Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosia-samosia26265656454

Bardzo skaka mi cisnienie. Mimo brania leków co robic ??????

Polecane posty

Lecze sie na nadcisnienie od 4 lat, biore leki, mimo tego ze cisnienie mam w normie .......ale skaka mi ono raz na jakis czas okropnie np 220/130, 150/90 jest to bardzo odczuwalne poniewaz glowa robi mi sie starsznie ciezka i piecze nagle czuje takie cos jakby lecialo w strone glowy od zoladka i bum. Bardzo sie boje mam dopiero 23 lata :( czym to moze byc spowodowane???????????

Gość po pierwsze- SKACZE
po drugie-do lekarza

bylam na oddziale nefrologicznym bo podejrzewali ze od nerek jednak po TK i usg stwierdzili ze to nadcisnienie dziedziczne (19 lat ??? :o juz ???) i dostalam betaloc zok , , ,

czyli już pewnie wykluczyli u ciebie to: http://pl.wikipedia.org/wiki/Guz_chromoch%C5%82onny_nadnerczy Sprawdz w swoich wynikach czy miałaś takie badania z moczu. W tk poszukiwano też na pewno zwężenia tętnic nerkowych. Przyczyn może być jeszcze wiele, być może w jakimś ośrodku kliniczym by wiecej diagnostyki zrobili. A jesli nie uda się nic znaleźć to nadciśnienie pierwotne czyli nie wiadomo z jakiej przyczyny. Niemniej jeśli byś była dobrze ustawiona na lekach to nie powinny takie skoki się zdarzać, ewentualnie zmiana leków/dawkowania.

Gość forty - forty
i nie zatrzymali cię z tym w szpitalu????????????????????? Przecież 220/130 to stan niemalże krytyczny tuż przed wylewem, udarem czy zawałem. Jesteś pewna że takie cisnienie miałaś dali ci leki i puścili do domu???????????????????? Chyba coś pomyliłaś, bo to niemożlwe

Gość ja chodze
a to od nerek moze byc nadcisnienie??? pierwsze słysze...a konkretnie o co chodzi z tymi nerkami?

tak mialam cisnienie 220/130 bylo to chwilowe zdązylam zmierzyc poczulam tylko silne mrowienie w glowie - wzielam szybko captopril pod jezyk przeszlo, mnie sie zdarzaja skoki tego cisnienia tak 3 razy w miesiacu moze i rzadziej, nie zatrzymali mnie w szpitalu bo nie pojechalam, ,,, niby wyniki kreatyniny w normie i inne dotyczace nerek, mocz tez ok, jedyne co to mowil lekarz ze moge miec to nadcisnienie od nadenrczy bo mam bardzo wyskie dheas a przy tym pcos :( ale jak to leczyc??? skoro biopre leki ogolne moje cisnieie to 110/60 (az sie zawracam czasami) a jak jest skok to do 200 czy 180.

Wala Twist bardzo dziekuje Ci za wskazowki, tylko ja leczylam sie hormonbalnie bralam lek o nazwie dexamethazon na obnizenie androgenow i dheas i po nim bardzo skakalo mi cisnienie wiec go odsatwilam :( juz sama nie wiem co robic do tego wszystkiego ostatnio mam uderzenia w klatce piersiowej takie mocne.

Nigdy nie odstawiaj sterydow ani lekow na nadciśnienie nagle na własną rękę, te leki odstawia się stopniowo zmniejszając dawkę. Poszukaj dobrego lekarza u siebie od tych hormonalnych spraw, na pewno da się to wyregulowac.