Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mmak

potworniak

Polecane posty

Gość mmak

witam mam potworniaka na lewym jajniku już drugi raz bo jakiś czas temu a dokładniej 8 lat temu miałam usuwany laparaskopopwo i wtedy to powiedziano mi że takie zmiany nie mają tendencji odnawiania czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tej dziedzinie i może mi odpowiedzieć na to pytanie muszę dodać że 4 m-ce temu urodziłam dziecko i karmie maleństwo piersią czy taki potworniak ma jakiś wpływ na mleko czy mogę młodej przekazać jakieś "złe" komórki itp. pozdrawiam

potworniaki maja tendencje do odnawiania sie dlatego zalecane sa okresowe wizyty i ginekologa bądż onkologa. p.s. sama mialam potworniaka obustronnego, operacje mialma rok temu w sierpniu.

Gość misia_em
Hey jestem po zabiegu laparoskopi ok 1 miesiaca,po badaniu histopatologicznym wyszło ze miałam potworniaka dojrzałego,w szpitalu powiedzieli mi ze te ufo po wycięciu juz niewruci a tu sie okazuje ze to ufo odrasta....jestem tym bardzo zmatrwiona...co mozna zrobic zeby to juz do mnie nie wracało? Pozdrawiam

Gość gośćg
Z mojego doswiadczenia: wyciac dokladnie potworniaka, przy tym nie oszczedzac organu na ktorym jest. Po prostu ciac!!!! Inaczej potworniak zaatakuje inne organy i bedzie tragedia!!! Podam ci przyklady: potworniak jajnika: 1) ja i moja znajoma X po diagnozie zgodzilysmy sie na usuniecie zaatakowanego jajnika, a inna znajoma Y nie zgodzila sie. Skutek: ja i znajoma X nie mamy jajnika ale od lat nie mamy potworniaka. Ja zreszta z jednym jajnikiem urodzilam 2 dzieci. Znajoma Y, ktor a tak bronila jajnika, ze wycieli jej tylko potworniaka miala nawrot potwornika juz po paru miesiacach po operacji i w rezultacie stracila 2 jajniki i czesc jelita! O ciazy moze zapomniec! Potworniaka trzeba wyciac z jajnikiem, wtedy jest pewnosc, ze nawet jedna jego komorka nie zostala i ze sie skubaniec nie odrodzi. Robic to szybko dopoki potworniak jest na jednym jajniku, bo co prawda straci sie jeden jajnik ale ocali drugi i inne organy. Potworniaki uwielbiaja przskakiwac z jednego jajnika na drugi. Tnij!!!

Gość gość
W maju zeszłego roku, miałam usuwanego potworniaka jajnika. Miałam w morfologi podniesiony wskaźnik Mid. (Różni od 9,5-12%). Ostatnio robiłam morfologie Mid 10,4% czy możliwe że ten wskaźnik wzrósł bo znowu rośnie teratoma (potworniak)? Co oznacza podniesienie tego parametru?

Gość MSzŚ
Odnawiać się,wykazywać nawet przerzuty - to może potworniak niedojrzały (bo ma tendencję do przechodzenia w stadium złośliwe. Potworniak dojrzały nie "odnawia się". Jeśli po usunięciu potworniaka dojrzałego znów to się pojawi - to nie jest wznowa dotychczasowego guza, tylko kolejny, całkiem nowy guz, spowodowany tym, że ktoś ma w organizmie zachowane płodowe macierzyste komórki omnipotentne. Nie komórki potworniaka dojrzałego są zagrożeniem - zagrożeniem są komórki omnipotentne, z których potworniak powstał. Jak jest dojrzały - to wszystkie komórki go tworzące omnipotencję straciły - stąd w potworniaku włosy, zęby, parę neuronów... Męska Szowinistyczna Świnia