Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość spowiadałam się

Wychowawczy a drugie dziecko

Polecane posty

Gość spowiadałam się

Bardzo prosze o pomoc. Jestem obecnie na wychowawczym na pierwsze dziecko do 27 lutego 2009 r. Jestem też w 7 tygodniu ciązy i mam rodzić na poczatku czerwca 2009. Proszę mi powiedzieć czy z dniem 28 lutego 2009 roku mogę iść na zwolnienie lekarskie do końca ciązy a później na macierzyński i wychowawczy na drugie dziecko ?? Jak będzie to wyglądało z płacą ?

Gość gosian
Jeśli masz umowę na stałe to bez problemu.

JA NA TWOIM MIEJSCU JUZ BYM PRZERWALA WYCHOWAWCZY I POSZLA NA L4 NA DRUGIE DZIECKO PRZYNAJMNIEJ KASE BYS MIALA

Jeśli możesz (chcesz) napisz prośbę o przerwanie urlopu wychowawczego ( miesiac wcześniej) i w dniu w którym masz stawić sie w pracy przedstaw L4

Witajcie jestem w podobnej sytuacji, tzn. jeszcze się zastanawiam, ale jedno jest pewne - albo drugie dziecko, albo powrót do pracy. Wychowawczy mam podpisany do końca 2009 roku, do końca lipca 2009 mam zasiłek. Umowę mam na czas nieokreślony. minimisia - z tego co piszesz wynika, że mogę zgłosić chęć powrotu do pracy (dwa tyg wcześniej) i pierwszym dniu pracy przynieść zwolnienie? czy muszę ten pierwszy dzień przepracować? czy mówić komukolwiek że tak zrobię (nie myślcie że jestem idiotką czy coś takiego, wiem, że u mnie w pracy potrzebują ludzi, a nie chciałabym ich stawiać w takiej sytuacji że zrobię im nadzieję, poukładają grafik a tu dupa bo jedna osoba nie przyjdzie... może za dobra jestem (?) ale mi też tam źle nie było...) też myślałam o tym, żeby przerwać wychowawczy jak tylko zajdę w ciążę i iść na zwolnienie - pensja wróci na czas ciąży i potem na macierzyński... o to przerwanie wychowawczego to się pisze do urzędu miasta, tak?

Gość UPUPUP
Podnosze, może ktoś jeszcze się wypowie? Kobietki, które mają już takie doświadczenie napiszcie.

To ja się wypowiem :) Nie musisz pierwszego dnia stawiać się w pracy. Możesz powiedzieć o wszystkim szefowej i tak Ci nic nie zrobi bo przerwać urlop wychowawczy MUSI to nie jej dobra wola a pewnie będzie wdzieczna za szczerość. Porozmawiaj z nią i powiedz, że chcesz ten czas poświecić drugiemu dziecku a przy \"okazji\" masz 100% wypłaty. Szef też człowiek ( z reguły :D ) i napewno zrozumie. Zajrzyj sobie tylko dokładnie w kodeks pracy bo jeśli przerywasz urlop i niby wracasz do pracy musisz to zrobić oficjalnie miesiąc przed powrotem ( i wtedy nei może Ci odmówić a jeśli powiadamiasz, że przedłużasz urlop wychowawczy to wtedy dwa tygodnie wcześniej) a prawda jest taka, że jeśli nikt nie będzie Ci robił problemów to w każdym dniu możesz przerwać urlop wychowawczy i odrazu iść na l4 to tylko kwestia dogadania z pracodawcą

Nadziejko teraz doczytałam jeśli masz przyznany zasiłek prawdopodobnie z MOPR to im przedstawiasz zaświadczenei z zakładu pracy że wróciłaś do pracy i oni przestaną wypłacac Ci zasiłek (400zł) pozostanie tylko dodatek do zasilku czyli chyba 48 zł na jedno dziecko i to możesz pobierać będac na L4. A o przerwanie wychowawczego to piszesz do zakładu pracy