Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dotstypendium

jakie stypendium - wysokość.

Polecane posty

Gość dotstypendium

Hej mam do Was pytanie. Czy otrzymujecie stypendium , jaki rodzaj (socjalne, specjalne, mieszkaniowe, na wyżywienie itp) w jakiej wysokości i z jakiego jesteście woj. 2. Czy stypendium podlega opodatkowaniu, czy wlicza się je do dochodu. 3. Jak student powiadamiany jest o przyznaniu mu stypendium? Gdzie przekazywane będą środki? Dzieki :)

Gość dotstypendium
podbijam

\"2. Czy stypendium podlega opodatkowaniu, czy wlicza się je do dochodu\" nie \"3. Jak student powiadamiany jest o przyznaniu mu stypendium? Gdzie przekazywane będą środki?\" przysyłają na podany wcześniej adres korespondencyjny pismo we wniosku podajesz nr konta pewnie też powieszą gdzieś przed dziekanatem listę nr indeksów

eee tam, nigdy nie slyszalem zeby pisma wysylali. Generalnie we wniosku podajesz czy chcesz na konto (i podajesz jego numer) czy (czasem jest taka mozliwosc) odbierasz osobiscie - wiekszosc uczelni ma swoje kasy lub banki (tzn umowy z jakims bankiem) - i tam mozesz odebrac osobiscie gotowke. Stypendia nie sa opodatkowane, nigdzie nie musisz (a nawet nie mozesz) ich wykazywac jako dochod, w US nie widac tego - ogolnie to jest sprawa tylko miedzy toba a uczelnia - nikt inny nie wie czy dostales i ile dostales.

Gość ja dostawalam i naukowe
i socjalne. Roznica byla spora, bo naukowego mialam ok 500zl (bo raz bylo mniej, raz wiecej w zaleznosci od sredniej ;) ), a socjalnego 30zl :P I to byl max ;) Tzn zamiejscowi dostawali 60zl, a miejscowi 30zl ;)

Zalezy - bo socjalne zalezy od dochodu , a naukowe od sredniej. U nas np bylo tak, ze soclajnego dostalawo sie wyrownanie (zaokraglone do pelnych 10-pln w gore) do kwoty 520 - a pozniej do 560 pln (po roku czy dwoch ministerstwo podnioslo kwote) - min 50 pln. Tak wiec np kolega ze wsi mial dochod prawie zerowy (jakis taki dziwny sposob liczenia dochodu z pola byl) - i dostawal przawie 500 socjalnego. Wymagania na socjalne to byl dochod na czlonka rodziny ponizej 560 pln. Do tego kazdy 4.5 czy cos - najwyzsze dostawalo np pierwszych 20 osob, zalezalo od roku i liczby osob - ale kazdy >4.0 dostawal naukowe) Tak wiec policz sobie ile mozna bylo miec max naukowego i max socjalnego.

Gość dotstypendium
dziekuje Wam bardzo! Jestem osobą niepełnosprawną. Mam znaczny stopień niepełnosprawnosci - więc bede starac się o stypendium specjalne. Stypendium socjalne - zauważyłem że duzo papierów do niego potrzebne. Ja ucze się eksternistycznie (e-learning) jestem studentem 1 stopnia. Ucze się przez internet (a sesje mam w siedzibie uczelni). Pieniązki bardzo by mi się przydało choćby w opłaceniu studiów. W mojej rodzinie nie przekracza kwota 500zł na osobe. Osobiscie nie bede mógł odbierać gdyż do uczelni mam daleko w dodatku jestem osoba niepełnosprawną i dlatego ten sposób studiowania. Pani z sekretariatu jednak powiedzialy ze mogę wysłac dokumenty pocztą - tylko że jest ale - ze w tym wniosku gdzie maja byc przelewane srodki trzeba byc osobiscie - ciekawe czy bede mogł tez wysłac pocztą. Jestem tak jakby studentem niestacjonarnym. Na naukowe jest jeszcze za wcześnie - bo to dopiero od 3 semestru. Dokumenty musze zlozyc do konca pazdziernika. Czy jak bym ewentualnie dostal to stypendium to czy oni dzwonia z informacja, przysylaja jakies pisma.. z gory dziekuje !

Gość dotstypendium
podbijam.

Mozesz zlozyc nawet w grudniu - ale wtedy stypendium socjalne dostaniesz dopiero od nast miesiaca (a wiec za pazdz, list i gru przepadaja) A czy to tak duzo papierkow? Zaswiadczenia z US dla kazdego czlonka rodziny - zalatwia sie w 10 min, obojetnie kto pojdzie, moze wziac dla wszystkich, do tego jesli ktos jest bezrobotnym to zaswiadczenie z UP - albo o nie/-pobieranym swiadczeniu (tzn ze np Adam F [i wszystkie dane] przez 4 miesiace od dzis bedzie pobieral swiadczenie w wysokosci 563.45 pln - standardowe, beda wiedziec o co chodzi, lub takie ze nie pobiera ale jest zarejestrowany) + zaswiadczenia ze szkol rodzenstwa, jesli sie ucza. I koniec. Chyba ze o czyms zapomnialem...

Gość dotstypendium
jeszcze z biura meldunkowego chyba :) ale troche papierków tak czy owak jest. Mav czy otrzymujesz jakies stypendium?

Gość dotstypendium
podbijam

Gość dotstypendium
podbijam

Gość dotstypendium
moze ktos sie jeszcze wypowie???