Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czekajacaa

poradxcie..jak to jest z L4

Polecane posty

Gość czekajacaa

termin mam na ..jutro ( piątek 24 X) lekarz powiedział ze jak nic sie nie pOwiodział ze jak nic sie nie bedzie dzialo to w ponbiedzialek sama sie zgłaszam do szpitala wiec co z sobotą i niedzielą? czy mi ewentualnie tez wystawią L4 boje sie ze 2 dni przerwy beda robic jakies kłopoty z ZUSIE czu tam podonbne wiecie jak to w polsce bywa

Gość L4
mozna wystawic do 3 dni wstecz

Gość gosian
Moje 2 koleżanki urodziły po terminie i do dnia terminu miały L4 a później już korzystały z urlopu macierzyńskiego bo lekarz powiedział, że nie może im dać więcej zwolnienia.

z tego co wiem moja poprzedniczka ma racje musisz juz korzystac z urlopu maierzynskiego . Zadzwon do ZUS zapytaj jak to jest .

Gość nie moze byc 2 dni przerwy
ja mialam termin na 22.06 ( niedziela ) ale gin mi wystawil do 23 .06 i kazal mi isc do szpitala dopiero własnie 23.06 ( pon) , ale los tak chcial ze w szpitalu wyladowalam poznym wieczorem 21 a urodzilam 22 . Gin moze wystawic zwolnienie az do planowanego terminu ciazy a nawet dalej . to zalezy tylko od lekarza ( inni boja sie zusu i kaza przd koncem ciazy korzystac z macierzynskiego ) Ale sama nazwa wskazuje macierzynski jest po urodzeniu dziecka - a tych dni niestety nie jest zawiele bo na pierwsze dziecko tylko 18 tyg a to szybko zleci . Na twoim miejscu poszlabym jutro do szpitala ( szpital wystawia zwolnienia od momentu kiedy tam sie zglosisz ) albo idz jeszcze raz do gina i popros o przedluzenie zwolnienia. albo idz do ogolnego on tez moze wystawic ci zwolnienie.

Gość gosian
Z macierzyńskiego można korzystać już 2 tygodnie przed przewidywanym terminem porodu

prawda mozna ale po co , wiesz jak szybko zleci te 18 tyg ?

Gość gosian
wiem, wiem bo mam 14 miesięcznego synka, ale w przyszłym roku będzie 20 tygodni macierzyńskiego a nie 18.

20 tyg to tez malo . własnie mam drugie dziecko i te 20 tyg niebawem mi sie koncza i jestem zmuszona isc na wychowawczy - nie mam innego wyboru bo do złobka maluszka nie oddam ! W NOrwegi kobitki maja fajnie - tam jest urlop macierzynski w dwoch opcjach : albo rok czasu płatny 80 % pensji albo 10 mc płatny 100 % pensji a u nas tylko marne 18 lub 20 tyg wiem ze maja to zmieniac ale czy dojdzie do roku czasu watpie - a tak powinno byc .