Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość religiaaaaaaa

na czym polega zobowiazanie moralne czlowieka wobec swiata?

Polecane posty

Gość kukurykuuu
powiedz lepiej co brałas, bo ciekawa jestem po czym masz takie jazdy

Gość religiaaaaaaa
hah juz mam sie smiac? praca domowa xD a nie mam ksiazki :P

Gość kukurykuuu
Każdy człowiek sam buduje plany usensownienia świata i wiąże z nimi nadzieję na realizację specyficznie ludzkiego pragnienia spełnienia i szczęścia. Jego projekty są swego rodzaju źródłem, z którego początek biorą dobrowolne zobowiązania, moralne powinności. W przypadku ich nieziszczenia człowiek popada w wewnętrzną sprzeczność z samym sobą; mówimy wtedy, że w jego zachowaniu objawiają się: słaba wola oraz brak umiejętności kierowania sobą. W związku z tym przyjmuje się, że postawa moralna wyraża się nie tylko w procesach wyborów wartości, ale także w jakości i w konsekwencji realizacji zobowiązań.

Gość religiaaaaaaa
ooooooo dzieeki :D jaki zwiazek z chrzescijanstwem ma ekologia?

Gość religiaaaaaaa
o jaaa znowu wkladalam jedzenie nie od tej strony co trzeba

Gość kukurykuuu
Na świecie jest wiele organizacji działających w obronie przyrody i środowiska. Mamy różne inspiracje, ale cel ten sam: dobro całego świata. Właściwie to nie ma podziału na ekologów chrześcijańskich i niechrześcijańskich. Ekologia, rozumiana jako troska o świat, w którym żyjemy, ma wśród chrześcijan solidniejsze fundamenty, bo oparta jest na przykazaniu miłości. Stąd też nie do zaakceptowania dla chrześcijanin są niemoralne czy nielegalne środki służące doraźnym celom ekologicznym. Osoby, które stosują przemoc (jak twierdzą) dla dobra przyrody, np. podkładają bomby, a były takie przypadki, nie są ekologami, a zwykłymi przestępcami. Jan Paweł II uznał każdą przemoc za największą katastrofę ekologiczną.

Gość religiaaaaaaa
ktos sie za mnie podal. bujaj!! || dzieki :) skad ty to bierzesz? :) i mam jeszcze jedno pytanie :P

Gość całkowicie czarny kot
aleś się rozkręciła na noc :-)

Gość religiaaaaaaa
napisz jakie stanowisko kwestii ekologii wyrazal Papiez Jan Pawel II

Gość kukurykuuu
Papież Jan Paweł II kochał przyrodę i dawał temu wyraz szukając z nią kontaktu i często nawołując do jej obrony. W wielu encyklikach, listach i homiliach znajdują się piękne i mądre słowa o problemach ekologicznych oraz gorące apele o ochronę środowiska naturalnego. Poniżej znajduje się skromny wybór fragmentów takich wypowiedzi i pism. Piękno tej ziemi skłania mnie do wołania o jej zachowanie dla przyszłych pokoleń. Jeśli kochacie tę ojczystą ziemię, niech to wołanie nie pozostanie bez odpowiedzi! Zwracam się w szczególny sposób do tych, którym powierzona została odpowiedzialność za ten kraj i za jego rozwój, aby nie zapominali o obowiązku chronienia go przed ekologicznym zniszczeniem! Niech tworzą programy ochrony środowiska i czuwają nad ich skutecznym wprowadzaniem w życie! Niech kształtują nade wszystko postawy poszanowania dobra wspólnego, praw natury i życia! Niech ich wspierają organizacje, które stawiają sobie za cel obronę dóbr naturalnych! W rodzinie i w szkole nie może zabraknąć wychowania do szacunku dla życia, dla dobra i piękna. Wszyscy ludzie dobrej woli winni współdziałać w tym wielkim dziele." Homilia w Zamościu 12.06.1999 "Stan zagrożenia człowieka ze strony wytworów samego człowieka ma różne kierunki i różne stopnie nasilenia. Zdaje się, że jesteśmy coraz bardziej świadomi, iż eksploatacja ziemi, planety, na której żyjemy, domaga się jakiegoś racjonalnego i uczciwego planowania. Równocześnie eksploatacja ta dla celów nie tylko przemysłowych, ale także militarnych, nie kontrolowany wszechstronnym i autentycznie humanistycznym planem rozwój techniki, niesie z sobą często zagrożenie naturalnego środowiska człowieka, alienuje go w stosunku do przyrody, odrywa od niej. Człowiek zdaje się często nie dostrzegać innych znaczeń swego naturalnego środowiska, jak tylko te, które służą celom doraźnego użycia i zużycia. Tymczasem Stwórca chciał, aby człowiek obcował z przyrodą, jako jej rozumny i szlachetny 'pan' i 'stróż', a nie jako bezwzględny 'eksploatator'." encyklika REDEMPTOR HOMINIS, 1979

Gość religiaaaaaaa
jestes Aniołem , uratowalas mnie przed kolejna nieusprawiedliwiona nieobecnoscia lub jedynka, bo kropek juz nie mam :D dziekiiii naprawde dzieki!

Gość kukurykuuu
Nie ma sprawy,powodzenia!!

Gość olejzpierwszego
chodzi o to ze wchodze na kafe a tu jakies baby cos pindola... jakas sie puszcza to jej pisze ze dziwka jest... kolezanka sie wali z murzyna z afryka i robi se jeszcze z nimi fotki - to ja podsylam link do fotek jej facetowi... na tym polega zobowiazanie moralne wobec swiata