Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość RIIIIIQ

Pomocy, dostalam wezwnaie do zaplaty od komornika

Polecane posty

Gość RIIIIIQ

a firme prowadzil maz i ja nic nie wiem zebym cos wyludziala oni tak skonstruowali umowe ze wyszlo na to ze teraz trzeba placici weksel byl in blanco co ja teraz mam robic?

Gość dhsldhwd
skoro sprawa jest u komornika, to musi byc na Ciebie wyrok albo nakaz zaplaty musisz zaplacic im szybciej, tym lepiej, bo odsetki leca

Gość RIIIIIQ
ale to jest 50 tysiezcy to nie jeqst kredyt ja na zycie ledwo mam co zrobic ta firla meza oszukala on dla nich cos robil wydatki mial oni odstapilo od umowy a teraz chca kasy

Gość dhsldhwd
na tym etapie, to juz nie ma znaczenia, czy oni Twojego meza oszukali czy nie - jest wyrok, ktory trafil juz do egzekucji najlepiej idz do kancelarii i porozmawiaj z komornikiem na temat tego, w jaki sposob bedziesz to teraz splacac

Gość Ha Ha NIech zyje głupota
Skieruj sprawę do sądu. Niech sąd do czsu rozstrzygnięcia sprawy zawiesi postępowanie komornicze. A najszybciej wystąp o rozdzielność majątkową. Wtedy komornik będzie ścigał tylko męża i tylko jego rzeczy będzie mógł zabezpieczyć. Jak wniesiesz sprawę do sadu, to udowodnij, że firma dokonała oszustwa, bądź zatajenia istotnych faktów i wnieś o umożenie. Jesli firma działała świadomie w złej wierze z zamiarem wyłudzenia pieniędzy oskarż ich o to.

Gość RIIIIIQ
ale dlaczego tak sie dzieje ze kazdy moze zaskarzyc i wnosic do komornika ci oszusci sa bezkarni? Ja pojde ale boje sie ze mi na pensje wejdzie i zwolnia mnie z pracy taki wstyd

Gość dhsldhwd
dlatego najlepiej idz do komornika - ale jesli wierzyciel wniosl o zajecie wynagrodzenia, to komornik i tak zajmie Ci pensje a na sprawe w sadzie jest juz za pozno, bo przypuszczam, ze wyrok jest juz prawomocny - mozna wnosic o rozdzielnosc majatkowa, ale sad rzadko w ramach zabezpieczenia zawiesza postepowanie egzekucyjne (ponadto musialabys wykazac, ze rozdzielnosc powinna byc z data wsteczna, a to juz jest bardzo ciezko udowodnic, a sama rozdzielnosc majatkowa od teraz (np. od 21 pazdziernika 2008) nie bedzie i tak miala znaczenia przy splacie tego dlugu)

Gość RIIIIIQ
ale czemu nie bylo jakiesn rozprawy mi sie wydaje ze ktos przedstawia dokumenty na jego korzysc i sad rozpatruje ja nie rozumiem tam jest napisane cos o 7 dniach to chyba nie zajeli mi pensji co? A jak pracodawca do tego podejdzie zwolnia?

Gość dhsldhwd
prawdopodobnie pouczono Cie, ze masz 7 dni na zlozenie zazalenia na klauzule wykonalnosci - takie zazalenie wnosi sie do sadu najlepiej idz jutro do kancelarii i sprawdz w aktach, czy wyrok jest na Ciebie, czy jestes tylko wymieniona w klauzuli wykonalnosci zerknij teraz czy to pismo ktore dostalas to zawiadomienie o wszczeciu egzekucji czy cos innego ?

RIIIIIQ [zgłoś do usunięcia] ale dlaczego tak sie dzieje ze kazdy moze zaskarzyc i wnosic do komornika ci oszusci sa bezkarni? Ja pojde ale boje sie ze mi na pensje wejdzie i zwolnia mnie z pracy taki wstyd Bo polskie prawo jest do dupy. każdy ma prawo do uczestniczenia w rozprawie, do obrony i adwokata, a tu rozprawa jest bez wiedzy oskarżonegi i nie dająca mu możliwości obrony.

dhsldhwd [zgłoś do usunięcia] dlatego najlepiej idz do komornika - ale jesli wierzyciel wniosl o zajecie wynagrodzenia, to komornik i tak zajmie Ci pensje a na sprawe w sadzie jest juz za pozno, bo przypuszczam, ze wyrok jest juz prawomocny - mozna wnosic o rozdzielnosc majatkowa, ale sad rzadko w ramach zabezpieczenia zawiesza postepowanie egzekucyjne (ponadto musialabys wykazac, ze rozdzielnosc powinna byc z data wsteczna, a to juz jest bardzo ciezko udowodnic, a sama rozdzielnosc majatkowa od teraz (np. od 21 pazdziernika 2008) nie bedzie i tak miala znaczenia przy splacie tego dlugu) zawsze można zawiesić egzekucję wykazująć, że była bezpodstawna i bezprawna. Wyrok komorny nie jest prawomocny. Mozna się odwoływać do sądu wyższej instancji. Takie jest prawo każdego obywatela.

