareczka========= tzn. pogrzeb potrzebny ale bez udzialu ksiedza? Ale chamstwo. Wyobrazam sobie bol rodzicow po smierci malego dziecka a tu jeszcze odmowa ze strony czarnego-no litosci w jakich czasach my zyjemy? Brak slow.

Gość jareczka
tak własnie pogrzeb bez udziału ksiedza . Moja rodzina ogólnie była w szoku bo wszyscy sa a'la radio maryja :P

Wlasnie sie dowiedzialam,ze na prosbe babci by troche zmniejszyl kwote ksiezulo podniosl glos i stwierdzil iz pogrzebu odprawiac nie musi. Nic nie pomogly tlumaczenia, ze babcia ma niska emeryture. Pazernosc ksiedza przechodzi wszelkie pojecie.

Gość Pochowajcie go państwowo

jareczka========== zastanawiajace jest, ze swiadomie rezygnowali ze wzgogacenia sie od pogrzebu. Laaaal czyzby byli nacpani?

Gość luteranka
W moim kościele jest cennik, za pogrzeb płaci się 200 zł a ksiądz wystawia na to rachunek.

Gość zuuuuusssss
Zus w odszkodowaniu, czy zasiłku nie wiem jak to się nazywa bierze pod uwagę cenę pochówku z udziałem księdza. Dowiedz się jaką na ten cel wyliczyli kwotę i nie dawaj więcej. Mój kuzyn jest księdzem i bierze co łaska, bez podania kwoty. Byłam świadkiem jak rodzina z "Irlandii" zamawiała pogrzeb (bo wychodziliśmy do miasta i ściągnęli go do kancelarii). Po usłyszeniu informacji, że za organistę trzeba zapłacić 50 zł - jeżeli chcą, bo to jest jego praca - do koperty za pogrzeb włożyli 60 zł. Sami możecie wyliczyć ile otrzymał ksiądz, a ile organista. I pogrzeb odbył się bez żadnych problemów. Więc następnym razem jak będziecie prosić o udział księdza w pogrzebie sami zdecydujcie ile chcecie mu dać, a jeżeli wiecie, ze przegina to zamawiając mszę weźcie ze sobą gazetę FAKTY I MITY tak żeby ją zauważył - myślę, że nie odważy się podać za wysokiej sumy.

luteranka========== to mnie zaskoczylas! 7 lat temu chowalam ojca, zamowilam narodowego ksiedza i placilam 250zl. W porownaniu z innymi bylo b. tanio. Ciekawa jestem ,gdzie znajduje sie ksiadz o ,ktorym mowisz. A moze to tzw. prawdziwy z powolania?

Gość no to lekka kicha
na pogrzebie mojego sąsiada nie grały organy i światło było zgaszone, bo za życia nie składał się na remont tychże organów i na światło. Czarny powiedział: za zycia nie było mu potrzebne światlo ani pieśni, to po śmierci tym bardziej mu się nie przydadzą.Innym razem, trumny z człowiekiem, który nie chodził za życia do koscioła, bo choroba przykuła go do łózka, wogóle nie wziął do kościoła. msza w kościele, ksiądz i ludzie w kościele, a trumna ze zmarłym przed kościołem. Paranoja...

nie wiem ile sie liczy za pogrzeb..za slub chyba 500-600zl..wiec pogrzeb pewnie podobnie..ksieza uwazaja,ze jak ktos miala ubezpieczenie na zycie,to po jego smierci rodzina dostala fure kasy i bedzie szastac... przykre....moja pzaerna ciotka miala taki przypadek.facet z zakladu pogrzebowego wyliczyl jest koszta 1500zl,wkurzyla,bo cena rzeczyiwscie byla wygorowana i zaplacila mu tylko polowe,podal ja do sadu i wyszla na tym jak zablocki na mydle...sprawy smierci ,przez to ze tak zwiazane z ludzkimi uczcuciami,sa dobrym miejscem na interes dla niektorych. u nas byl taki starszy ksiadz,jak chodzil po koledzie i widzial,ze ktos bogaty to fakt bral koperte i jeszcze zapisywal w notesiku ile kto dal...ale tak widzial biedna rodzine z 5-tka dzieci,to w zyciu by kasy nie wzial

Gość luteranka
Korala - we wszystkich kościołach protestanckich od "zawsze" praktykowane są cenniki. To rada parafialna ustala na każdy kalendarzowy rok kwotę jaką należy uiścić za pewne posługi kapłańskie. W różnych kościołach mogą być one zróżnicowane, ale mniej więcej są na tym samym poziomie.Oczywiście ksiądz nie wystawia faktury WAT, a jedynie "kasa przyjmie", rozlicza się z tego przed radą. Cennik jest również na udzielanie ślubów[nie wiem jaka w tym roku obowiązuje kwota] Nie płaci się natomiast za chrzest, wspomnienia zmarłych...

ten koles,ktory zostawil cialo przed kosciolem tez niezly..jak mu tak ten pogrzeb nie lezal,to mogl nie brac za niego kasy i w ogole nie odprawiac...sorki,ale moja babcia poplenila samobojstwo,ksiadz dostal w lape i byl normalny pogrzeb.wiadomo,ze nikt nie chce takiego brzemienia...

luteranka===== wspomnienie zmarlych czyli chodzi o msze zmarlego np. w jego rocznice? Jesli tak to wiedz ,ze u mnie placi. Poszlam do ksiedza po mszy ,mowie ze chce zamowic msze za tate w najblizsza wolna niedziele. zapisal w kalendarzyku i mowi co laska. dalam 20zl. a ksiadz na to ,ze za taka kwote moze odprawic taka msze co najwyzej w dzien powszedni. Dodam jeszcze ,ze to bylo 4 lata temu.

Gość no to lekka kicha
pewnie gdyby rodzina zmarlego wiedziała, że trumna nie zostanie wniesiona do kościoła to pewnie zmieniliby ksiedza. niestety Czarny o swoim planie poinformował ich dopiero, jak ciało było już przed ołtarzem. zaczął maszę i powiedział: proszę wynieśc zmarlego przed kościół. za zycia nie uczęszczał na mszy świętej to teraz też nie ma takiej potrzeby.

Gość zuuuuusssss
Dzisiaj o osobie, która popełnia samobójstwo mówi się, że "nie wiedziała co czyni" więc nie odpowiadała za swoje czyny. Nie można już odmówić pochówku z udziałem księdza samobójcom, bo uważa się ich za chorych. Nie musieliście więc przekupywać księdza.

tak szczerze========== kochana 1.500zl. to nie jest tak duzo. 7 lat temu koszt caly pogrzebu wyszedl mi ok. 3.5tys.zl. (nie pamietam dokladnie) Trumna wcale nie byla wyszukana ,raczej nalezala do sredniej klasy, wience tez. Zreszta na tym nie mozna oszczedzac az do przesady.