Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alien127

Jestem w ciąży...

Polecane posty

Gość Alien127

i co dalej? nie brałam żadnych witamin, nic takiego, co powinnam teraz robić? Byłam u lekarza, ale takiego młotka jak ten to żadna z was nie widziała :(

Gość doktorrrrek
idź natychmiast po kwas foliowy! NATYChMIAST!

Gość kkolok21212
99% kobiet ktore zaszly w ciaze nie braly witamin... bo nie wiedzialy nic o ciazy:) i nic im ani dzieciom nie ma... głowa do gory bedziesz mama:)

Gość Alien127
Dzięki :) od dziś będę coś brać, a jest coś, czego mam nie robić? proszę was o doświadczone rady ;)

Gość doktorrrrek
zacznij może od dobrego lekarza. Zero używek! ( nawet kieliszek wina odpada), nie rzemęczaj się, witaminki i tyle. Ciążato nie choroba. żyjsz normalnie, jak dotąd, z tym,że bardziej uważasz na siebie.

Gość Alien127
a kawę mogę? lubię bardzo.

Gość kwas foliowy
to podstawa i do 12 tc wystarczy Nie dla: alkoholu, papierosów, przemeczania, dźwigania, serów pleśniowych (można valbon, bo są z pasteryzowanego mleka) i surowego miesa, stresu. Tak dla: mytych owoców i warzyw, duzej ilości wody niegazowanej, zdrowej diety, ruchu i świeżego powietrza. Ogólnie wszystko z umiarem a będzie dobrze.

Gość kwas foliowy
Mały kileiszek czerwonego wina jak najbardziej można. Kawę niby tez, ale jedna dziennie powinna wystarczyc, choć ja osobiście miłośniczka kawy, odstawiłam.

Gość Alien127
ale ja nie wiedziałam o ciąży i zjadłam ser pleśniowy... :( i nie jadłam folika. czy to groźne bardzo?

Wino czerwone to tez alkohol :o, wiec odpada. Zyjesz normalnie. Nie jesz surowego miesa, jajek surowych, serkow plesniowych niepasteryzowanych, duzych ryb oceanicznych ( tunczyk). Kawy nie polecam, bo jednak kofeina. Ja przestawilam sie na bezkofeinowa, ze wzgledu na dobro i spokoj dziecka. Jak wszystko bedzie wporzadku z ciaza mozesz cwiczyc, chodzic na basen. Oczywiscie nie wszystkie cwiczenia mozesz wykonywac. Ciaza nie choroba, zycze powodzenia.

Gratuluje :) ja w ciazy piłam kawe sporadycznie witaminy zaczełam brac ok 12 tyg tak kazał mi lekarz brałam prenatal classic .Odstaw fajki , alkohol daruj sobie stres, A tym ze nic nie brałas od poczatku ciazy nie martw sie ja do 8 tyg nie miałam pojecia o ciazy a akurat był sylwester... reszte sobie dopowiedz plus byłam palczka nałogową no od fajek mnie mdliło ale myslałam ze to z przemeczenia i pracowałam naprawde duuuzo miałam nocki plus kilka godz snu i do pracy i urodziłam zdrowa córeńke :) Jednak w momencie jak dowiedziałam sie o ciazy zrezygnowałam z wszystkiego no a potem to juz lezałam w łozku .. ale to inna historia , Zycze Ci zdrowia i maluszkowi tez :) Dbaj o Was :)

Gość kwas foliowy
ale jaki ten ser pleśniowy jadłaś? Te tanie w sklepach mogą być, chodzi o to żeby nie przyjmować produktów z niepasteryzowanego mleka. Kwas foliowy natomiast ma podobno dobry wpływ do 12 tc, póxniej nie jest potrzebny.

Jezeli jesz warzywa, owoce to w orgaznimie najprawdopodobniej jest wystraczajaca ilosc kwasu foiliowego do rozwoju dzidzia. Wiekszosc kobiet zachodzi w ciaze nie przyjmujac kwasu foliwoego i jakos rodza sie zdrowe dzieci. Glowa do gory.