Gość dhsldhwd
ha ha ----- niestety nie mozna sie juz tego odwolac, bo z reguly do egzekucji ida juz wyroki prawomocne, chociaz tu zapewne chodzi o nakaz zaplaty z weksla (byc moze tu jest dopiero rygor natychmiastowej wykonalnosci, ale tego nie wiemy, bo autorka tematu podaje za malo danych) tu jest zbyt malo informacji, zeby cos wiecej powiedziec, trzeba dokladnie przeczytac pouczenie, ktore przyszlo w pismie od komornika

Gość RIIIIIQ
juz podaje szczegoly to bylo wogole do mojego meza zaadresowane nie do ùmnie bo moj maz byl pelnomocnikiem a firma na mnie , to bylo dobrych kilka lat temu WEZWANIE DO ZAPLATY NALEZNOSCI I tam jest napisane ze ja mam wplacic taka kase na konto wierzyciela do tego drugie pismo POSTEPOWQANIE O USTLENIU KOSZTOW EGZEKUCYJNYCH Trwecier ZAWIADOMIENIE O WSZCZECIU EGZEKUCJI I tam ze komornik mnie zawiadamia ze wszczal postepowanie na wniosek wierzyciela

Gość RIIIIIQ
w tym zawiadomieniu o wszczeciu egzekucji jest na dole dopisek ze jak dluznik to dostanie to moze wniesc zazalenie ale ja nie wiem co teraz? Czy komornik juz cos do mojej pracy wyslal? Czy ja moge sie odwolac i jak to robic?

Gość dhsldhwd
najwazniejsze jest to pismo od komornika o wszczeciu egzekucji - tam na gorze musi byc napisane, ze to jest sprawa z wniosku wierzyciela xy przeciwko dluznikowi xy na mocy itd. sprawdz, czy tam jako dluznik jestes napisana Ty, czy Twoj maz i sprawdz dalej czy to jest na podstawie wyroku czy nakazu zaplaty (chodzi o to, zebys sprawdzila jaka jest data tego wyroku lub nakazu) - to wszystko masz tam napisane w tym pismie od komornika, sprawdz to

Idz do komornika i złóż zażalenie jeśli niesłusznie chce od ciebie pieniądze. ale nie napisałaś o jaki dług chodzi. O co się rozchodzi i czy faktycznie zaciągneliście jakiś dług? Jesteście winni pieniądze wierzycielowi?

Gość RIIIIIQ
u gory jest data 6.10 tego roioku a pod spodem dane mojego meza ale potem ze komornik zawiadamia ze przeciwko mnie , jako dliznikowi zostalo wszczecie postepowanie nakaz zaplaty to ja nie wiem kogo beda scigac list byl do meza polecony ale na dole adresat oryginalu ja

Gość RIIIIIQ
chodzi o to ze moj maz robil pewna rzecz dla danej firmy, wydal na to kupe kasy, tamci podpisali umowe ze np jesli by moj maz nie wykonal czy cos to weksel byl moj maz to wszystko zrobil i im postawil a jak mial byc odbior oni sciemniali i zerwali umowe maz ich zaskarzyl, bo oni sobie to jak by przywlaszczyli, ale zaskarzyl do prokuratury ale tamci nic z tymnjie zrobili a na cywilny proces kasy nie bylo a teraz po chyba 5 latach ci z tym wekslem jeszcze wyskakuja jak moj maz poza problemami nic od nich nie wzial kasy jak to jest mozliwe?

Gość dhsldhwd
to co piszesz jest niejasne - przypuszczam, ze po prostu oboje z mezem jestescie wskazani jako dluznicy i nakaz zaplaty byl przeciwko Wam obojgu - dla mnie to jest wciaz za malo danych zebym mogla Ci pomoc - idz jutro do kancelarii do komornika i popros zeby albo komornik albo ktoras z pan z sekretariatu wyjasnila Ci na spokojnie o co w tej sprawie chodzi ha ha ----- do komornika sie wnosi sie zazalen, mozna jedynie wnosic do sadu skarge na czynnosci komornika, ale tutaj komornik prawidlowo wszczal egzekucje skoro byl taki a nie inny nakaz zaplaty, wiec skarga bylaby oddalona

Gość RIIIIIQ
aha czyli ja juz sie odwolac nigdzie nie moge i zostaje wyjasnic komornikowi? Ale przeciez ta firma nieprawnie sie tej kasy domaga bo my zesmy nic im nie zabrali, jest odwotnie przez nich mielismy klopoty a komornik co ewentualnie teraz zrobi?

RIIIIIQ [zgłoś do usunięcia] chodzi o to ze moj maz robil pewna rzecz dla danej firmy, wydal na to kupe kasy, tamci podpisali umowe ze np jesli by moj maz nie wykonal czy cos to weksel byl moj maz to wszystko zrobil i im postawil a jak mial byc odbior oni sciemniali i zerwali umowe maz ich zaskarzyl, bo oni sobie to jak by przywlaszczyli, ale zaskarzyl do prokuratury ale tamci nic z tymnjie zrobili a na cywilny proces kasy nie bylo a teraz po chyba 5 latach ci z tym wekslem jeszcze wyskakuja jak moj maz poza problemami nic od nich nie wzial kasy jak to jest mozliwe? Popełniliście poważny błąd, że nie wytoczyliście procesu cywilnego. ale teraz możecie się odwołać wykazująć, że mąż wykonał zlecenie, a to oni są winni pieniadze. Możecie zrobić tak jak oni i też nasłać na nich komornika.

ha ha ----- do komornika sie wnosi sie zazalen, mozna jedynie wnosic do sadu skarge na czynnosci komornika, ale tutaj komornik prawidlowo wszczal egzekucje skoro byl taki a nie inny nakaz zaplaty, wiec skarga bylaby oddalona No do sądu.

To nie skarga na egzekucję, tylko skarga na bezpodstawnie wydany wyrok.

Gość dhsldhwd
musisz przede wszystkim ustalic czy ten nakaz jest juz prawomocny czy dopiero poszlo do egzekucji z rygorem wykonalnosci - na tym pismie od komornika musisz miec podana sygnature akt sprawy sadowej w ktorej zostal wydany nakaz - jutro rano lec do sadu ustalic, czy nakaz jest prawomocny czy mozesz jeszcze wniesc zarzuty a potem idz do komornika pogadaj z nim odnosnie splat jesli nakaz jest prawomocny to wtedy komornik bedzie egzekwowal naleznosc zgodnie z wnioskiem wierzyciela - moze np zajac Ci pensje, rachunek w banku, ruchomosci, dom itp, to zalezy od tego o co wnosi wierzyciel - tego wszystkiego dowiesz sie od komornika

Gość RIIIIIQ
no tak ale gdzie sie odwolac? Jakas czuje sie tym przybita bo ja sobie nie wyobrazam splacac czegos czego nie wzielam co innego jakis kredyt nie splacony ale takie cos? Co ja mam robic? a jak myslicie czy pracodawca moglby mnie zwolnic gdyby dostal takie pismi? BO co on by o mnie pomyslal

Gość dhsldhwd
ha ha - nie ma czegos takiego jak skarga na bezpodstawnie wydany wyrok, od wyroku mozna wniesc apelacje lub w przypadku nakazu zaplaty zarzuty badz sprzeciw ( w zaleznosci od tego w jakim to bylo postepowaniu). Ale jesli wyrok lub nakaz jest juz prawomocny to sie odwolac nie mozna, chyba ze jest to sprawa, w ktorej przysluguje kasacja

Gość RIIIIIQ
ale do sadu do jakiego dzialu? a ja nic nie mam, mieszkanie z rodzicami, wyplata najnizsza krajowa, maz to samo

RIIIIIQ [zgłoś do usunięcia] aha czyli ja juz sie odwolac nigdzie nie moge i zostaje wyjasnic komornikowi? Ale przeciez ta firma nieprawnie sie tej kasy domaga bo my zesmy nic im nie zabrali, jest odwotnie przez nich mielismy klopoty a komornik co ewentualnie teraz zrobi? Tu się musisz rozliczyć z komornikiem. Do sądu wnieś sprawę przeciw firmie o zwrot zabranego mienia (przez komornika), wraz z odsedkami. Jeśli zaciągniesz kredyt, wraz z pokryciem wszystkich waszych strat, oraz o zwrot pieniędzy jakie mąż włożył w to zlecenie kiedyś. Skoro firma mogła domagać się sądownie roszczeń po tak długim czasie, wy też możecie. a zabranie wam mienia po przez komornika jest dodatkowo świeżą, na pewno nie przedawnioną sprawą. Zobacz do jakiego czsu można wystąpić o roszczenia finansowe. Czy sprawa nie była przedawniona i oni wogóle mogli wystąpić z roszczeniem finansowym z przed 5 lat. Skąd naliczyli 50 tyś. To już może podchodzić pod manipulację wekslem in blanco i wyłudzenie pieniędzy (przestępstwo karne). Muszą wykazać i udowodnić, że tyle im się faktycznie należało.

RIIIIIQ [zgłoś do usunięcia] ale do sadu do jakiego dzialu? a ja nic nie mam, mieszkanie z rodzicami, wyplata najnizsza krajowa, maz to samo Najpierw z powództwa cywilnego.

Gość dhsldhwd
tu jest naprawde zbyt malo danych, zeby Ci szczegolowo odpowiedziec, a nie chce Cie wprowadzic w blad najlepiej bedzie jak jutro z rana pojdziesz i do sadu i do komornika - tam Ci naprawde wszystko wyjasnia