GRATULUJE :) Jezeli chcesz zestaw witaminek dla kobiet w ciazy to zapytaj o nie w aptece. Ja biore tylko folik i magnez. nie pije, nie pale a po za tym niewiele sie zmieniło. Spie wiecej ale to nie dlatego ze chce odpoczywac a musze sie polozyc bo na siedzaco zasypiam :)

Gość Alien127
dzięki, kochane jesteście :) ja mam nadzieję, że będzie dobrze.

Gość kwas foliowy
do surfitki. Wino to alkohol, ale to czerwone poprawia krążenie i odrobinkę można, 50 ml, nie więcej, od czasu do czasu. Ty zalecasz, a mnie na przykład lekarz odradzał basen, bo można różne syfy załapać i leczyc grzybicę pochwy cała ciaze.

Mi spanie minelo po pierwszym trymestrze, ale na poczatku to norma u wiekszosci ciezarnych ;) Nadmiar progesteronu tak dziala.

Nic nikomu nie sugeruję, ale jak od czasu do czasu wypijesz troszkę alkoholu (nie wódki!, takiego do 15%), to będzie w porządku. Ja w ciąży miałma kilka tak zwancyh prawdziwych okazji - wypiłam wtedy po lampce wina, i dziecko mam zdrowe jak ryba, inteligentne i żywe za dwoje ;) ma połtora roku

Gość doktorrrrek
kwas foliowy jest bardzo ważny przed zajściem w ciążę ale ma również istotny wpływ na dziecko w czasie trwania już ciąży. jak zauważyłaś na pewno, witaminy dla kobiet w ciąży w swoim składzie również zawierają kwas foliowy a łykasz je przez całe 9 miesięcy. i jeszcze jedno, zrób sobie test na toksoplazmozę. Tak "na wszelki wypadek". i jak ktoś wspomniał: zero surowego mięsa! myj często ręce. a może jakieś cwiczenia dla ciężarnych? o formę trzeba dbac. pozdrawiam.

Kwas foliowy, nie napisalam ze warto chodzic a mozna ..sama nie bylam ani razu na basenie. A cisnienie w ciazy nie wskazane by bylo zbyt wysokie. A alkohol sieje spustoszenie w mozgu dziecka, ktore nie ma zadnej ochrony przed jego szkodliwym dzialaniem. Ale wiadomo, kazdy robi jak chce i jest odpowiedzialny za wlasne dziecko.

Gość Ona*z*Wawy
alien127 gratulacje :):) a ile masz lat? z ciekawości pytam - ja mam 25 i jestem w 34 tygodniu!

no mi lekarz tez powiedzial ze wlasnie w ciazy latwo o grzybice pochwy, chociaz ja nigdy jej nie miałam i nie wyobrazam sobie. Powiem wam ze nie wiem jak to jest z tymi serami plesniowymi, ja je uwielbiam, a teraz jak ktos mi powiedzial ze nie mozna, to jak wchodze do sklepu to mam ochote tylko na ser plesniowy :) nie moge nad tym zapanowac:) MamaNiny... ehh do 5 miesiaca jeszcze troche, ja dopiero poczatek :)

Surfitka :) Twoja Nina jest starsza od mojej o 3 mies i 3 dni :) Poziomka ja np w ciazy zajadałm sie serami plesniowymi i serem feta którego ponoc tez nie mozna sa rózne opinie ja raczej niczego sobie nie odmawiałam ( co oczywiscie w połaczeniu z lezeniem dało 25 kg nadwagi :) No tylko od jogurtów byłam straszzznie chora i od mleka :) Jak jestes na poczatku ciazy to jeszcze sobie pospisz troszke :) i dobrze odsypiaj bo jak maluszek sie pojawi to uwierz mi nie pospisz sobie :) ale jest warto :)

Surfitka Twoja Nina jest piekna :) no tak sliczna jestem zachwycona :) Sliczna Sliczna dziewczynka :) smieje sie tak fajnie :)

Gość Alien127
Dzięki za tyle ciepłych słów dziewczyny :) tylko ja się teraz zestresowałam po tym, co napisałyście o serach... bo ja jadłam właśnie ten z niebieską plechą :( miałam taką straszną ochotę. Mam nadzieję, że nic się nie stanie, ale... jakie są objawy tej choroby o której pisałyście? Jak ją diagnozować? Proszę, jeśli coś wiecie....